رای قضایی شماره 9309970221200840

رای قضایی شماره 9309970221200840

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970221200840


شماره دادنامه قطعی:
9309970221200840

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/07/14

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک در رهن

پیام رای:
در دعوای الزام به تنظیم سند رسمی صرف مرهونه بودن ملک مانع تعهد فروشنده به تنظیم سند رسمی نبوده و بر مبنای قاعده وجوب مقدمه واجب فک رهن از تکالیف مقدماتی بایع نسبت به تنظیم سند رسمی است.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی آقای الف.م. با وکالت آقای م.پ. و خانم س.س. به طرفیت خانم م.خ. به خواسته صدور حکم بر الزام خوانده به حضور در دفتر اسناد رسمی و تنظیم سند رسمی انتقال یک باب آپارتمان به انضمام پارکینگ و انباری نسبت به پلاک ثبتی.. ./... با کلیه خسارات دادرسی صرف نظر از دفاعیات خوانده (بر فرض صحت) مبنی بر اینکه همسر ایشان به آقای دیگری به نام الف. فروخته است و به ایشان گفته اند که سند در رهن می باشد نظر به اینکه به موجب تصویر مصدق بیع نامه عادی پیوست که خوانده نیز ذیل آن را امضاء کرده است و به طور ضمنی قبول نیز کرده است و یا حداقل انکار نکرده است خوانده درواقع با امضاء ذیل قرارداد حتی به عنوان شاهد بیع بین همسر خود و خواهان را تنفیذ کرده است با این وصف وجود یا عدم وجود قراردادی بین خوانده و (همسرش) با آقای الف. تاثیری در تعهدات ایشان (خوانده) نخواهد داشت زیرا این قرارداد قراردادی جدید و با آثار و احکام و شرایط جدید بین طرفین منعقدشده است نظر به اینکه وقوع بیع بین خواهان و خوانده به شرحی که گذشت محرز است و نظر به اینکه مطابق مفاد قرارداد بند 11-4 خوانده متعهد شده است که ملک در رهن یا توقیف و غیره نباشد و نظر به اینکه از آثار و توابع عرفی و قانونی بیع غیرمنقول انجام تشریفات قانونی و انتقال سند رسمی در دفاتر اسناد رسمی می باشد و نظر به اینکه خوانده به تعهد خود عمل نکرده است ضمن اینکه اقرار ضمنی نیز به این عدم انجام کرده است. نظر به اینکه اخذ پایانکار و تفکیک و فک رهن با فرض عدم تحمیل هزینه های آن و عدم اطلاع خریدار از چنین وضعی جزء مقدمات تنظیم سند رسمی می باشد و نظر به اینکه به موجب قاعده عقلی مقدمه واجب [واجب] است خوانده ضمن اینکه تکلیف دارد سند رسمی بنام خواهان (خریدار) منتقل کند می بایست مقدمات این نتیجه را نیز فراهم کند با عنایت به مراتب و دفاعیات غیرموجه خوانده دادگاه دعوی خواهان را محمول بر صحت تشخیص داده مستندا به مواد 198-515-519 قانون آیین دادرسی مدنی و مواد 10-190-219-221-223-225 قانون مدنی و مواد 46-47-48 قانون ثبت خوانده را ضمن الزام به حضور دریکی از دفاتر اسناد رسمی و انتقال سند رسمی یک واحد آپارتمان از پلاک ثبتی.. ./... بنام خواهان به عنوان اصل خواسته به پرداخت مبلغ 360/000 ریال هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل طبق تعرفه قانونی در حق خواهان محکوم می نماید رای صادره حضوری ظرف بیست روز قابل تجدیدنظر در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
دادرس شعبه 3 دادگاه عمومی حقوقی اسلامشهر
سلیمی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی خانم م.خ. به طرفیت آقای الف.م. با وکالت آقای م.پ. نسبت به دادنامه شماره 0388- 1393/4/12 شعبه سوم دادگاه عمومی حقوقی اسلامشهر می باشد. بر اساس دادنامه موصوف تجدیدنظرخواه به حضور دریکی از دفاتر اسناد رسمی و انتقال سند رسمی یک واحد آپارتمان از پلاک ثبتی.. ./... و پرداخت خسارت دادرسی در حق تجدیدنظر خوانده محکوم شده است. اینک با بررسی محتویات و مستندات پرونده و مطالعه لوایح ابرازی طرفین نظر به اینکه اولا: در این مرحله ایراد موثری که موجبات گسیختن دادنامه معترض عنه را فراهم آورد از سوی تجدیدنظرخواه اقامه نگردیده است. ثانیا: اصالت و صحت قرارداد مدرکیه مورد تعرض قرار نگرفته و با توجه به حاکمیت اصالت اللزوم مفاد عقد برای طرفین لازم الاتباع می باشد. ثالثا: انتقال رسمی مورد معامله از لوازم عرفی قرارداد می باشد و در رهن بودن مورد معامله مانع پذیرش دعوی نمی باشد زیرا صرف نظر از اینکه فراهم کردن مقدمات انتقال رسمی آپارتمان ازجمله فک رهن از وظایف فروشنده است اصولا چون انتقال سند رسمی منوط به فک رهن می باشد الزام فروشنده به انتقال رسمی ملک مرهونه هیچ گونه خللی به حقوق بانک مرتهن وارد نمی سازد تا لزوما طرف دعوی قرار گیرد. رابعا: رای دادگاه بدوی با توجه به مبانی و مستندات و استدلال منعکس در آن موافق مقررات قانونی صادرشده و از جهت رعایت قواعد شکلی نیز رسیدگی مرحله نخستین فاقد منقصت قانونی است. بنا به مراتب مذکور به تجویز ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن رد اعتراض دادنامه تجدیدنظر خواسته تایید و استوار می گردد. این رای قطعی است.
رییس و مستشار شعبه 12 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
دوبحری ـ قیصری

قاضی:
سلیمی , رسول دوبحری , قیصری

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 10 - قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد نافذ است.

مشاهده ماده 10 قانون مدنی

ماده 190 - برای صحت هر معامله شرایط ذیل اساسی است: 1 - قصد طرفین و رضای آن ها. 2 - اهلیت طرفین. 3 - موضوع معین که مورد معامله باشد. 4 - مشروعیت جهت معامله.

مشاهده ماده 190 قانون مدنی

ماده 219 - عقودی که بر طبق قانون واقع شده باشد بین متعاملین و قائم مقام آن ها لازم الاتباع است مگر این که به رضای طرفین اقاله یا به علت قانونی فسخ شود.

مشاهده ماده 219 قانون مدنی

ماده 221 - اگر کسی تعهد اقدام به امری را بکند یا تعهد نماید که از انجام امری خودداری کند در صورت تخلف مسئول خسارت طرف مقابل است مشروط بر این که جبران خسارت تصریح شده و یا تعهد عرفا به منزله ی تصریح باشد و یا برحسب قانون موجب ضمان باشد.

مشاهده ماده 221 قانون مدنی

ماده 223 - هر معامله که واقع شده باشد محمول بر صحت است مگر این که فساد آن معلوم شود.

مشاهده ماده 223 قانون مدنی

ماده 225 - متعارف بودن امری در عرف و عادت به طوری که عقد بدون تصریح هم منصرف به آن باشد به منزله ی ذکر در عقد است.

مشاهده ماده 225 قانون مدنی

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM