رای قضایی شماره 9309970222401412

رای قضایی شماره 9309970222401412

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970222401412


شماره دادنامه قطعی:
9309970222401412

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/08/21

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
اصل استحقاق زوجه بر مطالبه اجرت المثل

پیام رای:
اصل بر استحقاق زوجه بر مطالبه اجرت المثل است و زوج باید دلیل موجهی ارائه نماید که زوجه استحقاق مطالبه اجرت المثل کارهای انجام شده در طول زندگی مشترک را ندارد.

رای دادگاه بدوی
دادخواست خانم ه.ح. با وکالت خانم ت.ق. به طرفیت شوهرش آقای ک.ط. دایر به مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت به نظر دادگاه دعوی خواهان قابل اجابت نیست زیرا بر اساس مدلول تبصره الحاقی به ماده 336 قانون مدنی از جمله شرایط مطالبه اجرت المثل این است که زوجه به قصد دریافت دستمزد امور خانه را انجام دهد و در مانحن فیه این قصد احراز نمی شود زیرا اولا برابر عرف حاکم بر خانواده‬ های ایرانی اساسا زن امور خانه را تبرعا انجام می دهد و هیچگاه قصد او دریافت دستمزد نمی باشد ثانیا عقل سلیم قبول نمی کند که کسی به قصد گرفتن اجرت در مدت زمان طولانی کار کند و در طول مدت هیچگاه مطالبه اجرت نکند و همچنان به کار خود ادامه دهد و پس از فوت زوج به طرفیت ورثه اش طرح دعوی نماید و از طرفی دعوی مذکور از شمول تبصره 6 ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق نیز خارج است زیرا مصداق تبصره مذکور منحصرا مربوط به موردی است که مرد بخواهد بدون دلیل منطقی همسرش را طلاق دهد. بنا به مراتب دعوی خواهان غیر ثابت تشخیص و مستندا به ماده 197 قانون آیین دادرسی مدنی و مفهوم مخالف تبصره مذکور حکم به رد دعوی خواهان صادر و اعلام می شود. رای صادره حضوری و ظرف 20 روز قابل تجدیدنظرخواهی در مرجع محترم تجدیدنظر استان تهران است.
رییس شعبه 277 دادگاه عمومی خانواده تهران
احمدی نژاد

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی خانم ه.ح. به ‬طرفیت آقای ک.ط. نسبت به دادنامه شماره 981 مورخه 1393/6/11 شعبه محترم 277 دادگاه عمومی حقوقی تهران در پرونده کلاسه 742 مبنی بر صدور حکم به رد دعوی مطالبه اجرت المثل کارهای انجام شده در طول سنوات زندگی مشترک با توجه به مجموع محتویات پرونده و امعان‬ نظر در اوراق و مندرجات آن مفاد لایحه تجدیدنظرخواهی مدلول دادنامه تجدیدنظر خواسته رای صادر شده دادگاه بدوی بر اساس مستندات موجود در پرونده صادر نگردیده و تجدیدنظرخواهی وارد تشخیص داده می شود زیرا اولا ثابت و مسلم است که زوجه در طول سنوات زندگی مشترک کارهای متداول و معمول را که در زندگی مشترک مطابق عرف جامعه ایران بوده از جمله نگهداری و تربیت فرزند و نظافت و تهیه غذا انجام داده است. ثانیا بر اساس نص تبصره الحاقی به ماده 336 قانون مدنی نسبت به کارهای انجام شده در طول زندگی مشترک حق مالی را برای زوجه در نظر گرفته است که با مراجعه به دادگاه امکان مطالبه آن وجود دارد. ثالثا زوج در فرایند دادرسی هیچگونه دلیل موجهی که زوجه استحقاق مطالبه و اجرت المثل کارهای انجام شده در طول زندگی مشترک را ندارد ابراز ننموده است و اصولا علی رغم ابلاغ قانونی در جلسه دادگاه حاضر نشده و دفاعی نکرده است. بنابراین با توجه به مراتب فوق این دادگاه رای صادر شده دادگاه بدوی را مخدوش دانسته و با استناد به مواد 358 و 365 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی رای صادر شده دادگاه بدوی را نقض و با استناد به تبصره ذیل ماده 336 قانون مدنی متناسب با سنوات زندگی مشترک زوج را به پرداخت مبلغ یکصد میلیون ریال بابت اجرت المثل کارهای انجام شده در طول زندگی مشترک محکوم می کند. این رای غیابی است و ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ قابل واخواهی در همین دادگاه خواهد بود.
رییس و مستشار شعبه 24 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
مرادی هرندی - روحانی

قاضی:
حسین مرادی هرندی , روحانی مریان , احمدی نژاد

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 336 - هر گاه کسی بر حسب امر دیگری اقدام به عملی نماید که عرفا برای آن عمل اجرتی بوده و یا آن شخص عادتا مهیای آن عمل باشد عامل مستحق اجرت عمل خود خواهد بود مگر این که معلوم شود که قصد تبرع داشته است. تبصره ـ چنانچه زوجه کارهایی را که شرعا به عهده وی نبوده و عرفا برای آن کار اجرت المثل باشد به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود دادگاه اجرت المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم می نماید. (الحاقی بموجب قانون الحاق یک تبصره به ماده 336 قانون مدنی مصوب 24/11/1385(

مشاهده ماده 336 قانون مدنی

ماده 197 - اصل برائت است بنابراین اگر کسی مدعی حق یا دینی بر دیگری باشد باید آن را اثبات کند درغیر این صورت با سوگند خوانده حکم برائت صادر خواهد شد.

مشاهده ماده 197 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 365 - آرای صادره در مرحله تجدیدنظر جز در موارد مقرر در ماده (326) قطعی می باشد.

مشاهده ماده 365 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM