نشست قضایی شماره 1400-7909

نشست قضایی شماره 1400-7909

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7909


کد نشست:
1400-7909

تاریخ برگزاری:
1399/04/19

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر محمود آباد

موضوع:
امکان شمول قانون کاهش مجازات حبس تعزیری به جرایم مواد مخدر

پرسش:
آیا قانون کاهش مجازات حبس تعزیری (مصوب 1399) شامل جرایم مواد مخدر می شود؟

نظر هیئت عالی:
چنانچه در قانون مواد مخدرحکم خاصی پیش بینی نشده باشد احکام قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب سال 99 قابل تسری به جرایم موضوع قانون مواد مخدر خواهد بود.

نظر اکثریت:
اکثریت بر این عقیده بودند که شامل جرایم مواد مخدر نمی شود. مهمترین استدلال های بیان شده از سوی این گروه از قضات بدین شرح بوده است: 1- ماده 1 قانون کاهش مجازاتهای حبس تعزیری (مصوب 1399) بیان داشته است: «مجازاتهای مقرر در کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده مصوب 2/3/1375 با اصلاحات و الحاقات بعدی...». همانطورکه در این ماده مشاهده می شود خطاب و موضوع قانون جدید کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (مصوب 1375) می باشد. در این قانون قانونگذار در مقام بیان بوده است و هیچ اشاره ای به جرایم مربوط به مواد مخدر ندارد؛ در نتیجه با توجه به سکوت در مورد جرایم مواد مخدر باید گفت: مواد این قانون شامل این جرایم نخواهد بود. علاوه بر این برای تقویت این نظر از نظریه مشورتی شماره 7/99/417 مورخ: 11/4/1399 اداره حقوقی قوه قضاییه نیز می توان بهره گرفت؛ این نظریه ماده 3 قانون جدید (تبدیل حبس های ابد به حبس درجه یک) را شامل جرایم مواد مخدر ندانسته و بحث نسخ یا تخصیص قانون مبارزه با مواد مخدر را به وسیله قانون جدید (در این زمینه) منتفی دانسته است.

نظر اقلیت:
برخی از قضات بیان داشتند که قانون کاهش مجازات حبس تعزیری (مصوب 1399) شامل جرایم مواد مخدر نیز می شود. مهمترین استدلالهای این گروه از قضات بدین شرح بوده است: 1- فلسفه و هدف از وضع این قانون کاهش مجازاتهای حبس است؛ هدف غایی آن هم کاهش آمار زندانیان سراسر کشور است که سالانه بار مالی زیادی را به دولت تحمیل می نماید؛ در نتیجه بر اساس این هدف باید به تفسیر غایی قانون توجه نموده و مفاد قانون را شامل حبس های موضوع قانون مبارزه با مواد مخدر نیز بدانیم.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 6 ـ بر اساس بند چهار اصل چهل و سوم و بند شش اصل دوم و اصول نوزدهم بیستم و بیست و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اجبار افراد به کار معین و بهره کشی از دیگری ممنوع و مردم ایران از هر قوم و قبیله که باشند از حقوق مساوی برخوردارند و رنگ نژاد زبان و مانند اینها سبب امتیاز نخواهد بود و همه افراد اعم از زن و مرد یکسان در حمایت قانون قرار دارند و هر کس حق دارد شغلی را که به آن مایل است و مخالف اسلام و مصالح عمومی و حقوق دیگران نیست برگزیند.

مشاهده ماده 6 قانون کار

ماده 1 ـ کلیه کارفرمایان کارگران کارگاه ها موسسات تولیدی صنعتی خدماتی و کشاورزی مکلف به تبعیت از این قانون می باشند.

مشاهده ماده 1 قانون کار

ماده 1 - مجازاتهای مقرر در کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی تعزيرات و مجازات‌هاي بازدارنده مصوب ۲/۳/۱۳۷۵ با اصلاحات و الحاقات بعدي به شرح زیر کاهش يافته یا تبدیل می شود: الف- مجازات حبس موضوع ماده (۶۱۴) قانون(به استثناي تبصره آن) به حبس درجه شش؛ ب- مجازات حبس موضوع ماده (۶۲۱) قانون، در صورتی که ارتكاب جرم به عنف یا تهدید باشد به حبس درجه چهار و در غیر این صورت به حبس درجه پنج. پ- تبصره ماده (۶۲۱) قانون، نسخ و در مورد شروع به جرم آن مطابق ماده (۱۲۲) قانون مجازات اسلامی مصوب ۱/۲/۱۳۹۲ عمل می‌شود. ت- مجازات حبس موضوع ماده (۶۷۷) قانون، در صورتي كه ميزان خسارت‌وارده يكصد ميليون (۱۰۰,۰۰۰.۰۰۰) ريال يا كمتر باشد به جزاي نقدي تا دو برابر معادل خسارت‌وارده. ث- مجازات حبس موضوع ماده (۶۸۴) قانون به حبس درجه شش. ج- مجازات موضوع مواد (۶۰۸) و (۶۹۷) قانون به جزاي نقدي درجه شش.

مشاهده ماده 1 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM