نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1381/08/04

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر بهشهر

موضوع:
قیمومت مادر در فرضی که پدر مجهول المکان است

پرسش:
خانمی با داشتن حکم حضانت فرزندان خود دادخواست صدور حکم قیمومت فرزندان را مطرح و مدعی می شود شوهرش مدت چهار سال است زندگی مشترک را رها کرده و تاکنون اطلاعی از ایشان ندارد و مجهول المکان است با این کیفیت و این که هنوز حکم موت فرضی شوهر صادر نشده است آیا صدور حکم قیمومت مادر توجیه قانونی دارد؟ دادگاه با چه تکلیفی در فرض سوال مواجه است ؟

نظر هیئت عالی:
صرف نظر از این که چگونگی غیبت چهار ساله زوج از حیث مجهول المکان بودن یا داشتن نشانی مشخص معلوم نشده است در فرض سوال مستفاد از مواد 1012 و 1015 و 1184 اصلاحی قانون مدنی به لحاظ این که حکم مـوت فرضی شخص غایب صادر نشده است تعیین قیم برای صغار غایب موجه نبوده و زوجه به عنوان ذی نفع می تواند از دادگاه درخواست تعیین امین نماید.

نظر اکثریت:
اگرچه قانونگذار ماده 1184 قانون مدنی را اصلاح و مقرراتی در جهت تعیین قیم در آن پیش بینی نموده است در فرض سوال به صرف این که زوجه مدت چهار سال است به شوهرش دسترسی ندارد و مجهول المکان است با عنایت به این که زوج ولی خاص فرزندان است و هنوز زنده است نمی توان به استناد ماده مرقوم عدم حضورش را حمل بر ضرر به مولی علیه (فرزندان) تلقی کرد. لذا در فرض سوال با عنایت به ماده 1218 قانون مدنی نمی توان زوجه را قیم تعیین نمود بلکه می توان برای اداره اموال صغار با عنایت به مواد 1011 و 1012 و 1015 قانون مدنی امین تعیین کرد.

نظر اقلیت:
نظر به این که در ماده 1184 اصلاحی 1/3/79 قانون مدنی پیش بینی شده «هرگاه ولی قهری طفل رعایت غبطه صغیر را نکند و مرتکب اقداماتی شود که موجب ضرر مولی علیه گردد.. . پس از اثبات ولی را عزل و از تصرف در اموال صغیر منع و برای اداره امور مالی طفل فرد صالحی را به عنوان قیم تعیین می نماید و.. .» با توجه به این که در فرض سوال شوهر زندگی را مدت چهار سال است رها کرده این اقدام شوهر موجب ضرر مولی علیه است و دادگاه می تواند با احراز شرایط زوجه را به عنوان قیم فرزندان تعیین کند.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1184 - هر گاه ولی قهری طفل رعایت غبطه ی صغیر را ننماید و مرتکب اقداماتی شود که موجب ضرر مولی علیه گردد به تقاضای یکی از اقارب وی و یا به درخواست رئیس حوزه ی قضایی پس از اثبات دادگاه ولی مذکور را عزل و از تصرف در اموال صغیر منع و برای اداره ی امور مالی طفل فرد صالحی را به عنوان قیم تعیین می نماید. همچنین اگر ولی قهری به واسطه ی کبر سن و یا بیماری و امثال آن قادر به اداره اموال مولی علیه نباشد و شخصی را هم برای این امر تعیین ننماید طبق مقررات این ماده فردی به عنوان امین به ولی قهری منضم می گردد.

مشاهده ماده 1184 قانون مدنی

ماده 1218 - برای اشخاص ذیل نصب قیم می شود: 1 - برای صغاری که ولی خاص ندارند؛ 2 - برای مجانین و اشخاص غیررشید که جنون یا عدم رشد آن ها متصل به زمان صغر آن ها بوده و ولی خاص نداشته باشند؛ 3 - برای مجانین و اشخاص غیررشید که جنون یا عدم رشد آن ها متصل به زمان صغر آن ها نباشد.

مشاهده ماده 1218 قانون مدنی

ماده 1011 - غایب مفقودالاثر کسی است که از غیبت او مدت بالنسبه مدیدی گذشته و از او به هیچ وجه خبری نباشد.

مشاهده ماده 1011 قانون مدنی

ماده 1012 - اگر غایب مفقودالاثر برای اداره ی اموال خود تکلیفی معین نکرده باشد و کسی هم نباشد که قانونا حق تصدی امور او را داشته باشد محکمه برای اداره اموال او یک نفر امین معین می کند و تقاضای تعیین امین فقط از طرف مدعی العموم و اشخاص ذی نفع در این امر قبول می شود.

مشاهده ماده 1012 قانون مدنی

ماده 1015 - وظایف و مسئولیت های امینی که به موجب مواد قبل معین می گردد همان است که برای قیم مقرر است.

مشاهده ماده 1015 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM