نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1383/09/08

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر تیران

موضوع:
اصل تخییر در انتخاب یکی از حوزه های محل اقامت خواندگان متعدد

پرسش:
خواهان علیه دو نفر اقامه دعوای می کند و به لحاظ اقامت یکی از خواندگان در محل اقامـت خواهان دادخواست را به دادگاه محل اقامت خود تقـدیم مـی کنـد. دادگـاه قبـل از ورود در ماهیت به لحاظ عدم توجه دعوا به خوانده ردیف دوم قرار رد دعوا صادر می نماید. آیا دادگاه می تواند به استناد مواد 11 و 27 قانون آیین دادرسی مدنی قرار عدم صلاحیت به شایستگی محل اقامت خوانده ردیف اول صادر نماید؟

نظر هیئت عالی:
مطابق قاعده مندرج در ماده 26 قانون آیـین دادرسـی دادگاه های عمومی و انقـلاب در امـور مـدنی منـاط صـلاحیت تـاریخ تقـدیم دادخواست است مگر در مواردی که در قانون خـلاف آن مقـرر شـده باشـد. ایـراد عـدم صلاحیت به عنوان امر حادث از امور اتفاقی است که در جریان دادرسی صورت می گیـرد. بر مبنای ماده 16 قانون مذکور هرگاه یک ادعـا راجـع بـه خوانـدگان متعـدد باشـد کـه در حوزه های قضایی مختلف اقامت دارند خواهان مخیـر اسـت بـه هـر یـک از دادگـاه هـای حوزه های یاد شده مراجعه کند. بنابراین صدور قرار رد دعوا نسبت به احد از خواندگان که به تبع صلاحیت دادگاه در رسیدگی به دعوا و فرع بر آن بـوده اسـت موجـب انحـراف از قاعده مذکور نبوده و تجزیه دعوا در فرض مذکور توجیه منطقی و قانونی ندارد. در نتیجه نظر اقلیت قضات دادگستری تیران و کرون منضم به نامه شماره 175 ـ 1383/6/19 منطبـق با قانون تشخیص و تایید می شود.

نظر اکثریت:
از آنجا که مطابق ماده 11 قانون آیین دادرسی مدنی خواهان موظف به اقامه دعـوا در اقامتگـاه خوانده است و در مانحن فیه که دعوا متوجه نفر دوم نیسـت اصـولا بـه وی خوانـده اطـلاق نمی شود. فلذا مستند به ماده فوق الذکر و ماده27 همان قانون باید قـرار عـدم صـلاحیت صـادر نماید در غیر این صورت منظور مقنن تامین نشده و راه برای سوء استفاده باز می شـود بـا ایـن توضیح که اگر شخصی می خواهد علیه فردی در حوزه قضایی غیر از محل اقامت خـود اقامـه دعوا کند به طور صوری یکی از اهالی محل اقامت خود را نیز طرف دوم دعوا معرفی می کند و

نظر اقلیت:
در دعوا خوانده اصلی و غیر اصلی وجود نداشته و به صرف تقـدیم دادخواسـت از سـوی خواهـان خوانده نیز معلوم می شود و این حق مسلم خواهان است که هر شخصی را طرف دعوای خود معرفی کند. ماده 16 قانون آیین دادرسی مدنی نیز اطلاق داشته خوانـدگان بـه اصـلی و غیـر اصـلی تقسـیم نمی شوند از طرفی چون دادگاه وارد رسیدگی شده و جلسـه اول رسـیدگی تشـکیل شـده (مـاده 87 قانون آیین دادرسی مدنی) نمی تواند به علت عدم توجه دعوا به یکی از خواندگان از ادامـه رسـیدگی استنکاف کند راه سوء استفاده از قانون نیز باید با صلاحدید مقنن به نحو مقتضی مسدود شود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 11 - دعوا باید در دادگاهی اقامه شود که خوانده در حوزه قضایی آن اقامتگاه دارد و اگر خوانده در ایران اقامتگاه نداشته باشد درصورتی که در ایران محل سکونت موقت داشته باشد در دادگاه همان محل باید اقامه گردد و هرگاه در ایران اقامتگاه و یا محل سکونت موقت نداشته ولی مال غیرمنقول داشته باشد دعوا در دادگاهی اقامه می شود که مال غیرمنقول در حوزه آن واقع است و هرگاه مال غیرمنقول هم نداشته باشد خواهان در دادگاه محل اقامتگاه خود اقامه دعوا خواهد کرد. تبصره - حوزه قضایی عبارت است از قلمرو یک بخش یا شهرستان که دادگاه در آن واقع است. تقسیم بندی حوزه قضایی به واحدهایی از قبیل مجتمع یا ناحیه تغییری در صلاحیت عام دادگاه مستقر در آن نمی دهد.

مشاهده ماده 11 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 27 - درصورتی که دادگاه رسیدگی کننده خود را صالح به رسیدگی نداند با صدور قرار عدم صلاحیت پرونده را به دادگاه صلاحیتدار ارسال می نماید. دادگاه مرجوع الیه مکلف است خارج از نوبت نسبت به صلاحیت اظهارنظر نماید و چنانچه ادعای عدم صلاحیت را نپذیرد پرونده را جهت حل اختلاف به دادگاه تجدیدنظر استان ارسال می کند. رای دادگاه تجدیدنظر در تشخیص صلاحیت لازم الاتباع خواهد بود. تبصره - درصورتی که اختلاف صلاحیت بین دادگاههای دو حوزه قضایی از دو استان باشد مرجع حل اختلاف به ترتیب یادشده دیوان عالی کشور می باشد.

مشاهده ماده 27 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 16 - هر گاه یک ادعا راجع به خواندگان متعدد باشد که در حوزه های قضایی مختلف اقامت دارند یا راجع به اموال غیر منقول متعددی باشد که در حوزه های قضایی مختلف واقع شده اند خواهان می تواند به هریک از دادگاههای حوزه های یادشده مراجعه نماید.

مشاهده ماده 16 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM