نشست قضایی شماره 1398-5813

نشست قضایی شماره 1398-5813

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5813


کد نشست:
1398-5813

تاریخ برگزاری:
1397/02/20

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر چالوس

موضوع:
دادگاه صالح درصورت نقض قرار در دادگاه تجدیدنظر

پرسش:
قرار منع تعقیب صادره از دادگاه بخش توسط دادگاه تجدید نظر نقض جهت رسیدگی ماهیتی به دادگاه بخش اعاده می گردد. در این اثناء با اطلاع از وجود شکایت از ناحیه احدی از اصحاب پرونده علیه قضات دادگاه مذکور قضات دادگاه موصوف قرار امتناع از رسیدگی صادر پرونده را به نزدیکترین مرجع قضایی ارسال می دارند نکته اینجاست ادامه رسیدگی بعد از نقض قرار توسط دادگاه تجدید نظر با دادسرا است یا با دادگاه ؟

نظر هیئت عالی:
صرف شکایت انتظامی از قضات از موارد رد محسوب نمی شود لهذا دادگاه بخش کماکان صلاحیت ادامه رسیدگی را دارا است.

نظر اکثریت:
اولا با توجه به وظایف و ساختار قانونی دادگاه بخش رسیدگی به شکایت در این دادگاه به دو بخش قابل تقسیم است الف: تحقیقات که به مثابه عملکرد دادسرا است. ب: دادرسی به مانند عملکرد دادگاه است هرچند اعمال این تفکیک در پاره ای از موارد دشوار بوده به هر حال عموما صدور قرار منع تعقیب توسط دادگاه بخش دلالت برمرحله تحقیقات (دادسرا )دارد. ثانیا:دادگاه کیفری ای که در معیت آن دادسرا استقرار دارد با رعایت ماده 335 آیین دادرسی کیفری شروع به رسیدگی می نمایید. پس این الزام به استثناء موارد مقرر در ماده340 ق.آ.د.ک مانع ارسال پرونده به دادگاه بدون جری آن دردادسرا می گردد.ثالثا:در انتهای ماده 422قانون آیین دادرسی کیفری عبارت " نزدیکترین مرجع قضایی "مقرر شده که عبارت مذکور هم دادسرا را شامل می گردد و هم دادگاه را. بنابراین به استثناء مواردمقرر درماده 340 قانون یادشده رسیدگی پرونده بدوا در دادسرا وسپس عندالاقتضاء دردادگاه به عمل می آید.

نظر اقلیت:
با توجه به صراحت ماده92قانون آیین دادرسی مدنی که " به نزدیکترین دادگاه " اشاره دارد فلذا پرونده به دادگاه جهت رسیدگی ارسال می گردد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 442 ـ در تمام محکومیت های تعزیری در صورتی که دادستان از حکم صادره درخواست تجدید نظر نکرده باشد محکوم علیه می تواند پیش از پایان مهلت تجدید نظرخواهی با رجوع به دادگاه صادرکننده حکم حق تجدید نظرخواهی خود را اسقاط یا درخواست تجدید نظر را مسترد نماید و تقاضای تخفیف مجازات کند. در اینصورت دادگاه در وقت فوق العاده با حضور دادستان به موضوع رسیدگی و تا یک چهارم مجازات تعیین شده را کسر می کند. این حکم دادگاه قطعی است.

مشاهده ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 340 ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود. در این مورد و سایر مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه پس از انجام تحقیقات به ترتیب زیر اقدام می کند: الف ـ چنانچه دادگاه خود را صالح به رسیدگی نداند قرار عدم صلاحیت صادر می کند و اگر مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب بداند حسب مورد اتخاذ تصمیم می کند. ب ـ در غیر موارد مذکور در بند (الف) چنانچه اصحاب دعوی حاضر باشند و درخواست مهلت نکنند دادگاه با تشکیل جلسه رسمی مبادرت به رسیدگی می کند. در صورتیکه اصحاب دعوی حاضر نباشند یا برای تدارک دفاع یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان درخواست مهلت کنند دادگاه با اخذ تامین متناسب از متهم وقت رسیدگی را تعیین و مراتب را به اصحاب دعوی و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند ابلاغ می کند.

مشاهده ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 335 ـ دادگاههای کیفری در موارد زیر شروع به رسیدگی می کنند: الف ـ کیفرخواست دادستان ب ـ قرار جلب به دادرسی توسط دادگاه پ ـ ادعای شفاهی دادستان در دادگاه

مشاهده ماده 335 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 422 ـ ایراد رد باید تا قبل از صدور رای به عمل آید. هرگاه دادرس آن را بپذیرد از رسیدگی امتناع می کند و رسیدگی به دادرس علی البدل یا شعبه دیگر ارجاع می شود. در صورت نبودن دادرس علی البدل یا شعبه دیگر پرونده برای رسیدگی به نزدیکترین مرجع قضایی هم عرض فرستاده می شود.

مشاهده ماده 422 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 92 - درمورد ماده (91) دادرس پس از صدور قرار امتناع از رسیدگی با ذکر جهت رسیدگی نسبت به مورد را به دادرس یا دادرسان دیگر دادگاه محول می نماید. چنانچه دادگاه فاقد دادرس به تعداد کافی باشد پرونده را برای تکمیل دادرسان یا ارجاع به شعبه دیگر نزد رئیس شعبه اول ارسال می دارد و در صورتی که دادگاه فاقد شعبه دیگر باشد پرونده را به نزدیکترین دادگاه هم عرض ارسال می نماید.

مشاهده ماده 92 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM