نشست قضایی شماره 1397-5294

نشست قضایی شماره 1397-5294

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5294


کد نشست:
1397-5294

تاریخ برگزاری:
1396/08/01

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر نجف آباد

موضوع:
اعمال ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری در مجازات حبس ابد

پرسش:
آیا امکان اعمال ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری در مجازات حبس ابد وجود دارد؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت مستدل می باشد ضمن اینکه از مفاد رای وحدت رویه شماره 764- 1396/8/9 هیات عمومی دیوان عالی کشور نیز درستی عقیده اکثریت قابل استنباط است.

نظر اکثریت:
امکان اعمال ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری در محکومیت به حبس ابد وجود ندارد چرا که اولا مفاد رای وحدت رویه شماره756 دیوان عالی کشور راجع به امکان اعمال ماده 442 در مجازات های قابل فرجام هیچ دلالتی بر امکان اعمال ماده 442 در خصوص مجازات حبس ابد ندارد. مفاد رای وحدت رویه صرفا درخصوص محل نزاع لازم الاجراست و اصل تفکیک قوا استقلال قضایی و فقدان خصیصه الزام آوری رای یک شعبه برای شعبه دیگر در نظام حقوقی رومی ژرمن و اسلام اقتضای آن دارد که آرایی که رای وحدت رویه آنها را تایید می کند فقط در محل موضوع رای وحدت رویه که در هیات عمومی دیوان عالی کشور راجع به آن بحث شده الزام آور باشد.

نظر اقلیت:
امکان اعمال ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری در مجازات حبس ابد هست چون:

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 442 ـ در تمام محکومیت های تعزیری در صورتی که دادستان از حکم صادره درخواست تجدید نظر نکرده باشد محکوم علیه می تواند پیش از پایان مهلت تجدید نظرخواهی با رجوع به دادگاه صادرکننده حکم حق تجدید نظرخواهی خود را اسقاط یا درخواست تجدید نظر را مسترد نماید و تقاضای تخفیف مجازات کند. در اینصورت دادگاه در وقت فوق العاده با حضور دادستان به موضوع رسیدگی و تا یک چهارم مجازات تعیین شده را کسر می کند. این حکم دادگاه قطعی است.

مشاهده ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 38 ـ جهات تخفیف عبارتند از: الف ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی ب ـ همکاری موثر متهم در شناسایی شرکاء یا معاونان تحصیل ادله یا کشف اموال و اشیاء حاصله از جرم یا به کار رفته برای ارتکاب آن پ ـ اوضاع و احوال خاص موثر در ارتکاب جرم از قبیل رفتار یا گفتار تحریک آمیز بزه دیده یا وجود انگیزه شرافتمندانه در ارتکاب جرم ت ـ اعلام متهم قبل از تعقیب یا اقرار موثر وی در حین تحقیق و رسیدگی ث ـ ندامت حسن سابقه و یا وضع خاص متهم از قبیل کهولت یا بیماری ج ـ کوشش متهم به منظور تخفیف آثار جرم یا اقدام وی برای جبران زیان ناشی از آن چ ـ خفیف بودن زیان وارده به بزه دیده یا نتایج زیانبار جرم ح ـ مداخله ضعیف شریک یا معاون در وقوع جرم تبصره 1 ـ دادگاه مکلف است جهات تخفیف مجازات را در حکم خود قید کند. تبصره 2 ـ هرگاه نظیر جهات مندرج در این ماده در مواد خاصی پیش بینی شده باشد دادگاه نمی تواند به موجب همان جهات مجازات را دوباره تخفیف دهد.

مشاهده ماده 38 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM