نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1389/10/05

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر قائم شهر

موضوع:
شرط استحقاق دریافت اجرت المثل

پرسش:
زن و شوهری بیست سال زندگی مشترک داشته¬اند و زوجه به مدت شش¬ماه از زوج تمکین نکرده و زوج عدم تمکین زوجه را در دادگاه ثابت و سپس دادخواست طلاق داده است و به علت عدم تمکین زوجه وی را مستحق دریافت اجرت¬المثل نمی¬داند. آیا حق دریافت اجرت المثل زوجه برای تمام ایام زندگی از وی سلب خواهد شد یا این که صرفا برای مدتی که از شوهرش تمکین نکرده است؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به فلسفه وضع تبصره ذیل ماده 336 قانون مدنی که با وجود اطلاق و عموم ماده 336 قانون مدنی تصویب شده است (مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام 23/10/1385) نظر اقلیت که منطبق با تبصره مزبور است تایید می شود.

نظر اکثریت:
قسمت اخیر تبصره 6 ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب 1371 شرط استحقاق زوجه به دریافت اجرت المثل را عدم درخواست طلاق از زوجه و مبتنی نبودن تقاضای طلاق به تخلف زن از وظایف همسری یا سوءاخلاق و رفتار وی اعلام کرده است. در این مورد نیز علت درخواست طلاق از جانب زوج تخلف زن از وظایف همسری است؛ لذا شرایط مقرر در ماده واحده برای پرداخت اجرت¬المثل موجود نیست. اگر زوجه از زوج تمکین نکند و زوج هم عدم تمکین زوجه را در دادگاه ثابت کند و پس از آن اقدام به طلاق زوجه نماید زوجه نمی¬تواند در ضمن صدور گواهی عدم امکان سازش درخواست اجرت¬المثل کند؛ هر چند که مدت زیادی با زوج زندگی مشترک داشته باشد.

نظر اقلیت:
به موجب تبصره ماده 336 قانون مدنی چنان چه زوجه کارهایی را که شرعا به عهده وی نبوده و عرفا برای آن کار اجرت-المثل باشد به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود؛ دادگاه حکم به پرداخت آن می¬کند. لذا اگر زوجه ای به مدت بیست سال با زوج زندگی مشترک داشته باشد در هنگام صدور گواهی عدم امکام سازش زوجه می¬تواند تقاضای اجرت¬المثل کند و دادگاه باید برای ایامی که زوجه از زوج تمکین می¬کرد و با وجود شرایط دیگر مقرر در ماده پیش¬گفته شده حکم به پرداخت اجرت¬المثل کند؛ هر چند که زوجه برای مدتی از زوج تمکین نکرده است. این عدم تمکین استحقاق ایشان را برای مطالبه اجرت¬المثل دورانی که از شوهرش تمکین می¬کرد از بین نمی¬برد و فقط برای مدتی که تمکین نکرده است حق دریافت اجرت¬المثل را ندارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 336 - هر گاه کسی بر حسب امر دیگری اقدام به عملی نماید که عرفا برای آن عمل اجرتی بوده و یا آن شخص عادتا مهیای آن عمل باشد عامل مستحق اجرت عمل خود خواهد بود مگر این که معلوم شود که قصد تبرع داشته است. تبصره ـ چنانچه زوجه کارهایی را که شرعا به عهده وی نبوده و عرفا برای آن کار اجرت المثل باشد به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود دادگاه اجرت المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم می نماید. (الحاقی بموجب قانون الحاق یک تبصره به ماده 336 قانون مدنی مصوب 24/11/1385(

مشاهده ماده 336 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM