نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1396/07/27

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر سیرجان

موضوع:
درج عذر خواهی متهمان در جراید

پرسش:
آیا در دادسرا می توان اصحاب پرونده را ملزم به معذرت خواهی و درج در جراید نمود یا خیر مستند قانونی ذکر نمایید.

نظر هیئت عالی:
الزام به درج عذرخواهی از مصادیق جبران زیان معنوی است که مقدمه واجب آن صدور حکم می باشد بناء علیه نظریه اتفاقی ابراز شده صایب است.

نظر اتفاقی:
به نظر کلیه قضات دادگستری وفق تبصره یک از ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری الزام به عذر خواهی و درج حکم در جراید باید توسط دادگاه موضوع حکم قرار گیرد و هیچ فرضی در دادسرا که تصمیمات آن محدود به قرار است شامل نمی گردد حتی در دادسرا علیه متهمی قرار منع تعقیب صادر شود الزام به درج این حکم وجود ندارد هر چند امکان طرح شکایت افترا و استفاده از ظرفیت ماده 14 و تبصره آن برای متهم وجود دارد. اختیار دادگاه در تبصره ماده مذکور قطعا باید به موجب رای باشد و ماهیتا نوعی مجازات است که بوسیله دادگاه و رای آن قابلیت اجرایی توسط دادسرا پیدا می کند.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 14 ـ شاکی می تواند جبران تمام ضرر و زیانهای مادی و معنوی و منافع ممکن الحصول ناشی از جرم را مطالبه کند. تبصره 1 ـ زیان معنوی عبارت از صدمات روحی یا هتک حیثیت و اعتبار شخصی خانوادگی یا اجتماعی است. دادگاه می تواند علاوه بر صدور حکم به جبران خسارت مالی به رفع زیان از طرق دیگر از قبیل الزام به عذرخواهی و درج حکم در جراید و امثال آن حکم نماید. تبصره 2 ـ منافع ممکن الحصول تنها به مواردی اختصاص دارد که صدق اتلاف نماید. همچنین مقررات مرتبط به منافع ممکن الحصول و نیز پرداخت خسارت معنوی شامل جرایم موجب تعزیرات منصوص شرعی و دیه نمی شود.

مشاهده ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 44 ـ ضابطان دادگستری به محض اطلاع از وقوع جرم در جرایم غیرمشهود مراتب را برای کسب تکلیف و اخذ دستورهای لازم به دادستان اعلام می کنند و دادستان نیز پس از بررسی لازم دستور ادامه تحقیقات را صادر و یا تصمیم قضایی مناسب اتخاذ می کند. ضابطان دادگستری درباره جرایم مشهود تمام اقدامات لازم را به منظور حفظ آلات ادوات آثار علائم و ادله وقوع جرم و جلوگیری از فرار یا مخفی شدن متهم و یا تبانی به عمل میآورند تحقیقات لازم را انجام میدهند و بلافاصله نتایج و مدارک به دست آمده را به اطلاع دادستان می رسانند. همچنین چنانچه شاهد یا مطلعی در صحنه وقوع جرم حضور داشته باشد؛ اسم نشانی شماره تلفن و سایر مشخصات ایشان را اخذ و در پرونده درج می ـکنند. ضابطان دادگستری در اجرای این ماده و ذیل ماده (46) این قانون فقط در صورتی می توانند متهم را بازداشت نمایند که قرائن و امارات قوی بر ارتکاب جرم مشهود توسط وی وجود داشته باشد.

مشاهده ماده 44 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM