نشست قضایی شماره 1398-6701

نشست قضایی شماره 1398-6701

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6701


کد نشست:
1398-6701

تاریخ برگزاری:
1397/10/30

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر قلعه گنج

موضوع:
اعمال مقررات تعدد جرم در جرایم مواد مخدر

پرسش:
بطور خلاصه پس از صدور دادنامه محکومیت حمل مواد مخدر از نوع تریاک به میزان 9 کیلوگرم که با قطعیت و اجرا همراه بوده است از خوردوی حامل در بازرسی بعدی میزان 6 کیلوگرم دیگر نیز کشف می گردد. تکلیف چیست؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به قطعیت رای قبلی باید در مورد ماده کشف شده جدید رسیدگی علیحده انجام گیرد؛ پس از قطعیت حکم اخیر پرونده های مربوطه در اجرای ماده 510 قانون آیین دادرسی کیفری به مرجع صالح برای اعمال مقررات تعدد و صدور رای واحد ارسال شود.

نظر اکثریت:
حسب مقررات ماده 477 از قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با اصلاحات بعدی بایستی درخواست اعاده دادرسی گردد. ضمنا قاضی اجرای احکام نیز در راستای اجرای مقررات ماده 491 از قانون مذکور بایستی اقدام نماید.

نظر ابرازی:
با توجه به قطعیت دادنامه عدول از آن ممکن نمی باشد. اجرای مقررات ماده 477 نیز با توجه به خلاف شرع نبودن حکم صادره دارای تردید است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 477 ـ در موارد علم اجمالی به ارتکاب جنایت توسط یک نفر از دو یا چند نفر معین درصورت وجود لوث بر برخی از اطراف علم اجمالی طبق مواد قسامه در این باب عمل می شود و در صورت عدم وجود لوث صاحب حق می تواند از متهمان مطالبه سوگند کند که اگر همگی سوگند یاد کنند در خصوص قتل دیه از بیت المال پرداخت می شود و در غیر قتل دیه به نسبت مساوی از متهمان دریافت می شود. تبصره ـ هرگاه منشا علم اجمالی اقرار متهمان باشد حسب مورد اولیای دم یا مجنی علیه مخیرند برای دریافت دیه به هر یک از متهمان مراجعه کنند و در این امر تفاوتی بین جنایت عمدی و غیرعمدی و قتل و غیر قتل نیست.

مشاهده ماده 477 قانون مجازات اسلامی

ماده 510 ـ هرگاه پس از صدور حکم معلوم شود محکوم علیه دارای محکومیت های قطعی دیگری است و اعمال مقررات تعدد در میزان مجازات قابل اجراء موثر است قاضی اجرای احکام کیفری به شرح زیر اقدام می کند: الف ـ اگر احکام به طور قطعی صادر یا به لحاظ عدم تجدید نظر خواهی قطعی شده باشند در صورت تساوی دادگاهها پرونده ها را به دادگاه صادرکننده آخرین حکم و در غیر این صورت به دادگاه دارای صلاحیت بالاتر ارسال می کند تا پس از نقض تمام احکام با رعایت مقررات مربوط به تعدد جرم حکم واحد صادر شود. ب ـ اگر حداقل یکی از احکام در دادگاه تجدید نظر استان صادر شده باشد پرونده ها را به این دادگاه ارسال می کند تا پس از نقض تمام احکام با رعایت مقررات مربوط به تعدد جرم حکم واحد صادر شود. چنانچه احکام از شعب مختلف دادگاه تجدید نظر استان صادر شده باشد شعبه صادرکننده آخرین حکم تجدید نظر خواسته صلاحیت رسیدگی دارد. پ ـ در سایر موارد و همچنین در صورتی که حداقل یکی از احکام در دیوانعالی کشور مورد تایید قرار گرفته باشد یا احکام متعدد در حوزه های قضایی استان های مختلف یا در دادگاههای با صلاحیت ذاتی متفاوت صادر شده باشد پرونده ها را به دیوان عالی کشور ارسال می کند تا پس از نقض احکام حسب مورد مطابق بندهای (الف) یا (ب) اقدام شود. تبصره ـ در موارد فوق دادگاه در وقت فوق العاده بدون حضور طرفین به موضوع رسیدگی و بدون ورود در شرایط و ماهیت محکومیت با رعایت مقررات تعدد جرم حکم واحد صادر می کند.

مشاهده ماده 510 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 477 ـ در صورتی که رئیس قوه قضاییه رای قطعی صادره از هریک از مراجع قضایی را خلاف شرع بین تشخیص دهد با تجویز اعاده دادرسی پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال تا در شعبی خاص که توسط رئیس قوه قضاییه برای این امر تخصیص می یابد رسیدگی و رای قطعی صادر نماید. شعب خاص مذکور مبنیا بر خلاف شرع بین اعلام شده رای قطعی قبلی را نقض و رسیدگی مجدد اعم از شکلی و ماهوی به عمل می آورند و رای مقتضی صادر می نمایند. تبصره 1 ـ آراء قطعی مراجع قضایی (اعم از حقوقی و کیفری) شامل احکام و قرارهای دیوان عالی کشور سازمان قضایی نیروهای مسلح دادگاههای تجدید نظر و بدوی دادسراها و شوراهای حل اختلاف می باشند. تبصره 2 ـ آراء شعب دیوان عالی کشور در باب تجویز اعاده دادرسی و نیز دستورهای موقت دادگاهها اگر توسط رئیس قوه قضاییه خلاف شرع بین تشخیص داده شود مشمول احکام این ماده خواهد بود. تبصره 3 ـ درصورتی که رئیس دیوان عالی کشور دادستان کل کشور رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح و یا رئیس کل دادگستری استان در انجام وظایف قانونی خود رای قطعی اعم از حقوقی یا کیفری را خلاف شرع بین تشخیص دهند می توانند با ذکر مستندات از رئیس قوه قضاییه درخواست تجویز اعاده دادرسی نمایند. مفاد این تبصره فقط برای یک بار قابل اعمال است؛ مگر اینکه خلاف شرع بین آن به جهت دیگری باشد.

مشاهده ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM