نشست قضایی شماره 1397-5222

نشست قضایی شماره 1397-5222

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5222


کد نشست:
1397-5222

تاریخ برگزاری:
1395/08/07

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر سمنان

موضوع:
کیفرخواست شفاهی

پرسش:
آیا در پرونده های موضوع ماده 86 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 نیاز به اخذ آخرین دفاع از متهم و صدور قرار جلب به دادرس می باشد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
همین که بازپرس تحقیقات مقدماتی را کامل می داند و از دادستان تقاضای بیان ادعای شفاهی می نماید کفایت از صدور قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست است نتیجتا نظریه ابرازی در حد استنتاج مرقوم تایید می شود.

نظر اکثریت:
تحقیقات مقدماتی باید کامل باشد نماینده دادستان باید حضور داشته باشد و مراتب صورت جلسه شود و به همراه متهم یعنی متهم تحت الحفظ باشد. ماده 90 محدوده تحقیقات مقدماتی را ذکر نموده است و در ماده 86 هم آمده است تحقیقات مقدماتی باید کامل باشد و براساس ماده 335 دادگاه در سه صورت وارد رسیدگی می شود. 1) ادعای شفاهی دادستان در دادگاه 2) صدور کیفرخواست 3) مواردی که مستقیما باید در دادگاه مطرح شود. قانونگذار در ماده 86 بیان نموده بدون کیفرخواست و قید نشده بدون جلب دادرسی پس احراز مجرمیت توسط دادسرا ضروری و لازمه آن انجام تحقیقات است. آنچه ایجاد ابهام می کند بحث اخذ تامین است اما با توجه به تعریف تحقیقات مقدماتی باید حضور نماینده دادستان و تفهیم اتهام و اخذ آخرین دفاع صورت پذیرد. قاعده بر این است که تحقیقات مقدماتی انجام شود و با کیفرخواست پرونده به دادگاه ارسال شود ماده 86 استثنایات ماده 90 تحقیقات مقدماتی را بیان نموده است.

نظر اقلیت:
ماده 86 از مواردی است که پرونده مستقیما در دادگاه مطرح می شود و لزومی به اخذ آخرین دفاع نیست.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 86 ـ در غیر جرایم موضوع ماده (302) این قانون چنانچه متهم و شاکی حاضر باشند یا متهم حاضر و شاکی وجود نداشته یا گذشت کرده باشد و تحقیقات مقدماتی هم کامل باشد دادستان می تواند راسا یا به درخواست بازپرس با اعزام متهم به دادگاه و در صورت حضور شاکی به همراه او دعوای کیفری را بلافاصله بدون صدور کیفرخواست به صورت شفاهی مطرح کند. در این مورد دادگاه بدون تاخیر تشکیل جلسه می دهد و به متهم تفهیم می کند که حق دارد برای تعیین وکیل و تدارک دفاع مهلت بخواهد که در صورت درخواست متهم حداقل سه روز به او مهلت داده می شود. تفهیم این موضوع و پاسخ متهم باید در صورت مجلس دادگاه قید شود. هرگاه متهم از این حق استفاده نکند دادگاه در همان جلسه رسیدگی و رای صادر می کند و اگر ضمن رسیدگی انجام تحقیقاتی را لازم بداند آنها را انجام و یا دستور تکمیل تحقیقات را به دادستان یا ضابطان دادگستری می دهد. اخذ تامین متناسب از متهم با دادگاه است. شاکی در صورت مطالبه ضرر و زیان می تواند حداکثر ظرف پنج روز دادخواست خود را تقدیم کند و دادگاه می تواند فارغ از امر کیفری به دعوای ضرر و زیان رسیدگی و رای مقتضی صادر نماید.

مشاهده ماده 86 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM