نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1388/05/20

برگزار شده توسط:
استان خراسان شمالی/ شهر شیروان

موضوع:
تخلف از شرط ضمن عقد نکاح پس از رجوع

پرسش:
در پرونده ای در تاریخ 17/7/1387 حکم طلاق توافقی با بذل مهر از طرف زوجه صادر می¬گردد. در تایپ دادنامه زوجه باکره غیرمدخوله اعلام می¬شود در حالی که در متن رای دست¬نویس زوجه مدخوله بوده و ایام عده داشته است. در تاریخ 18/9/1387 رای صادره اصلاح می¬گردد و ایام عده زوجه سه طهر اعلام می¬شود. زوجه بعد از صدور رای اصلاحی با مراجعه به دفتر ازدواج به مهر رجوع نموده و زوج نیز با وصف مزبور به وی رجوع می نماید. زوج در تاریخ 10/9/1387 ازدواج مجدد می¬کند. در حال حاضر همسر اول وی به جهت تخلف از شرط ضمن عقد نکاح تقاضای طلاق نموده است. با توجه به این که زوج در تاریخ 10/9/1387 ازدواج نموده و رابطه زوجیتی با همسر اول خود نداشته است و در حکم اولیه دادگاه نیز چون زوجه باکره غیرمدخوله بوده و ایام عده نداشته و طلاق نیز باین بوده و زوج ازدواج کرده آیا زوج تخلف از شرط ضمن عقد نکاح (عدم ازدواج مجدد) نموده است؟

نظر هیئت عالی:
قطع نظر از این که هر طلاق توافقی در قالب طلاق خلع یا مبارات قرار نمی گیرد که به صرف تصمیم زوجه در رجوع به مابذل چنین حقی برای او تصور شود تا متعاقب آن مرد نیز محق به رجوع به ازدواج باشد و موارد فوق مخصوص طلاق¬های خلع و مبارات است. نظر به این که در فرض سوال بعد از رجوع زوجه به مهر زوج با اختیار و اراده خود به ازدواج رجوع کرده است (که می¬توانسته رجوع نکند) به لحاظ رجوع همه آثار و شرایط مربوطه برای زوجه محقق خواهد شد؛ لذا حق استفاده از شرط برای زوجه اول باقی است. بنابراین نظر اقلیت که با این نظر مطابقت دارد مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با توجه به این که رابطه زوجیت بین همسر اول و شوهر وجود نداشته و اشتباه از ناحیه دادگاه بوده است و با فرض این که همسر اول در قید زوجیت او نیست و طلاق باین است زوج ازدواج مجدد نموده و بر این مبنا تخلفی از شرط ضمن عقد صورت نگرفته است. به عبارت دیگر وقتی صیغه طلاق جاری شد ازدواجی وجود ندارد؛ لذا تخلف زوج از شرط ضمن عقد منتفی است.

نظر اقلیت:
شرط به قوت خود باقی است و همسر اول می¬تواند از شرط استفاده کند. با توجه به این که زوج نسبت به ازدواج اول رجوع کرده کاشف از بقای ازدواج سابق است و نمی¬توان گفت ازدواج سابق باقی است ولی شرایط آن باقی نیست؛ لذا در فرض سوال شرط ضمن عقد همچنان موجود و در غیر این صورت حقوق زن تضییع خواهد شد. در زمان عقد زن حق داشته در صورت ازدواج مجدد شوهر خودش را مطلقه کند. چون رجوع انجام شده ازدواج قبلی با آثار قبلی احیا می¬شود و ازدواج دوم شوهر موجب تخلف از شرط ضمن عقد می باشد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM