نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1386/07/04

برگزار شده توسط:
استان قم/ شهر قم

موضوع:
طلاق صوری به منظور دریافت بخشی از حقوق پدر متوفی

پرسش:
شخصی از دنیا می رود و پس از فوت مستمری به همسرش پرداخت می شود (از ناحیه اداره متوفی). دختر متوفی که شوهر دارد به صورت صوری طلاق می گیرد و به صورت غیررسمی با شوهر خود ادامه زوجیت می دهد (مخفیانه) و با مراجعه به اداره مذکور خود را مستحق دریافت بخشی از حقوق پدر متوفای خود معرفی می کند. مادر دختر پس از اطلاع از اقدام دختر به عنوان کلاهبرداری از دختر خود شکایت می کند.

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (4) مدنی: آنچه از ملاحظه قانون استخدام کشوری مستفاد می شود این است که نمی توان مستمری را نفقه دانست و همچنین نمی توان آن را از مصادیق ارث تلقی کرد زیرا مستمری پس از فوت مورث ایجاد می گردد و تقسیم آن هم با مقررات قانون مدنی در باب ارث مطابقت ندارد. به هر تقدیر بر طبق قانون درصدی از حقوق کارمند متوفی به عنوان مستمری به همسر و فرزندان اناث مادامی که ازدواج نکرده اند و فرزندان ذکور تا سن هجده سال تمام و در صورت اشتغال به تحصیل تا سن بیست و پنج سالگی به طور مساوی تعلق می گیرد و هر کدام از آنها که به جهات قانونی مستمریشان قطع شود به مستمری دیگران افزوده می گردد. در سوال مطروحه دختر متوفی که شوهر داشته برای استفاده از مستمری با شوهرش تبانی کرده است و با طلاق صوری و اعلام به سازمان ذی ربط برای او مستمری برقرار می شود. در اینجا ولو این که دختر با توسل به حیله موجبات برقراری مستمری را فراهم کرده باشد این اقدام از مصادیق کلاهبرداری نبوده و عناصر متشکله کلاهبرداری در اینجا جمع نیست. لیکن چون به مستمری مادر لطمه وارد می شود مادر می تواند با طرح دعوای حقوقی و اثبات ادعا نسبت به قطع مستمری دختر و افزایش حقوق خود دادخواهی نماید.

نظر اکثریت:
طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران انتخاب شغل آزاد است. اگر شخصی مستخدم دولت شد باید مقررات دولت را بپذیرد و قانون در این مورد یک حق مشروط ایجاد کرده است و ماهیت عمل ارث است و نفقه نیست و چون حق مشروط است پس از فوت به ارث می رسد و به تنهایی به ارث نمی رسد بلکه با شروط به ارث می رسد. در فرض سوال دختر مانور متقلبانه انجام داده است ولی باید از طرف دیگر بررسی شود. با این مانور متقلبانه از حق مادر کم شده یا این که به دولت زیان رسیده است؛ اگر به مادر زیان رسیده شاکی ایشان می باشد و اگر دولت زیان دیده باشد باید سوءنیت و قصد مجرمانه متهم نیز بررسی شود. اگر دختر به قصد تقاص این کار را کرده باشد مجازات وی جای شک و تردید است والا عمل کلاهبرداری و قابل مجازات است.

نظر اقلیت:
گروه اول: ماهیت عمل نفقه نیست چون نفقه برای ایام حیات است و با فوت قطع می شود. از طرفی ارث هم نیست چون در زمان فوت باید وجود داشته باشد که در فرض سوال وجود ندارد و به مرور زمان به وجود می آید. عمل مذکور کلاهبرداری است چون عملی که واقعیت نداشته صحیح جلوه داده شده و مالی برده شده است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM