رای قضایی شماره 9409970221000195

رای قضایی شماره 9409970221000195

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9409970221000195


شماره دادنامه قطعی:
9409970221000195

تاریخ دادنامه قطعی:
1394/02/28

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
ملاک بایر بودن زمین

پیام رای:
چنانچه ملک تا قبل از تصویب قانون لغو مالکیت اراضی موات شهری (یعنی تا قبل از تاریخ1358/4/5 ) احیاء شده و سابقه عمران داشته باشد اراضی موات محسوب نمی شود.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی آقای و. الف. به طرفیت اداره راه و شهرسازی شهرستان دماوند (اداره زمین شهری اسبق) به خواسته ابطال رای شماره 1190 ک 91 مورخ 1391/9/15 کمیسیون ماده 12 زمین شهری نسبت به شش دانگ پلاک ثبتی.. . فرعی مفروز و مجزی شده از.. . فرعی از 19 اصلی رودهن و صدور حکم بر بایر بودن آن خلاصه اظهارات خواهان بدین شرح است که مالکیت رسمی پلاک مذکور با وی بوده زیرا هنگامی که از طریق مواد 147 و 148 قانون ثبت اسناد واملاک سند مالکیت صادر گردیده هیات ماده 147 قانون مذکور وضعیت پلاک موصوف را حسب مورد از منابع طبیعی یا مسکن و شهرسازی استعلام می نماید منابع طبیعی طی پاسخ شماره 34/67/3004 مورخ 1386/4/20 اعلام نموده عرصه مذکور جزء اراضی مستثنیات می باشد. همچنین طبق نظریه کمیسیون تشخیص به منظور اعلام موات زمین فوق اشاره شده که دور تا دور زمین پی برداری شده که نوعی عمران محسوب می شود ضمن اینکه استناد به عکس هوایی سال 1350 در رای صادره با هیچ یک از سندات قانون ملی شدن جنگل ها (1341/10/27) و قانون موات (1358/4/10) مطابقت نداشته و نمی تواند دلیل محکم و محکمه پسندی برای صدور رای موات باشد. اداره خوانده در پاسخ به دعوی مطروحه اعلام داشته مطابق عکس هوایی در زمین متنازع فیه کشت و زرعی انجام نشده و مهلت اعتراض مستند به مصوبه مجمع محترم تشخیص مصلحت نظام مورخ 1370/11/3 سه ماه بوده که رای در تاریخ 1391/2/7 به رویت وی رسیده است. دادگاه با توجه به مدارک و مستندات پرونده صدور رای کمیسیون ماده 12 که در تاریخ 1391/9/15 انجام شده ملاحظه می نماید تاریخ ابلاغ 1391/12/7 بوده و دادخواست در فرجه قانونی ارایه شده همچنین به منظور بررسی اظهارات خواهان قرار کارشناسی صادر که پاسخ آن گویای این است که ملک متنازع فیه دارای نشانه های کشت متناوب بوده و نوع خاک رسی شنی می باشد که بقایایی از کشف قدیم در سطح خاک مشاهده شده و با توجه به محل وقوع ملک در زیر نهر موجود معروف به نهر.. . و آزمایش خاک از قدیم الایام قابلیت کشاورزی و کشت پاییزه و بهاره جو و گندم بوده و موات نمی باشد. نظریه کارشناسی با وصف ابلاغ واقعی به طرفین دعوی خصوصا خوانده مصون از هرگونه تعرض مانده که دادگاه با لحاظ پاسخ استعلام منابع طبیعی به هیات ماده 147 قانون ثبت اسناد و املاک مبنی بر مستثنیات ملک متنازع فیه حاکی از احیاء بودن آن ملک می باشد و صرفنظر از دفاعیات بلاوجه اولیه اداره خوانده ورود کمیسیون محترم با مسلمات حقوقی مغایرت دارد فلذا به استناد مواد 3 و 12 قانون زمین شهری و ماده 202 قانون آیین دادرسی مدنی و ماده 1258 قانون مدنی حکم به ابطال رای پیش گفته و بایربودن ملک متنازع فیه و نیز اعاده به وضع سابق صادر و اعلام می نماید. رای صادره حضوری بوده ظرف مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران است.
رییس شعبه اول دادگاه عمومی رودهن - ملک رییسی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی اداره راه و شهرسازی دماوند نسبت به آن قسمت از دادنامه شماره 674 مورخ 1393/7/15 صادره از شعبه اول دادگاه عمومی بخش رودهن که به موجب آن حکم بر ابطال نظریه شماره 1190 ک 91 مورخ 1391/6/15 کمیسیون ماده 12 قانون زمین شهری نسبت به پلاک ثبتی شماره.. . صادر و اعلام گردیده وارد و محمول بر صحت نمی باشد و دادنامه معترض عنه به نحو صحیح و مطابق مقررات و پس از جلب نظر کارشناس رسمی دادگستری صادر شده و اشکالی به استدلال و استنباط محکمه نخستین به نظر نمی رسد. تجدیدنظرخواه نیز در این مرحله از دادرسی دلیل یا مدرک قانع کننده و محکمه پسندی که نقض دادنامه را ایجاب کند ابراز نکرده و لایحه اعتراضیه متضمن جهت موجه نبوده و اعتراض اداره تجدیدنظرخواه به نظریه کارشناس نیز همراه دلیل نیست و نظر کارشناسی آقای مهندس م. معقول با اوضاع و احوال محقق قضیه مطابقت دارد. به علاوه مبنای صدور نظریه کمیسیون ماده 12 و موات اعلام نمودن پلاک مورد خواسته صرفا عکس هوایی سال 1350 بوده که در شرح نظریه مذکور به آن تصریح شده در حالیکه مطابق ماده 3 قانون زمین شهری چنانچه ملک تا قبل از تاریخ 1358/4/5 یعنی تاریخ تصویب قانون لغو مالکیت اراضی موات شهری احیاء شده و سابقه عمران داشته باشد نمی تواند در ردیف اراضی موات قرار گیرد و استناد صرف به عکس هوایی سال 1350 در تشخیص نوعیت زمین و اعلام موات بودن آن صحیح و منطبق بر مقررات و اصول پذیرفته شده حقوقی نمی باشد. لذا دادگاه ادعای تجدیدنظرخواه را وارد تشخیص نداده مستندا به ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن رد درخواست تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظر خواسته در بخش مذکور تایید می نماید. رای صادره قطعی است.
رییس و مستشار شعبه 10 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
محمد حسن امی - علی مداح

قاضی:
ملک رئیسی , مداح , امی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1258 - دلائل اثبات دعوی از قرار ذیل است : 1 – اقرار؛ 2 – اسناد کتبی؛ 3 – شهادت؛ 4 – امارات؛ 5 – قسم.

مشاهده ماده 1258 قانون مدنی

ماده 202 - هرگاه کسی اقرار به امری نماید که دلیل ذی حق بودن طرف او باشد دلیل دیگری برای ثبوت آن لازم نیست.

مشاهده ماده 202 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 3 ـ اراضی موات شهری زمین هایی است که سابقه عمران و احیاء نداشته باشد. زمین های مواتی که علیرغم مقررات قانون لغو مالکیت اراضی موات شهری بدون مجوز قانونی از تاریخ 1358.4.5 به بعد احیاء شده باشد همچنان در اختیار دولت می باشد.

مشاهده ماده 3 قانون زمین شهری

ماده 12 ـ تشخیص عمران و احیاء و تاسیسات متناسب و تعیین نوع زمین دایر و تمیز بایر از موات به عهده وزارت مسکن و شهرسازی است این تشخیص قابل اعتراض در دادگاه صالحه می باشد. تبصره 1 ـ دادگاه نسبت به اعتراض خارج از نوبت و بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی رسیدگی کرده و حکم لازم خواهد داد اعتراض به تشخیص وزارت مسکن و شهرسازی در دادگاه مانع از اجرای مواد این قانون نمی گردد. تبصره 2 ـ ملاک تشخیص مرجع مقرر در ماده 12 در موقع معاینه محل در مورد نوع زمین هایی که از تاریخ 1357.11.22 وسیله دولت یا ارگانها و نهادها و کمیته ها و دفاتر خانه سازی احداث اعیانی یا واگذار شده بدون در نظر گرفتن اعیانی های مذکور خواهد بود.

مشاهده ماده 12 قانون زمین شهری

ماده 147 - برای تعیین وضع ثبتی اعیان املاکی که اشخاص تا تاریخ 1370/1/1 بر روی زمین هایی ایجاد نموده اند که به واسطه ی موانع قانونی تنظیم سند رسمی برای آن ها میسور نبوده است همچنین تعیین وضع ثبتی اراضی کشاورزی و نسقهای زراعی و باغات اعم از شهری و غیرشهری و اراضی خارج از محدوده شهر و حریم آن مورد بهره برداری متصرفین است و اشخاص تا تاریخ فوق خریداری نموده اند و به واسطه ی موانع قانونی تنظیم سند یا صدور سند مالکیت برای آن ها میسور نبوده است به شرح زیر تعیین تکلیف می شود: (الحاقی مصوب 18/10/1351 و اصلاحی 21/06/1370) 1- در صورتی که بین متصرف و مالک توافق بوده پس از احراز تصرف بلامنازع متصرف توسط کار شناس منتخب اداره ی ثبت و نداشتن معترض رئیس ثبت دستور ادامه عملیات ثبتی را به نام متصرف به منظور صدور سند مالکیت خواهد داد. 2- هر گاه انتقال (اعم از رسمی یا عادی) به نحو مشاع و تصرف به صورت مفروز بوده و بین متصرف و مالک مشاعی توافق باشد پس از کار شناسی و تهیه ی نقشه کلی ملک و انعکاس قطعه ی مورد تصرف در آن و احراز تصرف بلامنازع مشروط بر اینکه مقدار تصرف از سهم فروشنده در کل ملک بیشتر نباشد و سایر مالکین هم مراتب را تایید کنند رئیس ثبت دستور تعیین حدود و حقوق ارتفاقی مورد تقاضا و باقیمانده را به منظور صدور سند مالکیت مفروزی خواهد داد و الا عملیات ثبتی به صورت مشاع ادامه می یابد و در صورت عدم دسترسی به مالکین مشاعی یا وصول اعتراض مراتب به هیات حل اختلاف موضوع ماده 2 این قانون ارجاع می شود. 3- در مورد مناطقی نظیر مازندران که غالبا مالک عرصه و اعیان جدا از هم بوده و مورد معامله اکثرا اعیان ملک می باشد و آخرین منتقل الیه متقاضی سند مالکیت است هیات موضوع ماده 2 به این گونه تقاضا ها رسیدگی نموده در صورت احراز واقع و توافق طرفین طبق بند 1 این ماده عمل و الا با حفظ حقوق مالک عرصه رای بر صدور سند مالکیت اعیان طبق عرف محل خواهد داد. 4- اگر متصرف نتواند سند عادی مالکیت خود را ارائه نماید هیات موضوع ماده 2 با رعایت کلیه ی جوانب به موضوع رسیدگی در صورتی که هیات توافق طرفین را احراز و مدعی بلامعارض باشد مراتب را برای صدور سند مالکیت به اداره ثبت محل اعلام می نماید. 5- چنان چه بین اشخاص در تصرف اختلاف باشد یا اعتراض برسد و یا اتخاذ تصمیم برای رئیس ثبت مقدور نباشد و همچنین در صورتی که مالک عرصه اوقاف یا دولت یا شهرداری باشد موضوع به هیات حل اختلاف موضوع ماده 2 این قانون ارجاع می شود. 6- در مواردی که متصرف با در دست داشتن سند عادی تقاضای سند رسمی دارد موضوع به هیات حل اختلاف موضوع ماده 2 این قانون ارجاع می شود هیات رسیدگی نموده و پس از احراز تصرف مالکانه ی متقاضی مراتب را به اداره ی ثبت اعلام تا در دو نوبت به فاصله ی پانزده روز به نحو مقتضی اگهی نماید. در صورتی که ظرف دو ماه از تاریخ انتشار اولین آگهی اعتراض واصل شود معترض به دادگاه صالح هدایت می شود و اقدامات ثبت موکول به ارائه ی حکم قطعی دادگاه خواهد بود. چنان چه اعتراض نرسد اداره ی ثبت طبق مقررات سند مالکیت را صادر خواهد کرد. صدور سند مالکیت جدید مانع مراجعه متضرر به دادگاه نخواهد بود. 7- در صورتی که مساحت قطعات متصرفی در باغ ها کمتر از میزان مقرر در ضوابط ابلاغی (حسب مورد به وسیله ی وزارت مسکن و شهرسازی یا وزارت کشاورزی) باشد و با رعایت مقررات تبصره (1) ماده (4) قانون حفظ و گسترش فضای سبز و جلوگیری از قطع بی رویه درخت (مصوب 1352) مشمول این قانون نخواهد بود. (الحاقی 26/05/1376)

مشاهده ماده 147 قانون ثبت اسناد و املاک

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM