رای قضایی شماره 9309970910700755

رای قضایی شماره 9309970910700755

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970910700755


شماره دادنامه قطعی:
9309970910700755

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/07/09

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
دیوارکشی اراضی زراعی

پیام رای:
صرف دیوارکشی اراضی کشاورزی با توجه به این که مانع از تداوم تولید و بهره برداری و استمرار کشاورزی نیست تغییر کاربری محسوب نمی شود.

رای خلاصه جریان پرونده
1- به موجب دادنامه شماره 736-10/11/90 صادرشده از شعبه 112 دادگاه عمومی جزایی الف. آقای م. فرزند.. . از اتهام ارتکاب تغییر کاربری مقدار 32 مترمربع اراضی زراعی روستای.. . تبریه شده و پس از تجدیدنظرخواهی جهاد کشاورزی شهرستان الف. نسبت به دادنامه مذکور شعبه 14 دادگاه تجدیدنظر استان الف. به شرح دادنامه شماره 1499-12/10/91 به استناد بند 4 شق ب ماده 257 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری ضمن نقض دادنامه تجدیدنظرخواسته مستندا به مواد 3 و 10 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها 1374 و اصلاحات بعدی آن مصوب 01/08/85 و بند یک دستورالعمل تعیین مصادیق تغییر کاربری غیرمجاز موضوع ماده 10 قانون مذکور تجدیدنظرخوانده را علاوه بر قلع وقمع دیوار احداثی به میزان 32 مترمربع با استناد به تبصره ماده 22 قانون مجازات اسلامی به پرداخت پنج میلیون ریال جزای نقدی در حق صندوق دولت محکوم کرده است. 2- محکوم علیه نسبت به دادنامه اخیر درخواست پذیرش اعاده دادرسی از دیوان عالی کشور نموده که پس از ثبت در دبیرخانه به شعبه 34 جهت رسیدگی ارجاع شده است. نامبرده در لایحه ی تقدیمی چنین نوشته است: الف: اولا عکس های ماهواره ای ابرازی اداره شاکی با دیگر دلایل و گزارشات جهاد کشاورزی در تعارض می باشد. ثانیا: این جانب در تاریخ 13/01/86 با خانواده خود در باغ محصور بوده ایم ولی جهاد کشاورزی می گوید بنده سال 89-90 ساخته ام. ثالثا: عکس های هوایی نمی توانند مستند صدور رای در دادگاه های جمهوری اسلامی باشند چراکه بررسی های عینی تحقیق محلی معاینه محل گزارش خود جهاد کشاورزی.. ..... به ساخت دیوار باغ به قبل از قانون اصلاح نظر دارند.. ... ب: دیوارکشی باغ اساسا تغییر کاربری محسوب نمی شود. اولا باغ این جانب از سه طرف بر جاده بوده و حدود 200 درخت مثمر در آن وجود دارد و اگر دیوار موضوع شکایت وجود نداشته باشد محل ورود احشام و.. .. می گردد.. . ثانیا اگر به بند 6 از تبصره 1 بند الف دستورالعمل تعیین مصادیق و ضوابط موضوع ماده 4 الحاقی به ماده 1 و تبصره 1 اصلاحی ماده 2 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها توجه گردد احداث دیوار محاط بر باغ ها را بهینه کردن تولیدات بخش کشاورزی دانسته چراکه این اقدامات لازم و مکمل زیرساخت ها و تاسیسات موردنیاز تولیدات کشاورزی بوده و جرم نمی باشد.

رای شعبه دیوان عالی کشور
در خصوص درخواست محکوم علیه آقای م. فرزند.. . مبنی بر پذیرش اعاده دادرسی نسبت به دادنامه شماره 1499-12/10/91 شعبه 14 دادگاه تجدیدنظر استان الف. با توجه به این که به صراحت تبصره 1 بند الف دستورالعمل ماده 10 آیین نامه اجرایی قانون اصلاح قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها (موضوع ماده 10 تصویب نامه شماره 59879/ت 37110 هـ مورخ 19/04/86 هییت وزیران) فعالیت های مندرج در تبصره 4 الحاقی به ماده 1 بهینه کردن تولیدات بخش کشاورزی بوده و تغییر کاربری محسوب نمی شوند و مطابق بند 6 تبصره 1 بند الف دستورالعمل موصوف دیوارکشی باغات ازجمله اقدامات تکمیلی که لازمه و مکمل زیرساخت ها و تاسیسات موردنیاز تولیدات کشاورزی شناخته شده و این که چنین امری مانع از تداوم تولید و بهره برداری و استمرار کشاورزی نیست بنابراین اقدام محکوم علیه را که مبادرت به دیوارکشی (32 مترمربع) باغ خویش واقع در روستای.. . بخش مرکزی دهستان.. . نموده نمی توان مصداق تغییر کاربری دانست. بنا به مراتب به لحاظ انطباق درخواست محکوم علیه با بند 6 ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری قرار قبولی آن صادر و به استناد ماده 274 همان قانون رسیدگی مجدد به اتهام محکوم علیه به شعبه دیگر دادگاه تجدیدنظر استان الف. محول می شود.
رییس شعبه سی وچهارم دیوان عالی کشور ـ عضو معاون
اسلامی ـ قاسمی

قاضی:
قاسمی , اسلامی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 22 ـ انحلال شخص حقوقی و مصادره اموال آن زمانی اعمال می شود که برای ارتکاب جرم به وجود آمده یا با انحراف از هدف مشروع نخستین فعالیت خود را منحصرا در جهت ارتکاب جرم تغییر داده باشد.

مشاهده ماده 22 قانون مجازات اسلامی

ماده 3ـ کلیه مالکان یا متصرفان اراضی زراعی و باغهای موضوع این قانون که به صورت غیرمجاز و بدون اخذ مجوز از کمیسیون موضوع تبصره (1) ماده (1) این قانون اقدام به تغییر کاربری نمایند علاوه بر قلع و قمع بنا به پرداخت جزای نقدی از یک تا سه برابر بهای اراضی زراعی و باغها به قیمت روز زمین با کاربری جدید که مورد نظر متخلف بوده است و در صورت تکرار جرم به حداکثـر جـزای نقـدی و حبس از یک ماه تا شش ماه محکـوم خواهند شد. (اصلاحی 01/08/1385) تبصره 1 ـ سازمان ها و موسسات و شرکت های دولتی و شهرداری ها و نهادهای عمومی و شرکت ها و موسسات دولتی که شمول قانون نسبت به آن ها مستلزم ذکر نام است نیز مشمول مقررات این قانون می باشند. تبصره 2ـ هر یک از کارکنان دولت و شهرداریها و نهادها که در اجرای این قانون به تشخیص دادگاه صالحه تخطی نموده باشند ضمن ابطال مجوز صادره به جزای نقدی از یک تا سه برابر بهای اراضی زراعی و باغها به قیمت روز زمین با کاربری جدید که موردنظر متخلف بوده است و در صورت تکرار علاوه بر جریمه مذکور به انفصال دائم از خدمات دولتی و شهرداریها محکوم خواهندشد. سردفتران متخلف نیز به شش ماه تا دو سال تعلیق از خدمت و در صورت تکرار به شش ماه حبس و محرومیت از سردفتری محکوم می شوند. (اصلاحی 01/08/1385)

مشاهده ماده 3 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

ماده 10ـ هرگونه تغییر کاربری در قالب ایجاد بنا برداشتن یا افزایش شن و ماسه و سایر اقداماتی که بنا به تشخیص وزارت جهاد کشاورزی تغییر کاربری محسوب می گردد چنانچه به طور غیرمجاز و بدون اخذ مجوز از کمیسیون موضوع تبصره (1) ماده (1) این قانون صورت پذیرد جرم بوده و ماموران جهاد کشاورزی محل مکلفند نسبت به توقف عملیات اقدام و مراتب را به اداره متبوع جهت انعکاس به مراجع قضایی اعلام نمایند. (الحاقی 01/08/1385) تبصره 1ـ چنانچه مرتکب پس از اعلام جهاد کشاورزی به اقدامات خود ادامه دهد نیروی انتظامی موظف است بنا به درخواست جهاد کشاورزی از ادامه عملیات مرتکب جلوگیری نماید. تبصره 2ـ ماموران جهاد کشاورزی موظفند با حضور نماینده دادسرا و در نقاطی که دادسرا نباشد با حضور نماینده دادگاه محل ضمن تنظیم صورتمجلس راسا نسبت به قلع و قمع بنا و مستحدثات اقدام و وضعیت زمین را به حالت اولیه اعاده نمایند.

مشاهده ماده 10 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

ماده 2 ـ در مواردی که به اراضی زراعی و باغ ها طبق مقررات این قانون مجوز تغییر کاربری داده می شود هشتاد درصد (80%) قیمت روز اراضی و باغ های مذکور با احتساب ارزش زمین پس از تغییر کاربری بابت عوارض از مالکین وصول و به خزانه داری کل کشور واریز می گردد. (اصلاحی 01/08/1385) تبصره 1ـ تغییر کاربری اراضی زراعی و باغها برای سکونت شخصی صاحبان زمین تا پانصد متر مربع فقط برای یکبار و احداث دامداریها مرغداریها پرورش آبزیان تولیدات گلخانه ای و همچنین واحدهای صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی و صنایع دستی مشمول پرداخت عوارض موضوع این ماده نخواهد بود. (اصلاحی 01/08/1385) تبصره 2ـ اراضی زراعی و باغهای مورد نیاز طرحهای تملک دارایی های سرمایه ای مصوب مجلس شورای اسلامی (ملی ـ استانی) و طرحهای خدمات عمومی موردنیاز مردم از پرداخت عوارض موضوع این ماده مستثنی بوده و تابع قوانین و مقررات مربوط می باشد. (اصلاحی 01/08/1385) تبصره 3ـ تقویم و ارزیابی اراضی زراعی و باغهای موضوع این قانون توسط کمیسیون سه نفره ای متشکل از نمایندگان سازمان جهاد کشاورزی استانداری امور اقتصادی و دارایی استان در هر یک از شهرستانها انجام می پذیرد. (الحاقی 01/08/1385)

مشاهده ماده 2 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

ماده 10ـ مصادیق و ضوابط موضوع تبصره (4) ماده (1) و تبصره (1) ماده (2) قانون ظرف سه ماه پس از ابلاغ این آیین نامه طی دستورالعملی حسب مورد با همکاری وزارتخانه های مسکن و شهرسازی صنایع و معادن و سازمانهای میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری و حفاظت محیط زیست تهیه و توسط وزارت جهادکشاورزی ابلاغ خواهد شد.

مشاهده ماده 10 آیین نامه اجرایی قانون اصلاح قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM