نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1387/02/05

برگزار شده توسط:
استان خراسان جنوبی/ شهر بیرجند

موضوع:
استناد به اصل عدم تبرع در استرداد نصف مهر

پرسش:
در یک عقد نکاح برادر زوج متعهد پرداخت مهر می شود و آن را به زوجه پرداخت می کند. در دوران عقد و پیش از مواقعه زوجین به صورت توافقی از یکدیگر جدا می شوند نصف مهر که باید از سوی زوجه مسترد شود به زوج تعلق می گیرد یا به پرداخت کننده؟

نظر هیئت عالی:
آنچه مسلم است برادر زوج تعهد پرداخت مهر همسر برادرش را کرده است و اکنون قبل از دخول طرفین با توافق متارکه کرده اند. چون برحسب مقررات ماده 265 قانون مدنی اصل بر عدم تبرع است نصف مهر حق برادر زوج است و باید به وی پرداخت شود مگر این که تعهد برادر زوج در پرداخت مهر زوجه حاکی از پرداخت مهر به قصد تبرع باشد.

نظر اکثریت:
با استفاده از ملاک ماده 265 قانون مدنی می توان گفت ظاهر در عدم تبرع فرد ثالثی است که مهر را پرداخت کرده است لذا زوج می تواند نصف مهری را که زن به جهت عدم دخول مستحق آن نبوده است مطالبه و آن را به خود پرداخت کننده مسترد نماید این موضوع را می توان از مفهوم مخالف ماده 1092 قانون مدنی نیز برداشت کرد. ضمن این که اسباب مالکیت مشخص است و مالک شدن زوج نسبت به نصف مهر غیرعادلانه است؛ چطور می شود شخص ثالث مهر را پرداخته باشد ولی به هنگام استرداد نصف آن به زوج پرداخت شود؟

نظر اقلیت:
از ماده 1092 قانون مدنی این نکته برداشت می شود که نصف مهر باید به شوهر برگردد نه پرداخت کننده که متبرع بوده است زیرا مدیون اصلی زوج است و پرداخت کننده در واقع ضامن می باشد و با وقوع عقد ذمه زوج به پرداخت کننده منتقل می شود و با طلاق مالکیت متزلزل زوج نسبت به مهر تثبیت می شود؛ لذا استرداد نصف مهر نیز باید به او باشد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 265 - هر کس مالی به دیگری بدهد ظاهر در عدم تبرع است بنابراین اگر کسی چیزی به دیگری بدهد بدون این که مقروض آن چیز باشد می تواند استرداد کند.

مشاهده ماده 265 قانون مدنی

ماده 1092 - هر گاه شوهر قبل از نزدیکی زن خود را طلاق دهد زن مستحق نصف مهر خواهد بود و اگر شوهر بیش از نصف مهر را قبلا داده باشد حق دارد مازاد از نصف را عینا یا مثلا یا قیمتا استرداد کند.

مشاهده ماده 1092 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM