رای قضایی شماره 9309970224701035

رای قضایی شماره 9309970224701035

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970224701035


شماره دادنامه قطعی:
9309970224701035

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/06/23

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
حکم معلق در دعوای تمکین

پیام رای:
حکم الزام زوجه به تمکین در صورت تهیه منزل توسط زوج معلق محسوب می شود و قابل تایید نیست.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دادخواست خواهان ز.ج. فرزند الف. با وکالت الف.ع. به طرفیت خوانده م.ج. فرزند ب. به خواسته صدور حکم طلاق به شرح دادخواست تقدیمی؛نظربه مجموع اوراق و محتویات پرونده؛استماع اظهارات خواهان ملاحظه لایحه تقدیمی وکیل خواهان؛ دفاعیات خوانده و سند نکاحیه به شماره 17804 مورخ 4/12/88 موضوع خواسته و سایر دلایل و قراین موجود؛ و ارجاع امر به داوری و اخذ نظریه داوران و عدم احراز موارد مندرج در ماده 8 قانون حمایت خانواده و تبصره ذیل ماده 113 0 قانون مدنی و شرایط مندرج در سند نکاحیه با توجه به عدم ارایه دلایل شرعی و قانونی بر اثبات ادعا توسط خواهان نیز عدم احراز عسر و حرج و نظربه اینکه در حقوق خانواده و حسب فقه مبین اسلام و قوانین موضوعه نهاد طلاق به عنوان ایقاع در ید زوج است و در مانحن فیه اراده مشارالیها در حدی نیست که مثبت عسر و حرج ایشان از دوره زندگی مشترک باشد. همچنین زوجه دلیل کافی برای اثبات شرایط مندرج در سند نکاحیه ارایه ننموده وعلی الرغم ادعا اقدامی برای الزام زوج به تهیه مسکن به عمل نیاورده تا قصد وی برای ادامه زندگی احراز شود بلکه بلعکس زوج از طریق ارسال اظهارنامه و تقدیم دادخواست در شورای حل اختلاف تحت عنوان (دعوت به سازش و بازگشت زوجه به زندگی مشترک) تمایل خود را به ادامه زندگی اعلام نموده است و زوجه حتی درصورت تهیه مسکن حاضر به تمکین و ادامه زندگی نمی باشد و از طرف دیگر استناد وکیل زوجه به حکم نفقه صحیح نمی باشد چراکه از مرجع غیرصالح (شورای حل اختلاف) صادرشده است فلذا دادگاه دعوی مطروحه را وارد ندانسته؛ مستندا به مواد 194 و 197 از قانون آیین دادرسی مدنی ؛حکم بر بطلان دعوی تقدیمی صادر و درخصوص دادخواست متقابل زوج مبنی بر الزام زوجه به تمکین نظربه استماع اظهارات و دفاعیات طرفین و اینکه زوجه علی الرغم تهیه مسکن توسط زوج حاضر به بازگشت نشده و دلیلی برای توجیه عدم تمکینش ارایه ننموده لذا ادعای زوج ثابت تشخیص داده شده مستندا به مواد 1104 و 1103 و 1102 از قانون مدنی حکم به الزام زوجه به تمکین از زوج در محل اقامتگاه وی صادر و اعلام می نماید. بازگشت زوجه به مسکن تهیه شده منوط به تایید مسکن و اثاث البیت توسط واحد مددکاری می باشد رای صادره در هر دو شق حضوری و ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
- رییس شعبه241 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ مقدم

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظر خواهی خانم ز.ج. با وکالت خانم الف.ع. به طرفیت آقای م.ج. نسبت به دادنامه شمار ه 787- 31/4/93 صادره از شعبه 241 دادگاه خانواده تهران نسبت به آن بخش که بر الزام تجدیدنظر خواه به تمکین اشعار دارد به نظر وارد است زیرا دادگاه محترم بدوی در رای صادره تمکین زوجه را منوط به تایید تهیه مسکن و اثاث البیت توسط مددکار نموده است که این خود از مصادیق احکام غیر منجز و معلق است و قابل تایید نمی باشد لذا این بخش از رای نقض و حکم به رد دعوی خواهان بدوی صادر و اعلام می دارد. در خصوص تجدیدنظر خواهی خانم ز.ج. نسبت به آن قسمت از رای که بر بطلان دعوی طلاق زوجه صادرشده است با عنایت به محتویات پرونده صدور حکم به پرداخت نفقه شکایت زوج علیه زوجه الزام به تمکین و بخصوص بذل کامل مهریه به تعداد 551 عدد سکه بهار آزادی باستثنای مبلغ هشت و نیم میلیون تومان که زوجه دریافت نموده است و بذل کامل حقوق مالی ازجمله اجرت المثل حکایت از عسر و حرج زوجه در تداوم زندگی مشترک و درماندگی وی از ادامه زندگی با زوج دارد لذا این دادگاه ضمن نقض دادنامه بدوی مستندا به ماده 1130 قانون مدنی زوج را الزام به طلاق همسرش می نماید تا در صورت عدم حضور زوج در دفتر طلاق سردفتر طلاق به نمایندگی از دادگاه صیغه طلاق را جاری نماید زوجین فرزند مشترک ندارند اعتبار این رای 6 ماه از تاریخ ابلاغ رای فرجامی یا انقضای مهلت فرجام خواهی است این رای ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ قابل رسیدگی فرجامی در دیوان عالی کشور است.
رییس شعبه 47 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
معنوی ـ مدنی کرمانی

قاضی:
مقدم , سید داود معنوی , مدنی کرمانی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 113 - مخارج دیوار مشترک بر عهده ی کسانی است که در آن شرکت دارند.

مشاهده ماده 113 قانون مدنی

مقدمه:در انتشار و آثار و اجرای قوانین به طور عموم

مشاهده ماده 0 قانون مدنی

ماده 1104 - زوجین باید در تشیید مبانی خانواده و تربیت اولاد خود به یکدیگر معاضدت نمایند.

مشاهده ماده 1104 قانون مدنی

ماده 1103 - زن و شوهر مکلف به حسن معاشرت با یکدیگرند.

مشاهده ماده 1103 قانون مدنی

ماده 1102 - همین که نکاح به طور صحت واقع شد روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار می شود.

مشاهده ماده 1102 قانون مدنی

ماده 1130 - در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد: 1 - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه. 2 - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. 3 - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر. 4 - ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. 5 - ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه ی صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود حکم طلاق صادر نماید.

مشاهده ماده 1130 قانون مدنی

ماده 194 - دلیل عبارت از امری است که اصحاب دعوا برای اثبات یا دفاع از دعوا به آن استناد می نمایند.

مشاهده ماده 194 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 197 - اصل برائت است بنابراین اگر کسی مدعی حق یا دینی بر دیگری باشد باید آن را اثبات کند درغیر این صورت با سوگند خوانده حکم برائت صادر خواهد شد.

مشاهده ماده 197 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 8 ـ رسیدگی در دادگاه خانواده با تقدیم دادخواست و بدون رعایت سایر تشریفات آیین دادرسی مدنی انجام می شود. تبصره ـ هرگاه خواهان خوانده را مجهول المکان معرفی کند باید آخرین اقامتگاه او را به دادگاه اعلام کند. دادگاه به طرق مقتضی در این باره تحقیق و تصمیم گیری می کند.

مشاهده ماده 8 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM