نشست قضایی شماره 1398-6667

نشست قضایی شماره 1398-6667

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6667


کد نشست:
1398-6667

تاریخ برگزاری:
1396/10/05

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر نجف آباد

موضوع:
مرجع اعتراض به احکام موضوع خانواده صادره از شورای حل اختلاف

پرسش:
مرجع اعتراض به احکام با موضوع خانواده صادره از شوراهای حل اختلاف دادگاه خانواده است یا دادگاه عمومی حقوقی؟

نظر هیئت عالی:
طبق رای وحدت رویه شماره 773-97/9/20 هیات عمومی دیوان عالی کشور مرجع تجدیدنظر از آرای قاضی شورای حل اختلاف در دعاوی خانوادگی داخل در صلاحیت شورا دادگاه عمومی (حقوقی) است.

نظر اکثریت:
نظر به اینکه قانون شوراهای حل اختلاف که آخرین اراده قانونگذار در این بخش است رسیدگی بدوی به برخی دعاوی داخل در صلاحیت دادگاه خانواده را به شورای حل اختلاف اعطا نموده است و از دیگر سو ماده 27 قانون شوراهای حل اختلاف مرجع تجدیدنظر احکام شورا را صرف نظر از موضوع دعوا دادگاه عمومی حقوقی یا کیفری دو می داند علی هذا؛ همان قانونی که برخی دعاوی خانواده را از صلاحیت دادگاه خانواده خارج و به شورای حل اختلاف صلاحیت داده است رسیدگی به اعتراض به آرای شورا را در این بخش هم در صلاحیت محاکم حقوقی قرار داده است. لذا مرجع رسیدگی به اعتراض به احکام خانواده صادره از شورای حل اختلاف دادگاه عمومی حقوقی است.

نظر اقلیت:
نظر به اینکه بین دو مقرره قانونی ماده یک قانون حمایت خانواده و ماده 27 قانون شوراهای حل اختلاف تعارض واقعی وجود ندارد و این تعارض صرفا ظاهری است لذا بنا بر قاعده «الجمع مهما امکن اولی من الطرح» جمع دو دلیل لازم می آید. توضیح آن که در نگاه اول به نظر می رسد ماده یک قانون حمایت خانواده که رسیدگی به دعاوی خانواده را در صلاحیت دادگاه خانواده قرار داده است با ماده 27 قانون شوراهای حل اختلاف که اعتراض به کلیه آرای صادره از شورای حل اختلاف را در صلاحیت محاکم عمومی می داند معارض است در حالی که این تعارض واقعی نبوده و از بین هشت وحدت لازم برای تعارض برخی شرایط آن مفقود است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 4ـ رسیدگی به امور و دعاوی زیر در صلاحیت دادگاه خانواده است: 1ـ نامزدی و خسارات ناشی از برهم زدن آن 2ـ نکاح دائم موقت و اذن در نکاح 3ـ شروط ضمن عقد نکاح 4ـ ازدواج مجدد 5 ـ جهیزیه 6 ـ مهریه 7ـ نفقه زوجه و اجرت المثل ایام زوجیت 8 ـ تمکین و نشوز 9ـ طلاق رجوع فسخ و انفساخ نکاح بذل مدت و انقضای آن 10ـ حضانت و ملاقات طفل 11ـ نسب 12ـ رشد حجر و رفع آن 13ـ ولایت قهری قیمومت امور مربوط به ناظر و امین اموال محجوران و وصایت در امور مربوط به آنان 14ـ نفقه اقارب 15ـ امور راجع به غایب مفقود الاثر 16ـ سرپرستی کودکان بی سرپرست 17ـ اهدای جنین 18ـ تغییر جنسیت تبصره ـ به دعاوی اشخاص موضوع اصول دوازدهم (12) و سیزدهم (13) قانون اساسی حسب مورد طبق قانون اجازه رعایت احوال شخصیه ایرانیان غیرشیعه در محاکم مصوب 31/4/1312 و قانون رسیدگی به دعاوی مطروحه راجع به احوال شخصیه و تعلیمات دینی ایرانیان زرتشتی کلیمی و مسیحی مصوب 3/4/1372 مجمع تشخیص مصلحت نظام رسیدگی می شود. تصمیمات مراجع عالی اقلیت های دینی مذکور در امور حسبی و احوال شخصیه آنان از جمله نکاح و طلاق معتبر و توسط محاکم قضائی بدون رعایت تشریفات تنفیذ و اجراء می گردد.

مشاهده ماده 4 قانون حمایت از خانواده

ماده 27ـ تمام آرای صادره موضوع ماده (9) این قانون ظرف مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی می‏باشد. مرجع تجدیدنظر از آرای قاضی شورا حسب مورد دادگاه عمومی حقوقی یا کیفری دو همان حوزه قضائی می‏باشد. چنانچه مرجع تجدیدنظر آرای صادره را نقض نماید راسا مبادرت به صدور رای می‏کند. این رای قطعی است و اگر رسیدگی به موضوع در صلاحیت مرجع دیگری باشد پرونده را به مرجع صالح ارسال می­کند. تبصره 1ـ گزارش اصلاحی شورا قابل اعتراض نمی‏باشد و قطعی است. تبصره 2ـ هرگاه رای مرجع تجدیدنظر در مقام رد صلاحیت شورا باشد رسیدگی ماهوی انجام و رای اخیر به عنوان رای شعبه بدوی تلقی و حسب مورد مطابق مقررات آیین دادرسی مدنی و کیفری قابل تجدیدنظر است. تبصره 3ـ هزینه دادرسی رسیدگی در مراحل تجدیدنظرخواهی حسب مورد براساس هزینه دادرسی طرح دعوی در آن مرجع است.

مشاهده ماده 27 قانون شورای حل اختلاف

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM