ماده 99 قانون شهرداری

متن کامل ماده 99 قانون شهرداری.

ماده ۹۹ قانون شهرداری

متن کامل ماده ۹۹ قانون شهرداری.

ماده 99 قانون شهرداری

ماده 99 - شهرداری ها مکلفند در مورد حریم شهر اقدامات زیر را بنمایند: (اصلاحی 27/11/1345)

ماده 99 قانون شهرداری مصوب 1334/04/11

ماده ۹۹ قانون شهرداری

ممشاهده ماده ۹۹ قانون شهرداری مصوب 1334/04/11

قانون شهرداری / ماده 99

ماده ۹۹ قانون شهرداری

پایگاه جامع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۳۴/۰۴/۱۱

متن ماده 99
قانون شهرداری

مصوب ۱۳۳۴/۰۴/۱۱
  • ماده ۹۹ قانون شهرداری

    متن کامل 99 ماده

    مصوب ۱۳۳۴/۰۴/۱۱
متن ماده ۹۹

ماده 99 - شهرداری ها مکلفند در مورد حریم شهر اقدامات زیر را بنمایند: (اصلاحی 27/11/1345)

1 - تعیین حدود حریم و تهیه نقشه جامع شهرسازی با توجه به توسعه احتمالی شهر.
2 - تهیه مقرراتی برای کلیه اقدامات عمرانی از قبیل قطعه بندی و تفکیک اراضی - خیابان کشی - ایجاد باغ و ساختمان - ایجاد کارگاه و کارخانه و همچنین تهیه مقررات مربوط به حفظ بهداشت عمومی مخصوص به حریم شهر با توجه به نقشه عمرانی شهر.
حریم و نقشه جامع شهرسازی و مقررات مذکور پس از تصویب انجمن شهر و تایید وزارت کشور برای اطلاع عموم آگهی و به موقع اجراء گذاشته خواهد شد.
تبصره 1 - تغییر حدود فعلی شهر ها از لحاظ اجرای مقررات قانون اصلاحات ارضی تاثیری نخواهد داشت.
تبصره 2 - عوارضی که از عقد قرارداد ها عاید می گردد بایستی تماما به شهرداری های محل اجرای قرارداد پرداخت گردد.
تبصره 3 - ملغی شد (به موجب ماده 36 قانون نوسازی و عمران شهری مصوب 07/09/1347)
3 - به منظور حفظ بافت فرهنگی - سیاسی و اجتماعی تهران و شهرستانهای کرج ورامین شهریار و بخشهای تابع ری و شمیرانات دولت مکلف است حداکثر ظرف مدت 3 ماه نسبت به اصلاح حریم شهر تهران کرج ورامین شهریار و بخشهای تابعه ری و شمیرانات بر اساس قانون تقسیمات کشوری و منطبق بر محدوده قانونی شهرستانهای مذکور اقدام نماید.
هزینه های حاصل از اجرای این بند از محل درآمد موضوع تبصره 2 این قانون تامین خواهد شد.
نقاطی که در اجرای این قانون از حریم شهرداری های مذکور جدا می شوند در صورتی که در محدوده قانونی و استحفاظی شهر دیگری قرار گیرند عوارض متعلقه کماکان توسط شهرداری مربوط دریافت خواهد شد. و در غیر این صورت توسط بخشداری مربوط اخذ و به حساب خزانه واریز می گردد.
همه ساله لااقل معادل 80% وجوه واریزی مذکور در بودجه سالانه کل کشور برای فعالیتهای عمرانی موضوع تبصره 3 این قانون منظور خواهد شد. (الحاقی 1372/12/1)
تبصره 1 - به منظور حفاظت از حریم مصوب شهرهای استان تهران شهرداری های مربوطه مکلفند از مقررات تبصره ذیل ماده 2 قانون نظارت بر گسترش شهر تهران مصوب 1352. 5. 17 استفاده نمایند. (الحاقی 1372/12/1)
تبصره 2 - به منظور جلوگیری از ساخت و سازهای غیر مجاز در خارج از حریم مصوب شهر ها و نحوه رسیدگی به موارد تخلف کمیسیونی مرکب از نمایندگان وزارت کشور قوه قضاییه و وزارت مسکن و شهرسازی در استانداری ها تشکیل خواهد شد. کمیسیون حسب مورد و با توجه به طرح جامع ( چنانچه طرح جامع به تصویب نرسیده باشد با رعایت ماده 4 آیین نامه احداث بنا در خارج از محدوده قانونی و حریم شهر ها مصوب 1355) نسبت به صدور رای قلع بنا یا جریمه معادل پنجاه درصد تا هفتاد درصد قیمت روز اعیانی تکمیل شده اقدام خواهد نمود.
مراجع ذیربط موظفند برای ساختمانهایی که طبق مقررات این قانون و نظر کمیسیون برای آن ها جریمه تعیین و پرداخت گردیده در صورت درخواست صاحبان آن ها برابر گواهی پایان کار صادر نمایند. (الحاقی 1372/12/1)
تبصره 3 - شهرداری های سراسر کشور مکلفند علاوه بر اعتبارات دولتی حداقل هشتاد درصد از عوارض و درآمدهایی را که از حریم استحفاظی شهرها کسب می نمایند با نظارت فرمانداری و بخشداری ذیربط در جهت عمران و آبادانی روستا ها و شهرک های واقع در حریم خصوصا در جهت راه سازی آموزش و پرورش بهداشت تامین آب آشامیدنی و کشاورزی هزینه نمایند. (الحاقی 1372/12/1)
قانون تفسیر بند 3 ماده واحده قانون الحاق یک بند و 3 تبصره به عنوان بند 3 به ماده 99 قانون شهرداری ها:
مقصود از اصلاح حریم شهر ها و محدوده تقسیمات کشوری شهرستان ها و بخش های تابعه مذکور در این قانون عبارت از این است که آن قسمت از حریم موجود این شهر ها که برخلاف رعایت تقسیمات کشوری داخل در محدوده قانونی شهرستان های همجوار قرار گرفته است اصلاح گردد به گونه ای که از تداخل حریم موجود این شهر ها در محدوده تقسیمات کشوری شهرستان های همجوار جلوگیری به عمل آید. (10/07/1373)

ماده 98 - شهرداری ها مکلفند با راهنمایی و طبق موازین مصوب شورای عالی شهرسازی راسا یا از طریق سازمان مذکور در ماده 62 نقشه جامع شهرسازی را که شامل منطقه بندی - نحوه استفاده از زمین تعیین مناطق صنعتی - بازرگانی - اداری - کشاورزی - مسکونی - تاسیسات عمومی و سایر نیازمندیهای عمومی شهر باشد تهیه و پس از تصویب انجمن شهر از طریق وزارت کشور جهت تایید شورای عالی شهرسازی ارسال و سپس و به...

نمایش ماده

ماده 100 - مالکین اراضی و املاک واقع در محدوده شهر یا حریم آن باید قبل از هر اقدام عمرانی یا تفکیک اراضی و شروع ساختمان از شهرداری پروانه اخذ نمایند. (الحاقی 27/11/1345) شهرداری می تواند از عملیات ساختمانی ساختمانهای بدون پروانه یا مخالف مفاد پروانه به وسیله مامورین خود اعم از آنکه ساختمان در زمین محصور یا غیر محصور واقع باشد جلوگیری نماید. تبصره 1 - در موارد مذکور فوق که...

نمایش ماده
1
نظریه مشورتی شماره 99-186/2-180ک - مورخ 1399/04/02
طبق ماده 12 قانون تعریف محدوده حریم شهر و روستا تخلف از مقررات قانون فوق جرم بوده و ضمانت اجرای آن تخریب ساخت و سازهای خلاف قانون موصوف و اعمال مجازات های مقرر در قانون است. منظور از جرم و مجازات در این ماده کدام است؟ در مواردی که ماده 12 اعلام کرده جرم است لیکن مجازات آن تعیین نشده است آیا می توان مطابق ماده 69 قانون مجازات اسلامی حکم به مجازات جایگزین حبس داد؟ آیا این قانون مواد 99 و 100 قانون شهرداری را نسخ ضمنی کرده است؟
2
نظریه مشورتی شماره 98-66-506 ع - مورخ 1398/07/02
در مورد ماده 99 و تبصره 2 ذیل بند 3 آن از قانون شهرداری ابهامات ذیل وجود دارد که خواهشمند است پاسخ مناسب مرقوم شود: 1-چنانچه شخصی خارج از حریم شهرها اعم از روستا و غیره شروع به ساخت و ساز غیر مجاز نماید آیا می توان جلوی ساخت وساز را گرفت مانند مفاد ماده 100 قانون شهرداری مرجع اقدام کننده چه کسی است؟ پس از جلوگیری تکلیف ساخت و ساز انجام شده چه می شود مستند قانونی کدام است؟ 2-درعبارت جریمه معادل50% تا70% قیمت روز اعیانی تکمیل شده. . منظور از تکمیل شده چیست؟ فرض شود کسی تنها اسکلت های فلزی به کار برده یا تنها در مرحله شناژ بندی باشد میزان جریمه چگونه محاسبه خواهد شد آیا منظور از تکمیل شده میزان ساخته شده است یا علی فرض این است که بنا تکمیل شده باشد چنانچه فرض دوم باشد کمیسیون از کجا مطلع شود این شخصی که ساخت و ساز غیر مجاز می کند و پروانه ای در کارنیست قصد داشته چه میزانی بسازد یک طبقه یا 5 طبقه یا.. و با مصالح درجه 1 یا 2 یا 3 ؟ 3-چنانچه ساخت و ساز غیرمجاز 10 سال قبل صورت گرفته و پرونده ده سال بعد درکمیسیون مطرح شده است آیا افت قیمت ساختمان به لحاظ قدیمی شدن و استهلاک محاسبه و کسرخواهد شد؟ 4- طبقه تبصره 2 ماده 100 قانون شهرداری جریمه بر اساس ارزش معاملاتی است ولی طبق تبصره 2 ماده 99 بر اساس قیمت روز اعیانی تفاوت این دو در چیست؟ چنانچه کمیسیون ها جهت تسهیل امر یک جدول قیمت روز اعیانی برای مدنی خاص تصویب کنند مجاز است یا برای هر مورد پرونده می بایست یک بار کارشناسی شود.
3
نظریه مشورتی شماره 1400-66-745 ع - مورخ 1400/08/23
کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری ها به ساخت و سازهای بدون پروانه و سایر تخلفات ساختمانی واقع شده در خارج از حریم شهرها رسیدگی می کند. یکی از موارد تخلف در روستاها تبدیل کاربری مسکونی به کاربری تجاری است و با توجه به این که در طرح هادی روستاها کاربری تجاری به صورت شناور است و نقطه ای از قبل به عنوان کاربری تجاری مصوب نشده است و نیز با رعایت این نکته که بنیاد مسکن تغییرکاربری را در مورد زمین ساخته نشده اعمال می کند و در مورد سازه ها و زمین های ساخته شده اصولا وارد بررسی در خصوص تغییر کاربری نمی شود آیا کمیسیون موضوع ماده 99 قانون شهرداری می تواند با رعایت و احراز موازین فنی و بهداشتی لازم همانند عرض مناسب معبر استحکام بنا نورگیری مناسب عدم ایجاد گره ترافیکی عدم ایجاد مزاحمت برای مجاورین عدم پیش روی به معبر با اخذ نظریه کارشناسی ضمن محکومیت متخلف به پرداخت جریمه نقدی مجوز استفاده تجاری از چنین املاکی را صادر کند؛ یا این که تغییر کاربری در روستاها در هر حال و حتی با وجود احراز تمام شرایط فنی و بهداشتی لازم خارج از صلاحیت تصمیم گیری کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری ها است و در هر حال باید حکم به اعاده وضع به حال سابق صادر شود؟
4
نظریه مشورتی شماره 1400-66-494 ع - مورخ 1400/06/13
در خصوص برخی اراضی که در گذشته در خارج از حریم شهر بوده و توسط اداره منابع طبیعی به شرکت ها جهت اجرای طرح های صنعتی واگذار شده است چنانچه پس از ساخت و ساز و احداث کارخانه اراضی مذکور وارد حریم شهر شوند آیا کمیسیون ماده 100 قانون شهرداری ها مصوب 1334 با اصلاحات و الحاقات بعدی مجوز ورود و رسیدگی و صدور رای مبنی بر تخریب و یا جریمه دارد؟
5
نظریه مشورتی شماره 99-186/1-1282 ک - مورخ 1399/09/22
با توجه به ماده 3 قانون تعاریف محدوده و حریم شهر و روستا و شهرک و نحوه تعیین آن ها مصوب 1384 که کنترل و نظارت بر احداث هرگونه ساخت و ساز در داخل محدوده روستا را از وظایف دهیاری دانسته است اولا دهیاری در اجرای این ماده قانونی به چه نحو باید رفتار کند و آیا ضمانت اجرایی برای آن وجود دارد ؟ ثانیا چنانچه دهیاری در اجرای این قانون جهت جلوگیری از ساخت و ساز اقدام کند آیا هر گونه تمرد و مقاومت در برابر آن مشمول ماده 607 قانون مجازات اسلامی تعزیرات مصوب 1375 می شود ؟ ثالثا آیا دهیاری در اجرای وظیفه قانونی جلوگیری از ساخت و ساز می تواند محل را پلمپ کند به نحوی که در صورت شکستن پلمپ موضوع مشمول ماده 543 قانون اخیرالذکر شود؟ رابعا چنانچه موضوع ساخت و ساز غیر مجاز روستا در کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری مصوب 1334 با اصلاحات و الحاقات بعدی طرح و منتهی به صدور رای شود نحوه اجرا و ضمانت اجرای چنین آرائی چگونه است؟
6
نظریه مشورتی شماره 99-1/11-1002 ع - مورخ 1399/08/18
با عنایت به این که کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری در استانداری مرکز استان آذربایجان غربی تشکیل می شود و دادگستری نیز برای آن نماینده معرفی کرده است آیا معرفی احد دیگر از قضات برای کمیسیون یادشده در منطقه آزاد باکو وجاهت قانونی دارد؟
7
نظریه مشورتی شماره 99-66-452ع - مورخ 1399/05/27
همان گونه که استحضار دارید در بندهای ذیل مواد 99 و 100 قانون شهرداری ها مصوب 1334 با اصلاحات و الحاقات بعدی و همچنین در تبصره 5 ماده 3 قانون تعاریف محدوده و حریم شهر روستا و شهرک و نحوه تعیین آن ها مصوب 1384 به صراحت آمده است که در هر محدوده و یا حریمی که شهرداری عوارض ساختمانی را دریافت می نماید موظف به ارائه کلیه خدمات شهری می باشد. پرسش این است که عبارت «کلیه خدمات شهری» در این تبصره شامل چه آیتم های خدماتی در حوزه شهرداری ها است؟
8
نظریه مشورتی شماره 99-66-71ع - مورخ 1399/03/07
با عنایت به عدم تصریح در تبصره 5 ماده 5 قانون تعاریف محدوده و حریم شهر روستا و شهرک و نحوه تعیین آن ها مصوب 1384 و تبصره 3 ماده 99 قانون شهرداری ها مصوب 1334 با اصلاحات و الحاقات بعدی مبنی بر تعیین تکلیف شهرداری ها در خصوص ارایه خدمات شهری با توجه غیر قابل اجرا بودن برخی از خدمات چون ایجاد فضای سبز یا آماده سازی مسیر برای اماکن خارج از حوزه شهری در صورت درخواست متقاضی و با توجه به ابهام شمول عوارض و بهای خدمات اماکن و ساختمان های مسکونی تجاری خدماتی و تولیدی خارج از حوزه شهری واقع در حریم شهرها آیا تمامی بندهای تعرفه عوارض شهری چون عوارض پدیده عوارض ارزش افزوده عوارض سطح شهری عوارض پسماند بهای خدمات آتش نشانی و درآمدهای حاصل از زیباسازی به اماکن و املاک فوق الاشاره تعلق می گیرد؟ و آیا شهرداری مکلف به ارایه کلیه خدمات قابل ارائه در حوزه شهری به آنان است؟
9
نظریه مشورتی شماره ع 6631-66-89 - مورخ 1398/10/04
احتراما به استحضار می رساند پس از صدور آراء از طریق کمیسیون های بدوی و تجدید نظر ماده صد قانون شهرداری ها مبنی بر پرداخت جریمه در خصوص تخلفات ساختمانی و ابلاغ آن به مالکین بعضا افرادی از پرداخت جریمه امتناع نموده که متعاقبا این شهرداری بر اساس تبصره های 2 و 3 ماده 100 قانون شهرداری ها پرونده مربوطه را به همان کمیسیون ارجاع و صدور رای تخریب را خواستار می شود که پس از صدور رای تخریب و ابلاغ مالک آمادگی خود را جهت پرداخت جریمه اعلام می نماید لذا خواهشمند است در خصوص اینکه آیا کمیسیون فوق یا کمیسیون هم عرض آن می تواند حکم صادره مبنی بر رای تخریب را پس از پرداخت جریمه نقض نماید موضوع بررسی و نتیجه را جهت بهره برداری به این شهرداری امر به ابلاغ فرمائید./ع
10
نظریه مشورتی شماره 98-66-881ع - مورخ 1398/08/20
با عنایت به افزایش چشمگیر مهاجرت به شهرها و تبع آن رشد روز افزون حاشیه نشین در اطراف تهران و ایضا شهرک های اقتصادی و مزید بر علت شدن برخی از عوامل در رشد روز افزون چنین معضلاتی که در وهله نخست نظارت و برخورد شهرداری ها را در رصد جلوگیری و برخورد قانونی با انواع تخلفات ساخت و ساز غیر مجاز و دست یازی ها بر بعضا منابع ملی می طلبد و توجها به قوانین و مقررات موضوعه در خصوص حریم شهرداری ها من الجمله تبصره 2 ماده 2 قانون نظارت به گسترش شهر تهران ماده 99 قانون شهرداری قانون الحاق یک بند و3 تبصره به عنوان بند 3 ماده 99 قانون شهرداری مصوب 1/12/1372و تبصره 1 بند 3 ماده واحده مذکور شهرداری های شهرهای استان تهران که به موجب تبصره 1 بند 3 ماده 99 مکلف به استفاده از مقررات تبصره ذیل ماده 2 قانون نظارت بر گسترش شهر تهران مصوب 17/5/1352 گردیده اند موظف به تخریب ابنه و تاسیسات فاقد پروانه ساختمانی درحریم های خود می باشند معذلک نظر به تعدد این گونه ساخت و سازهای و تعدیات از سویی و ایضا الزامات قانونی و تکالیف به عهده شهرداری ها در اعمال قوانین و مقررات مارالذکر از سوی دیگر که به کرات منتج به طرح شکایت از سوی متخلفین به طرفیت شهرداری ها می گردد خواهشمند است در خصوص سوالات ذیل الذکر در راستای صیانت از نظم و انضباط در مدیریت شهری از نظریات ارشادی خویش این شهرداری را منتفع فرمائید. 1-قوانین و مقررات و مواد مذکور صدر مرقومه آیا همچنان به قوت خویش باقی می باشند و یا اینکه نسخ صریح و یا حتمی گردیده اند در این خصوص به استحضار می رساند بعضی از قضات در پرونده های محاکماتی تلویحا قائل به نسخ مقررات متضمن حق تخریب در حریم برای شهرداری ها می باشند. 2-آیا اعمال قوانین و مقررات مارالذکر تنها و منحصرا در خصوص ساخت و سازهای غیر مجاز جدید الاحداث بوده و یا در صورت اطلاع شهرداری از مستحدثات غیر مجاز در حریم ها که در سنوات گذشته نیز صورت گرفته شهرداری ها موظف به تخریب و اعمال مقررات می باشند و یا خیر اعمال مقررات متضمن اقدام به تخریب ساخت و سازهای غیرمجاز تخلفات سازه ای قدیمی را نیز در برمی گیرد؟ 3-در خصوص اعمال تبصره 2 ذیل ماده 2 قانون نظارت بر گسترش شهر تهران و ماده 99 قانون شهرداری و قانون الحاق یک بند و 3 تبصره به عنوان بند 3 ماده 99 قانون شهرداری مصوب 1/12/1372 و تبصره یک بند 3 ماده 99 از سوی شهرداری های موضوع مواد آیا اخذ دستور قضائی به صورت کلی یا مختص به شخص متخلف و ساختمان و مستحدثات غیرمجاز الزامی می باشد و یا خیر؟
11
نظریه مشورتی شماره 98-66-337 ع - مورخ 1398/06/12
چنانچه در ملکی خارج از حریم شهر بدون پروانه ساخت و ساز صورت پذیرد و بعدا داخل در حریم شهر قرار گیرد اولا آیا کمیسیون ماده صد شهرداری ها صالح به رسیدگی به تخلفات مالک می باشد یا خیر؟ ثانیا- در صورت منفی بودن چه مرجعی صالح جهت رسیدگی به این تخلف می باشد؟ ثالثا-در صورت مثبت بودن پاسخ آیا این عمل ساخت و ساز بدون پروانه در زمانی که هنوز مشمول مقررات شهرداری نشده تخلف محسوب می شود یا خیر؟ ملک مذکور دارای کاربری زراعی می باشد؟
12
نظریه مشورتی شماره 97-66-2962 - مورخ 1398/02/07
13
نظریه مشورتی شماره 97-66-2838 - مورخ 1397/11/07
14
نظریه مشورتی شماره 750-66-96 - مورخ 1396/05/17
نظر به اینکه به موجب تبصره 2 بند 3 ماده 99 قانون شهرداری قانون مقدم اعضای کمیسیون مذکور باید با لحاظ قرار دادن مواد 1و3 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب 84 قانون موخر صرفا ساخت و سازهای غیر مجاز در خارج از حریم مصوب شهر ها و در محدوده طرح هادی را رسیدگی و ردی مقتضی صادر نمایند و خارج از طرح هادی روستایی جرم تلقی می گردد و به استناد ماده 3 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب 84 مجرم علاوه بر قلع و قمع اعیانی احداثی به پرداخت جزای نقدی یک تا سه برابر ارزش زمین با کاربری جدید و در صورت تکرار حبس تعزیری از یک تا شش ماه محکوم می گردد حال در کمیسیونهای مختلف که در هر استان تشکیل می شود رویه های متفاوتی حاکمیت دارد فلذا آیا کمیسیون مذکور صلاحیت رسیدگی به تغییر کاربری با ساخت و سازهای غیر مجاز در خارج از طرح هادی را دارد یا خیر؟ در صورت مثبت بودن پاسخ تکلیف ماده 3 قانون حفظ کابری اراضی زراعی که تغییر کاربری داخل طرح هادی را مستثناء از رفتار مجرمانه و خارج از طرح هادی را جرم و در صلاحیت مراجع قضایی صالح دانسته چیست؟
15
نظریه مشورتی شماره 891-66-95 - مورخ 1396/01/21
1-تاریخ تشکیل کمیسیون ماده 99 شهرداری چه زمانی بوده است؟ 2-قبل از تشکیل کمیسیون مزبور ساخت و ساز در خارج شهر در حریم شهر و خارج آن تابع چه قانونی بوده است؟ 3-نسبت به اراضی که قبلا در حریم یا خارج از حریم شهر بوده و در آن زمان بدون جلب نظر مقامات مسئول ساخت و ساز شده و هم اکنون در محدوده شهر قراردارد آیا کمیسیون ماده 100 قانون شهرداری صلاحیت رسیدگی دارد یا خیر؟در صورت منفی بودن پاسخ مرجع رسیدگی به تخلف کدام است؟ 4-نسبت به ساخت و سازهای قبل از تشکیل کمیسیون ماده 99 که هم اکنون اراضی خارج از محدوده شهر قرار دارد مرجع رسیدگی و قانون حاکم کدام است؟ 5-چنانچه ساخت و ساز در اراضی واقع در محدوده روستا قبل از تصویب طرح هادی روستا بوده باشد آیا کمیسیون ماده 99 حق رسیدگی و صدور حکم بر تخریب را دارد؟
16
نظریه مشورتی شماره 95-66-891 - مورخ 1396/01/21
17
نظریه مشورتی شماره 1964-66-95 - مورخ 1395/11/16
کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری مرجع رفع اختلاف بین مودی و شهرداری در خصوص عوارض دانسته و در نظریه مشورتی آن اداره کل به شماره 208/91/7 مورخ 9/2/91 بیان شده صرف عدم پرداخت عوارض توسط مودی موجب قانونی برای رسیدگی به موضوع در کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری نمی¬باشد و متعاقب ابلاغ مراتب مربوط به عوارض به مودی و عدم اعتراض مشارالیه در مهلت مقرره شهرداری می¬تواند وفق اسناد لازم الاجراء به وسیله اداره ثبت تقاضای اجرائیه و نسبت به وصول عوارض اقدام نماید سوالاتی و ابهامی که وجود دارد در همین ماده ذکر شده بدهی¬هائی که طبق تصمیم این کمیسیون تشخیص شود طبق مقررات اسناد لازم الاجراء به وسیله اداره ثبت قابل وصول می¬باشد اجراء ثبت مکلف است برطبق تصمیم کمیسیون مذبور به صدوراجرائیه و وصول طلب شهرداری مبادرت نماید. الف: اولا صدور برگ اجرائیه توسط اداره ثبت منوط به تصمیم این کمیسیون نموده ودر صورت تفهیم و ابلاغ میزان بدهی موضوع عوارض به مودی وعدم پرداخت و از طرفی عدم اعلام اعتراض در مهلت مقرره اداره ثبت خود را با هیچ تکلیفی مواجه نمی داند. ثانیا: در صورت ابلاغ میزان بدهی عوارض از سوی شهرداری و عدم اعتراض مودی و عدم پرداخت چه راهکاری برای وصول عوارض وجود دارد اگر عقیده داشته باشیم که کمیسیون حق ورود ندارد به جهت اینکه کمیسیون خود را مواجه با تکلیف نمی¬داند و مطالبات موضوع عوارض همچنان لاوصول می¬ماند؟ ب: وصول عوارض از سوی شهرداری درچه مناطقی از شهرصدق می¬کند محدوده داخل شهرها حریم شهرها یا حریم شهرها که خدمات شهری ارائه می¬گردد.
ماده 99 قانون شهرداری

ماده ۹۹ قانون شهرداری

متن کامل ماده ۹۹ قانون شهرداری.

ماده 99 قانون شهرداری

متن کامل ماده 99 قانون شهرداری.

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM