نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1393/12/19

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر تهران

موضوع:
مرجع صالح رسیدگی به اتهام استانداران

پرسش:
آقای الف پس از فراغت از سمت استانداری مرتکب جرم خیانت در امانت می شود موقع تحقیقات مشخص می گردد مشارالیه در زمان تصدی مسیولیت نیز مرتکب اختلاس و قبل از تصدی مرتکب استفاده از سند مجعول شده است مرجع صالح به رسیدگی در مورد جرایم مذکور کدام دادسرا است؟

نظر هیئت عالی:
موضوع سوال قبل از حاکمیت قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 مطرح شده است. لذا الان باید با توجه به حاکمیت قانون مذکور به سیوال پاسخ داده شود. علیهذا با توجه به صراحت ماده 309 قانون مذکور که مقرر می دارد « صلاحیت دادگاه برای رسیدگی به جرایم اشخاص موضوع مواد (307) و (308) این قانون اعم از آن است که در زمان تصدی سمت های مذکور یا قبل از آن مرتکب جرم شده باشند.» و با توجه به ماده 310 قانون مذکور که همه اتهامات متهمین باید در یک مرجع رسیدگی شود لذا در نتیجه چون برای دادسرای عمومی و انقلاب تهران ایجاد صلاحیت شده است لذا باید به کلیه اتهامات استاندار با فرض سیوال در این دادسرا رسیدگی گردد. و در نتیجه نظریه اکثریت مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با مقررات اخیرالتصویب تبصره ماده 4 قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب رسیدگی به جرایم استانداران در صلاحیت دادگاههای دادسرای عمومی و انقلاب مرکز استان تهران می باشد. از طرفی طبق مبانی اصول فقه اینکه در حال حاضر شخص استاندار محسوب می شود یا خیر تابع مبحث مشتق در الفاظ است در موضوع سوال جرم در سه مرحله زمانی قبل حین و بعد از تصدی را دربرمی گیرد. طبق اصول آیین دادرسی کیفری مرحله قبل و بعد از تصدی با دادسرای عمومی و انقلاب محل وقوع جرم است و جرم حین تصدی در صلاحیت دادسرای مرکز استان تهران می باشد توضیح اینکه جرم ارتکابی قبل از سمت استانداری نیز به دلیل رعایت مصالح اداری و وضعیت متهم استثنایا در دادسرای مرکز استان تهران رسیدگی می گردد.از طرفی نظر به مقررات ماده 183 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری که به جرایم متعدد متهم بایستی در یک جا و توام رسیدگی کرد و با توجه به مقررات تبصره ماده 4 قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب که رسیدگی به تمامی اتهامات به دادسرای مرکز استان تهران و متعاقبا دادگاه کیفری استان تهران رجوع می کند و همچنین نظر به اینکه فرد مزبور در زمان تصدی سمت استانداری مرتکب جرم گردیده است و در این حالت صلاحیت دادسرای مرکز استان تهران به وجود آمده و در حال حاضر شک و تردید در بقاء و یا زوال صلاحیت مرجع مذکور است بایستی نسبت به بقاء صلاحیت براساس اصل استصحاب نظر داد و دلیلی بر سلب این صلاحیت وجود ندارد.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه صلاحیت مذکور در تبصره 4 قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب صلاحیتی است که معطوف و وابسته به سمت فرد می باشد که به نظر می رسد فلسفه وجودی آن خنثی کردن هیمنه و نفوذ مقامات دولتی(مرتکب جرم) و حفظ اقتدار حکومت می باشد از طرفی شغل و سمت به حالت و وضعیت فعلی و در جریان منتسب به فرد می باشد و به وضعیت و حالت قبل و بعد از اشتغال نمی توان آن را تسری داد و عبارات تبصره ماده 4 قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب نیز هیچ تصریحی بر آن ندارد در فرض سوال نیز شروع به رسیدگی تحقیقات در زمانی است که فرد مزبور فاقد آن سمت می باشد و جرمهای قبلی وی نیز کشف می شود و موضوع از دایره شمول ماده 183 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری نیز خارج است چرا که این قاعده در زمانی که بیش از یک اتهام فرد در بیش از یک مرجع قضایی شروع به رسیدگی گردیده که نوبت به اعمال آن خواهد رسید که در فرض سوال اینگونه نیست از طرفی اصل بر صلاحیت دادسرای عمومی و انقلاب محل وقوع جرم است و صلاحیت رسیدگی دادسرا و مراجع قضایی خاص استثنایی می باشد لذا در فرض سوال که به تازگی شروع به رسیدگی و تحقیقات آغاز شده و جرم های دیگری از مرتکب موصوف کشف می گردد با رعایت قاعده محل وقوع جرم و دیگر قواعد صلاحیت از جمله قاعده محل وقوع جرم مهمتر همان دادسرا صالح به رسیدگی خواهد بود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 313 ـ به اتهامات متعدد متهم باید با رعایت صلاحیت ذاتی توامان و یکجا در دادگاهی رسیدگی شود که صلاحیت رسیدگی به جرم مهمتر را دارد.

مشاهده ماده 313 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 307 ـ رسیدگی به اتهامات روسای قوای سه‏گانه و معاونان و مشاوران آنان رئیس و اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام اعضای شورای نگهبان نمایندگان مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری وزیران و معاونان وزیران دارندگان پایه قضایی رئیس و دادستان دیوان محاسبات سفیران استانداران فرمانداران مراکز استان و جرایم عمومی افسران نظامی و انتظامی از درجه سرتیپ و بالاتر و یا دارای درجه سرتیپ دومی شاغل در محلهای سرلشکری و یا فرماندهی تیپ مستقل مدیران کل اطلاعات استان ها حسب مورد در صلاحیت دادگاه های کیفری تهران است مگر آنکه رسیدگی به این جرایم به موجب قوانین خاص در صلاحیت مراجع دیگری باشد. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 1 ـ شمول این ماده بر دارندگان پایه قضایی و افسران نظامی و انتظامی در صورتی است که حسب مورد در قوه قضاییه یا نیروهای مسلح انجام وظیفه کنند. تبصره 2 ـ رسیدگی به اتهامات افسران نظامی و انتظامی موضوع این ماده که در صلاحیت سازمان قضایی نیروهای مسلح می باشد حسب مورد در صلاحیت دادگاه نظامی یک یا دو تهران است.

مشاهده ماده 307 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 4 – هر حوزه قضائی که دارای بیش از یک شعبه دادگاه عمومی باشد آن شعب به حقوقی و جزائی تقسیم می شوند. دادگاههای حقوقی صرفا به امور حقوقی و دادگاههای جزائی فقط به امور کیفری رسیدگی خواهند نمود. تخصیص شعبی از دادگاههای حقوقی و کیفری برای رسیدگی به دعاوی حقوقی یا جزائی خاص مانند امور خانوادگی و جرائم اطفال با رعایت مصالح و مقتضیات از وظایف و اختیارات رئیس قوه قضائیه است. درصورت ضرورت ممکن است به شعبه جزائی پرونده حقوقی و یا به شعبه حقوقی پرونده جزائی ارجاع شود. تبصره – رسیدگی به جرائمی که مجازات قانونی آنها قصاص نفس یا قصاص عضو یا رجم یا صلب یا اعدام یا حبس ابد است و همچنین رسیدگی به جرائم مطبوعاتی و سیاسی به نحوی که در مواد بعدی ذکر می شود در دادگاه کیفری استان به عمل خواهد آمد. رسیدگی به کلیه اتهامات اعضاء مجمع تشخیص مصلحت نظام شورای نگهبان نمایندگان مجلس شورای اسلامی وزراء و معاونین آنها معاونان و مشاوران روسای سه قوه سفرا دادستان و رئیس دیوان محاسبات دارندگان پایه قضائی استانداران فرمانداران و جرائم عمومی افسران نظامی و انتظامی از درجه سرتیپ و بالاتر و مدیران کل اطلاعات استانها در صلاحیت دادگاه کیفری استان تهران می باشد به استثناء مواردی که در صلاحیت سایر مراجع قضائی است.

مشاهده ماده 4 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM