رای قضایی شماره 9309970222301017

رای قضایی شماره 9309970222301017

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970222301017


شماره دادنامه قطعی:
9309970222301017

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/07/19

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
وضعیت ماده 3 قانون وصول پس از تصویب قانون مجازات اسلامی مصوب 1392

پیام رای:
تبدیل حبس به جزای نقدی مستند به بند 1 ماده 3 قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین به استناد ماده 68 قانون مجازات اسلامی1392 نسخ شده است.

رای دادگاه بدوی
در خصوص اتهام آقای ف.ر. فرزند ح. دایر به ایراد صدمه بدنی غیرعمدی ناشی از بی احتیاطی در رانندگی با وسیله نقلیه موتوری سواری پراید به شماره انتظامی.. . به شرح کیفرخواست صادره از دادسرای ناحیه 16 تهران دادگاه با توجه به شکایت خانم م.ع. و گزارش مامورین انتظامی و نظریه کارشناس فنی تصادفات و گواهی پزشکی قانونی پیوست پرونده و اقرار و عدم دفاع موجه متهم و سایر قراین و امارات موجوده اتهام انتسابی به نامبرده را محرز و ثابت تشخیص داده با توجه به مطالبه دیه از ناحیه از شاکی و انتخاب شتر از انواع دیه توسط راننده مقصر و به استناد بند 1 ماده 3 قانون نحوه وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین و مواد 717 قانون تعزیرات کتاب پنجم مصوب 1375 و مواد 569 و 449 و 710 و 714 از قانون مجازات اسلامی متهم را به پرداخت عشر دیه کامله برای شکستگی استخوان درشت نی ساق راست با برجا گذاشتن محدودیت حرکتی زانو و پنج درصد دیه کامله ارش محدودیت حرکتی مذکور و آسیب بافت نرم اطراف آن و یک صدم دیه کامله برای ساییدگی حارصه آرنج و ساعد و چهار و نیم هزارم دیه کامله برای کبودی زانو و ساعد و ساق پا و شش هزارم دیه کامله برای سیاه شدگی ران و کبودی ساق پا در ثلث فوقانی و ساعد دست چپ و یک صدم دیه کامله برای حارصه ران و ساق پا و نیم صدم دیه کامله برای حارصه مچ دست چپ در حق شاکیه به اضافه شش میلیون ریال جزای نقدی به حساب دولت محکوم می نماید این رای حضوری ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل اعتراض و تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان تهران است.
دادرس شعبه 1143 دادگاه جزایی تهران- شرفی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای ف.ر. نسبت به دادنامه شماره 800595-93مورخ15/6/93 در پرونده کلاسه201255-92 صادره از شعبه1143 دادگاه عمومی جزایی تهران که به موجب آن تجدیدنظرخواه به اتهام ایراد صدمه بدنی غیرعمدی ناشی از بی احتیاطی در امر رانندگی موضوع شکایت خانم م.ع. و با احراز بزهکاری و به استناد مواد قانونی از جنبه خصوصی جرم به پرداخت مقادیری دیه و ارش و از جنبه عمومی جرم به پرداخت شش میلیون ریال جزای نقدی در حق دولت محکوم شده است نظر به اینکه تجدیدنظرخواه در محدوده تجدیدنظرخواهی ایراد و دفاع موثری که از جهات شکلی و ماهوی مندرج در ماده 240 قانون آیین دادرسی کیفری باشد اقامه ننموده است و ازنظر این دادگاه ایضا دادنامه تجدیدنظرخواسته منطبق با موازین قانونی و دلایل موجود در پرونده است و ایرادی که موجب نقض باشد مشهود نیست الا اینکه استناد به بند یک ماده 3 قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین با وضع ماده 68 قانون مجازات اسلامی نسخ شده است زیرا مجازات جرم موصوف از درجه هفت می باشد و جزای نقدی آن بیش از ده میلیون ریال تا بیست میلیون ریال می باشد و صدور حکم به پرداخت شش میلیون ریال جزای نقدی در حق دولت مستلزم استناد به جهات تخفیف و ماده 37 و بند ث ماده 38قانون مجازات اسلامی است لهذا با حذف بند یک ماده3 قانون وصول و الحاق مواد68و37و بند ث ماده 38 قانون مجازات اسلامی دادنامه صادره اصلاح می گردد و درنهایت به استناد ماده 250 قانون آیین دادرسی کیفری ضمن رد تجدیدنظرخواهی تجدیدنظرخواه دادنامه تجدیدنظرخواسته به شرح مذکور اصلاح می گردد رای صادره قطعی است.
رییس شعبه 23 دادگاه تجدیدنظر استان تهران - مستشار دادگاه
منصوری - جعفری شهنی

قاضی:
شرفی , منصوری , جعفری شهنی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 569 ـ دیه شکستن ترک برداشتن و خرد شدن استخوان هر عضو دارای دیه مقدر به شرح زیر است: الف ـ دیه شکستن استخوان هر عضو یک پنجم دیه آن عضو و اگر بدون عیب درمان شود چهار پنجم دیه شکستن آن است. ب ـ دیه خرد شدن استخوان هر عضو یک سوم دیه آن عضو و اگر بدون عیب درمان شود چهار پنجم دیه خرد شدن آن استخوان است. پ ـ دیه ترک برداشتن استخوان هر عضو چهار پنجم دیه شکستن آن عضو است. ت ـ دیه جراحتی که به استخوان نفوذ کند بدون آنکه موجب شکستگی آن گردد و نیز دیه موضحه آن یک چهارم دیه شکستگی آن عضو است.

مشاهده ماده 569 قانون مجازات اسلامی

ماده 449 ـ ارش دیه غیرمقدر است که میزان آن در شرع تعیین نشده است و دادگاه با لحاظ نوع و کیفیت جنایت و تاثیر آن بر سلامت مجنی علیه و میزان خسارت وارده با در نظر گرفتن دیه مقدر و با جلب نظر کارشناس میزان آن را تعیین می کند. مقررات دیه مقدر در مورد ارش نیز جریان دارد مگر اینکه در این قانون ترتیب دیگری مقرر شود.

مشاهده ماده 449 قانون مجازات اسلامی

ماده 710 ـ هرگاه یکی از جراحت های مذکور در بندهای (الف) تا (ث) ماده (709) این قانون در غیر سر و صورت واقع شود در صورتی که آن عضو دارای دیه معین باشد دیه به حساب نسبت های فوق از دیه آن عضو تعیین می شود و اگر آن عضو دارای دیه معین نباشد ارش ثابت است. تبصره 1 ـ جراحات وارده به گردن در حکم جراحات بدن است. تبصره 2 ـ هرگاه هر یک از جراحت های مذکور در ماده (709) این قانون با یک ضربه به وجود آمده باشد که از حیث عمق متعدد باشد یک جراحت محسوب می شود و دیه جراحت بیشتر را دارد لکن اگر با چند ضربه ایجاد شود مانند اینکه با یک ضربه حارصه ایجاد شود و با ضربه دیگر آن جراحت به موضحه مبدل شود برای هر جراحت دیه مستقل ثابت است خواه مرتکب هر دو جنایت یک نفر خواه دو نفر باشد.

مشاهده ماده 710 قانون مجازات اسلامی

ماده 714 ـ دیه صدماتی که موجب تغییر رنگ پوست می شود به شرح ذیل است: الف ـ سیاه شدن پوست صورت شش هزارم کبود شدن آن سه هزارم و سرخ شدن آن یک و نیم هزارم دیه کامل ب ـ تغییر رنگ پوست سایر اعضاء حسب مورد نصف مقادیر مذکور در بند (الف) تبصره 1 ـ در حکم مذکور فرقی بین اینکه عضو دارای دیه مقدر باشد یا نباشد نیست. همچنین فرقی بین تغییر رنگ تمام یا قسمتی از عضو و نیز بقاء یا زوال اثر آن نمیباشد. تبصره 2 ـ در تغییر رنگ پوست سر ارش ثابت است.

مشاهده ماده 714 قانون مجازات اسلامی

ماده 68 ـ مرتکبان جرایم غیرعمدی به مجازات جایگزین حبس محکوم می گردند مگر اینکه مجازات قانونی جرم ارتکابی بیش از دو سال حبس باشد که در این صورت حکم به مجازات جایگزین حبس اختیاری است.

مشاهده ماده 68 قانون مجازات اسلامی

ماده 38 ـ جهات تخفیف عبارتند از: الف ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی ب ـ همکاری موثر متهم در شناسایی شرکاء یا معاونان تحصیل ادله یا کشف اموال و اشیاء حاصله از جرم یا به کار رفته برای ارتکاب آن پ ـ اوضاع و احوال خاص موثر در ارتکاب جرم از قبیل رفتار یا گفتار تحریک آمیز بزه دیده یا وجود انگیزه شرافتمندانه در ارتکاب جرم ت ـ اعلام متهم قبل از تعقیب یا اقرار موثر وی در حین تحقیق و رسیدگی ث ـ ندامت حسن سابقه و یا وضع خاص متهم از قبیل کهولت یا بیماری ج ـ کوشش متهم به منظور تخفیف آثار جرم یا اقدام وی برای جبران زیان ناشی از آن چ ـ خفیف بودن زیان وارده به بزه دیده یا نتایج زیانبار جرم ح ـ مداخله ضعیف شریک یا معاون در وقوع جرم تبصره 1 ـ دادگاه مکلف است جهات تخفیف مجازات را در حکم خود قید کند. تبصره 2 ـ هرگاه نظیر جهات مندرج در این ماده در مواد خاصی پیش بینی شده باشد دادگاه نمی تواند به موجب همان جهات مجازات را دوباره تخفیف دهد.

مشاهده ماده 38 قانون مجازات اسلامی

ماده 717 ـ هر گاه یکی از جهات مذکور در ماده (714) موجب صدمه بدنی شود مرتکب به حبس از یک تا پنج ماه و پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه مصدوم محکوم می شود.

مشاهده ماده 717 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

ماده 240 ـ قرار بازداشت متهم باید فوری نزد دادستان ارسال شود. دادستان مکلف است حداکثر ظرف بیست و چهار ساعت نظر خود را به طور کتبی به بازپرس اعلام کند. هرگاه دادستان با قرار بازداشت متهم موافق نباشد حل اختلاف با دادگاه صالح است و متهم تا صدور رای دادگاه در این مورد که حداکثر از ده روز تجاوز نمی کند بازداشت می شود.

مشاهده ماده 240 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 250 ـ قرار تامین و نظارت قضایی باید مستدل و موجه و با نوع و اهمیت جرم شدت مجازات ادله و اسباب اتهام احتمال فرار یا مخفی شدن متهم و از بین رفتن آثار جرم سابقه متهم وضعیت روحی و جسمی سن جنس شخصیت و حیثیت او متناسب باشد. تبصره ـ اخذ تامین نامتناسب موجب محکومیت انتظامی از درجه چهار به بالا است.

مشاهده ماده 250 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM