نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1380/01/16

برگزار شده توسط:
استان یزد/ شهر یزد

موضوع:
مطالبه اجرت زمان قیمومت

پرسش:
شخصی به عنوان قیم محجور انتخاب شده است که در عین حال پدر محجور نیز می باشد پس از گذشت دو سال محجور بر اثر بیماری فوت می کند و قیم دادخواست مطالبه اجرت زمان قیومت خود را به طرفیت معاونت محترم قضایی مطرح می کند. اولا:آیا قیم (خواهان) صرفا می باید به طرفیت معاونت محتـرم قضایی دادخـواست بدهد یا باید به طرفیـت وارث محجـور (متوفیٰ) اقامه دعـوا نماید یا به طرفیت هر دو؟

نظر هیئت عالی:
در مورد کبیری که محجور شده و حکم حجر وی صادر شده باشد در فرض سوال نظر اکثریت مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با توجه به این که امور مربوط به قیمومت از امور حسبیه محسوب و در غالب موارد جنبه ترافعی ندارد و نیازی به اقامه دعوا نیست با توجه به ماده 1237 قانون مدنی و مواد 78 77 73 و 95 قانون امور حسبی در فرض سوال اولا: چون محجور فوت شده است به استناد ماده 1253 قانون مدنی «پس از زوال سببی که موجب تعیین قیم گردیده قیمومت مرتفع می شود» و با ارتفاع قیمومت دخالت مدعی العموم (رییس حوزه قضایی) هم منتفی می گردد و چون وراث صغیر محجور دارای ولی قهری می باشند وفق ماده 1183 قانون مدنی «در کلیه امور مربوط به اموال و حقوق مالی مولی علیه و نماینده قانونی او است.» این ولایت عام است و کلیه اقدامات ولی قهری نافذ است مگر این که ثابت شود رعایت غبطه و مصلحت نشده است و یا عدم لیاقت و یا خیانت ولی ثابت شود.

نظر اقلیت:
در گروه اقلیت برخی اعتقاد دارند که اقامه ی دعوا به طرفیت رییس حوزه قضایی (مدعی العموم) لازم است و بعض دیگر معتقدند که دادخواست باید به طرفیت مشارالیه و وراث داده شود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 78- قیم می تواند هزینه تهیه صورت حساب و تسلیم اموال را اگر از اموال محجور بر نداشته است پس از زوال سمت خود از محجوری که رفع حجر او شده یا کسی که به جای او به سمت قیمومت منصوب شده است مطالبه نماید.

مشاهده ماده 78 قانون امور حسبی

ماده 77- قیم باید اجرت کسی که برای حفظ اموال از طرف دادستان یا دادرس معین شده است از اموال محجور بپردازد.

مشاهده ماده 77 قانون امور حسبی

ماده 73- در صورتی که محجور ولی یا وصی داشته باشد دادستان و دادگاه حق دخالت در اداره امور او ندارند و فقط دادرس بعد از رسیدگی لازم می تواند وصایت وصی را تصدیق نماید.

مشاهده ماده 73 قانون امور حسبی

ماده 95- هزینه حفظ و اداره اموال محجور و هزینه ای که برای رسیدگی به امور محجور و انجام وظایف قیمومت لازم می شود از اموال محجور تادیه می گردد.

مشاهده ماده 95 قانون امور حسبی

ماده 1237 - مدعی العموم یا نماینده ی او باید بعد از ملاحظه ی صورت دارایی مولی علیه مبلغی را که ممکن است مخارج سالیانه مولی علیه بالغ بر آن گردد و مبلغی را که برای اداره کردن دارایی مزبور ممکن است لازم شود معین نماید. قیم نمی تواند بیش از مبالغ مزبور خرج کند مگر با تصویب مدعی العموم.

مشاهده ماده 1237 قانون مدنی

ماده 1253 - پس از زوال سببی که موجب تعیین قیم شده قیمومت مرتفع می شود.

مشاهده ماده 1253 قانون مدنی

ماده 1183 - در کلیه ی امور مربوط به اموال و حقوق مالی مولی علیه ولی نماینده قانونی او می باشد.

مشاهده ماده 1183 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM