رای قضایی شماره 9109970225001336

رای قضایی شماره 9109970225001336

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970225001336


شماره دادنامه قطعی:
9109970225001336

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/09/27

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
پذیرش خلع ید در صورت عدم اثبات استحقاق تصرف

پیام رای:
چنانچه متصرف ملک دلیلی بر تجویز ادامه تصرفات خود ارائه ندهد با تقاضای مالک از وی خلع ید می شود.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی م.م. با وکالت الف.ز و الف.ت. به طرفیت الف.ب. به خواسته صدور حکم بر خلع ید از یک دستگاه آپارتمان پلاک ثبتی شماره 5406/31 و خسارت دادرسی ضمن استماع اظهارات متداعیین و ملاحظه لوایح واصله اولا: طبق پاسخ استعلام ثبتی به شماره وارده 5514 - 18/11/90 پلاک مرقوم در طلق مالکیت خواهان قراردارد ثانیا: خوانده دلیل مکتوبی دال بر وجود بیع و یا قرارداد اجاره به دادگاه ارایه نداده ثالثا: به فرض صحت ادعای خوانده مبنی بر این که ابتدایا به قصد بیع به خواهان مبلغ یک صد میلیون تومان پرداخت کرده متعاقبا اقاله شده محسوب است و با توجه به این که حسب اظهارات منعکس شده از مبلغ پرداختی یک صد میلیون تومانی60 شصت میلیون تومان باقیمانده از پیش پرداخت درقالب چک از ناحیه خواهان به خوانده توسط وی خرج شده و مشارالیها در مقام بیع با ثالثی برآمده و چک شصت میلیونی صادره از حساب خواهان را که در نزد خوانده بوده جهت بخشی از ثمن به فرد ثالث داده است و علی ایحال چک شصت میلیونی وسیله خوانده خرج شده است بنابراین رابطه متداعیین به علت عدم وجود بیع یا اجاره رابطه استیجاری محسوب نیست و رابطه بیع هم به شرح مذکور اقاله شده محسوب است که عودت شصت میلیون تومان منوط به ارایه چک از ناحیه خوانده به خواهان است که در موضع بحث چک این مبلغ هم طبق اظهارات خوانده با نکول مواجه شده که خود طریق قانونی دیگری می طلبد فلذا دعوی خواهان محمول بر صحت تشخیص داده می شود و به استناد مواد 515 و 198 قانون آیین دادرسی مدنی و مواد 31 و 308 و 311 قانون مدنی حکم به محکومیت خوانده به خلع ید از رقبه موصوف و نیز پرداخت 000/161/1 ریال بابت ابطال تمبر و 000/900/1 ریال حق الوکاله در حق خواهان صادر و اعلام می گردد رای صادره حضوری و ظرف مهلت بیست روز قابل تجدیدنظر است.
رییس شعبه 38 داد گاه عمومی حقوقی تهرا ن - ابراهیمی حور

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای م.ح. به وکالت از خانم الف.ب. به طرفیت آقای م.م. با وکالت خانم الف.ر. و آقای الف.ت. نسبت به دادنامه شماره 910410 مورخ 2/5/91 صادره از شعبه 38 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن حکم بر خلع ید از یک دستگاه آپارتمان تحت پلاک ثبتی 5406/31 که 5406/3104 بخش 11 تهران و پرداخت خسارات دادرسی در حق تجدیدنظرخوانده صادر گردیده است. اکنون با بررسی محتویات پرونده و مداقه در اوراق آن نظر به احراز مالکیت تجدیدنظرخوانده به دلالت پاسخ اداره ثبت اسناد و املاک قلهک و تصرف تجدیدنظرخواه در آپارتمان و با عنایت به اینکه وجودرابطه استیجاری مستند به دلیل نمی باشد و ادامه تصرف خانم الف.ب. بدون اجازه مالک در حکم غصب است و رای تجدیدنظرخواسته که با توجه به محتویات پرونده و مستندات موجود و با رعایت مقررات قانونی صادر گردیده صحیح و خالی از اشکال می باشد لذا دادگاه تجدیدنظرخواهی را وارد ندانسته و ضمن رد آن به استناد ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی دادنامه معترض عنه تایید می گردد. رای صادره قطعی است.
رییس شعبه 49 دادگاه تجدیدنظر استان تهران - مستشار دادگاه
فقیه محمدی-غنچه

قاضی:
ابراهیمی حور , فقیه محمدی , غنچه

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 31 - هیچ مالی را از تصرف صاحب آن نمی توان بیرون کرد مگر به حکم قانون.

مشاهده ماده 31 قانون مدنی

ماده 308 - غصب استیلاء بر حق غیر است به نحو عدوان. اثبات ید بر مال غیر بدون مجوز هم در حکم غصب است.

مشاهده ماده 308 قانون مدنی

ماده 311 - غاصب باید مال مغصوب را عینا به صاحب آن رد نماید و اگر عین تلف شده باشد باید مثل یا قیمت آن را بدهد و اگر به علت دیگری رد عین ممکن نباشد باید بدل آن را بدهد.

مشاهده ماده 311 قانون مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM