نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1389/05/05

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر ساری

موضوع:
سوگند مدیرعامل شرکت در دعوای بر میت

پرسش:
آیا شخص حقوقی مثل مدیرعامل شرکت در دعوای بر میت می تواند سوگند بخورد؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (1) مدنی: با توجه به اطلاق و عموم تبصره 2 ماده 35 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 «سوگند شهادت اقرار لعان و ایلاء قابل توکیل نمی¬باشند» و از آنجایی که سوگند به طور کلی از اموری است که ارتباط مستقیم با شخصیت اعتقاد و ایمان شخص داشته و بر اساس ملاک و مستفاد از مواد 1325 1326 و 1327 قانون مدنی قایم به شخص است از این رو مدیرعامل که به نمایندگی از شخصیت حقوقی اقدام می نماید نمی تواند قسم یاد نماید. همان گونه که در ماده 1330 قانون مدنی پیش بینی شده تقاضای قسم قابل توکیل است لیکن قسم یاد کردن قابل توکیل نیست. بنابراین نظر اقلیت (گروه اول) که متضمن این معناست تایید می شود.

نظر اکثریت:
در قانون مدنی و قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی که بحث سوگند را در دعوای بر میت آورده فرقی بین اشخاص حقیقی و حقوقی قایل نشده است چون مدیرعامل نماینده شخص حقوقی است و امورات اشخاص حقوقی توسط اشخاص حقیقی صورت و انجام می-پذیرد. بنابراین مدیرعامل باید بر بقای دین میت سوگند یاد کند وگرنه دعوای وی ساقط خواهد شد. ضمن این که در ماده 1335 قانون مدنی سابق اشخاص حقوقی از ادای سوگند استثنا شده بودند که این استثنا حذف شد و حذف آن می تواند دلیل بر صحت استدلال فوق باشد. از طرفی استثنا کردن مدیرعامل از ادای سوگند نیاز به نص صریح قانونی دارد.

نظر اقلیت:
گروه اول: قسم بحثی شخصی در وحی و نفسانی است و قابل توکیل و اعطای نمایندگی نیست و وکیل نمی¬تواند به جای اصیل سوگند یاد کند. چون مدیرعامل در واقع نماینده شخصیت حقوقی است پس به نمایندگی حق ادای سوگند را ندارد و مدعی که باید سوگند یاد کند منصرف به مدعی خصوصی شخص حقیقی است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 35 - وکالت در دادگاهها شامل تمام اختیارات راجع به امر دادرسی است جز آنچه را که موکل استثناء کرده یا توکیل در آن خلاف شرع باشد لیکن در امور زیر باید اختیارات وکیل در وکالت نامه تصریح شود: 1 - وکالت راجع به اعتراض به رای تجدیدنظر فرجام خواهی و اعاده دادرسی. 2 - وکالت در مصالحه و سازش. 3 - وکالت در ادعای جعل یا انکار و تردید نسبت به سند طرف و استرداد سند. 4 - وکالت در تعیین جاعل. 5 - وکالت در ارجاع دعوا به داوری و تعیین داور. 6 - وکالت در توکیل. 7 - وکالت در تعیین مصدق و کارشناس. 8 - وکالت در دعوای خسارت. 9 - وکالت در استرداد دادخواست یا دعوا. 10 - وکالت در جلب شخص ثالث و دفاع از دعوای ثالث. 11 - وکالت در ورود شخص ثالث و دفاع از دعوای ورود ثالث. 12 - وکالت در دعوای متقابل و دفاع درقبال آن. 13 - وکالت در ادعای اعسار. 14 - وکالت در قبول یا رد سوگند. تبصره 1 - اشاره به شماره های یادشده در این ماده بدون ذکر موضوع آن تصریح محسوب نمی شود. تبصره 2 - سوگند شهادت اقرار لعان و ایلاء قابل توکیل نمی باشد.

مشاهده ماده 35 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 1325 - در دعاوی که به شهادت شهود قابل اثبات است مدعی می تواند حکم به دعوی خود را که مورد انکار مدعی علیه است منوط به قسم او نماید.

مشاهده ماده 1325 قانون مدنی

ماده 1326 - در موارد ماده فوق مدعی علیه نیز می تواند در صورتی که مدعی سقوط دین یا تعهد یا نحو آن باشد حکم به دعوی را منوط به قسم مدعی کند.

مشاهده ماده 1326 قانون مدنی

ماده 1327 - مدعی یا مدعی علیه در مورد دو ماده قبل در صورتی می تواند تقاضای قسم از طرف دیگر نماید که عمل یا موضوع دعوا منتسب به شخص آن طرف باشد. بنابراین در دعاوی بر صغیر و مجنون نمی توان قسم را بر ولی یا وصی یا قیم متوجه کرد مگر نسبت به اعمال صادره از شخص آن ها آن هم مادامی که به ولایت یا وصایت یا قیمومت باقی هستند و همچنین است در کلیه مواردی که امر منتسب به یک طرف باشد.

مشاهده ماده 1327 قانون مدنی

ماده 1330 - تقاضای قسم قابل توکیل است و وکیل در دعوی می تواند طرف را قسم دهد لیکن قسم یاد کردن قابل توکیل نیست و وکیل نمی تواند به جای موکل قسم یاد کند.

مشاهده ماده 1330 قانون مدنی

ماده 1335 - توسل به قسم وقتی ممکن است که دعوای مدنی نزد حاکم به موجب اقرار یا شهادت یا علم قاضی بر مبنای اسناد یا امارات ثابت نشده باشد در این صورت مدعی می تواند حکم به دعوای خود را که مورد انکار مدعی علیه است منوط به قسم او نماید.

مشاهده ماده 1335 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM