نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1387/11/12

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر ساری

موضوع:
انصراف شخص ثالث پس از معرفی مال برای استیفای محکوم به در جریان اجرای حکم

پرسش:
شخص ثالث با حضور در اجرای احکام مدنی ملک معین متعلق به خودش را معرفی می¬کند تا با رعایت تشریفات و برابر قانون اجرای احکام مدنی به فروش رفته و محکوم به با وجه حاصل از فروش ملک به محکوم¬له پرداخت شود و دادگاه متعرض محکوم علیه نشود.

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (1) مدنی: مطابق تبصره ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی : «شخص ثالث نیز می¬تواند به جای محکوم¬علیه برای استیفای محکوم¬به مالی معرفی کند». با توجه به تبصره ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی معرفی مال برای استیفای محکوم¬به متضمن قبول شخص ثالث بر استیفای محکوم به از مال معرفی شده می باشد. با این ترتیب اعلام و معرفی مال از ناحیه ثالث بر مبنای تبصره مذکور و مبتنی بر آن بوده و تابع اراده ثالث و قراری است که بنایا بر قانون استوار است. بنابراین نظر اکثریت: که از حیث نتیجه متضمن این معناست تایید می¬شود.

نظر اکثریت:
با استناد به تبصره ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی و ماده 267 قانون مدنی شخص ثالث می¬تواند نسبت به معرفی مال به اجرای احکام جهت وصول محکوم به اقدام نماید. اما در مورد این که آیا پس از معرفی مال می¬تواند از آن عدول نماید و مال خود را از اجرا بازپس بگیرد چند نظر وجود دارد وقتی که از ناحیه ثالث مالی جهت وصول محکوم به به اجرای احکام معرفی و توقیف شود ثالث مثل شخص محکوم¬علیه حق بازپس گرفتن مال را ندارد و تنها با شرایط قانونی می¬تواند به جای مال توقیف شده مال دیگری را معرفی کند.جهات استدلال:

نظر اقلیت:
اقدام اجرا و شخص ثالث باید در قالب یکی از عقود مثل تبدیل تعهد ضمان کفالت یا وکالت و با رعایت شرایط قانونی آن باشد چنان چه این گونه عمل نشود حتی اگر مال به وسیله اجرا توقیف شده باشد تا زمانی که با رعایت تشریفات قانونی مال به فروش نرفته و وجه حاصل از فروش به محکوم¬له پرداخت نشده است شخص ثالث می تواند مراتب انصراف خود را اعلام کند. اما اگر اقدام اجرا در قالب یک عقد و با رعایت ضوابط مربوط باشد آثار انصراف ثالث با توجه به آن عقد در نظر گرفته می شود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 34 ـ همین که اجراییه به محکوم علیه ابلاغ شد محکوم علیه مکلف است ظرف ده روز مفاد آن را به موقع اجرا بگذارد یا ترتیبی برای پرداخت محکوم به بدهد یا مالی معرفی کند که اجرای حکم و استیفاء محکوم به از آن میسر باشد و در صورتی که خود را قادر به اجرای مفاد اجراییه نداند باید ظرف مهلت مزبور جامع دارایی خود را به قسمت اجرا تسلیم کند و اگر مالی ندارد صریحا اعلام نماید هر گاه ظرف سه سال بعد از انقضاء مهلت مذکور معلوم شود که محکوم علیه قادر به اجرای حکم و پرداخت محکوم به بوده لیکن برای فرار از آن اموال خود را معرفی نکرده یا صورت خلاف واقع از دارایی خود داده به نحوی که اجرای تمام یا قسمتی از مفاد اجراییه متعسر گردیده باشد به حبس جنحه ای از شصت و یک روز تا شش ماه محکوم خواهد شد. تبصره ـ شخص ثالث نیز می تواند به جای محکوم علیه برای استیفای محکوم به مالی معرفی کند.

مشاهده ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 267 - ایفای دین از جانب غیر مدیون هم جایز است اگر چه از طرف مدیون اجازه نداشته باشد ولیکن کسی که دین دیگری را ادا می کند اگر با اذن باشد حق مراجعه به او دارد والا حق رجوع ندارد.

مشاهده ماده 267 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM