نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1381/06/20

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر نجف آباد

موضوع:
استحقاق زن به تمام مهر در صوت فوت یکی از زوجین قبل از زفاف

پرسش:
در صورتی که بعد از ازدواج و قبل از انجام زفاف احدی از زوجین فوت کنند زن مستحق تمام مهر است یا نصف مهر؟

نظر هیئت عالی:
همان طوری که در نظر اکثریت نیز آمده است به دلالت ماده 1082 قانون مدنی به مجرد عقد زن مالک مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بکند. چنان چه مهر به حیطه وصول در نیامده باشد به عنوان دین بر ذمه ی زوج است و چنان چه قبل از نزدیکی زوج فوت کند این دین از ترکه او قابل وصول خواهد بود و در هیچ یک از نصوص قانونی حکم خاصی در مورد کاهش میزان مهر یا تنصیف آن در صورت فوت شوهر قبل از وقوع نزدیکی به نظر نرسیده است و تنها استثنا بر قاعده کلی مندرج در ماده 1082 حکم مندرج در ماده 1092 قانون مدنی است که قانون گذار در صورت وقوع طلاق قبل از نزدیکی قایل به تنصیف شده و زن را مستحق دریافت نیمی از مهر دانسته و حکم قانون گذار را در مورد خاص بدون وجود مبنای قانونی نمی توان به غیر موارد منصوص تسری داد.

نظر اکثریت:
نظر به این که به موجب ماده 1082 قانون مدنی بعد از وقوع عقد نکاح زن مستحق کل مهر بوده و هرگونه دخل و تصرفی می تواند در آن بنماید ایجاد مالکیت زن نسبت به کل مهر به عنوان اصل پذیرفته شده و با وصف ایجاد مالکیت زن زوال مالکیت مذکور مستلزم وجود دلیل قانونی است که در مورد طلاق قانون گذار صریحا زوال نصف مالکیت مهر زن را بیان کرده لکن در مورد فوت حکم خاصی در جهت سلب مالکیت زن وجود ندارد. با توجه به این که اولا: مالکیت زن بر کل مهر مسلم و ثانیا: زوال مالکیت مذکور نیاز به دلیل و نص می باشد. بنابراین در هر صورت زن مستحق کل مهر خواهد بود.

نظر اقلیت:
اگرچه زن پس از وقوع عقد نکاح مالک کل مهر می شود مالکیت وی نسبت به نصف قطعی و مالکیت وی نسبت به نصف دیگر آن متزلزل و مستلزم انجام زفاف است و در صورت انجام زفاف است که مالکیت زن نسبت به نصف دیگر مهر قطعی می شود. بنابراین در صورتی که هر یک از زوجین بعد از عقد نکاح و قبل از زفاف بمیرند باید نصف مهر به مرد یا ورثه وی مسترد شود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1082 - به مجرد عقد زن مالک مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید. تبصره - چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه ی زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر این که زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.

مشاهده ماده 1082 قانون مدنی

ماده 1092 - هر گاه شوهر قبل از نزدیکی زن خود را طلاق دهد زن مستحق نصف مهر خواهد بود و اگر شوهر بیش از نصف مهر را قبلا داده باشد حق دارد مازاد از نصف را عینا یا مثلا یا قیمتا استرداد کند.

مشاهده ماده 1092 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM