رای قضایی شماره 9309970955400408

رای قضایی شماره 9309970955400408

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970955400408


شماره دادنامه قطعی:
9309970955400408

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/03/24

گروه رای:
اداری

نوع مرجع:
شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری

عنوان رای:
تاثیر خصوصی سازی بر حقوق کارگران شاغل در نهاد واگذارشده

پیام رای:
با خصوصی شدن شرکت‎های دولتی سابق مانند شرکت ماشین سازی تبریز حقوق و تکالیف کارفرمای دولتی به کارفرمای خصوصی جدید انتقال می‎یابد.

رای شعبه بدوی دیوان عدالت اداری
در خصوص شکایت شاکی به طرفیت اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی جنوب غرب تهران به خواسته اعتراض به رای شماره.. . مورخ.. . هیات حل اختلاف؛ دیوان پس از بررسی اوراق پرونده و اظهارات طرفین رسیدگی اداره مشتکی عنه را برابر مقررات تشخیص و شاکی دلیل و مدرکی که موجب بی اعتباری و تزلزل رای معترض عنه را فراهم می نماید ارایه و ابراز ننموده است و ایراد وی مبتنی بر قانون نمی باشد زیرا مواد 2 و 3 و 12 و 112 و 148 از قانون کار اولاـ کارگران در سال 73 و 74 و خلاصه ایام تحصیل از شرکت گروه ماشین سازی تبریز حقوق دریافت کرده اند ثانیاـ از زمان جذب پذیرش آنها هزینه تحصیل و ادامه تحصیل پیش بینی شده و مبلغ 15 میلیون ریال به عنوان تضمین ادامه خدمت بعد از پایان تحصیلات در قالب سفته اخذ گردیده است. بنا به مراتب رسیدگی هیات ها طبق موازین قانونی بوده و ایرادی در آن مترتب نیست؛ لذا دیوان به استناد موارد مرقوم حکم به رد شکایت و ابرام رای معترض عنه را صادر و اعلام می کند. این رای برابر ماده 10 و 65 از قانون دیوان عدالت اداری صادر گردیده و رای صادره ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ قابل شکایت در شعب تجدیدنظر دیوان عدالت اداری است.
رییس شعبه 18 دیوان عدالت اداری
کرمی

رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری
اولاـ خصوصی شدن شرکت کارفرما از سال 78 موجب رفع تکلیف از کارفرما نگردیده بلکه همان طور که حقوق قانونی کسب شده برای شرکت دولتی برای شرکت خصوصی هم ابقاء می گردد و تکالیف شرکت دولتی هم به عهده شرکت خصوصی که از حقوق کسب شده حق استفاده دارد مستقر خواهد شد لذا خصوصی شدن شرکت موجب رفع مسیولیت آن نیست و ماده 12 قانون کار هم بر همین اساس تنظیم شده است ثانیاـ کارگران مذکور مطابق دادخواست تجدیدنظر کارفرما به دنبال درج آگهی پذیرش دانشجو از سوی مرکز آموزش و تحقیقی کارخانجات ماشین سازی مرکز برای دوره کارشناسی مورد پذیرش قرار گرفته و سپس بعد از طی دوران تحصیل در همان مرکز آموزشی به صورت آزمایشی پذیرفته و بالاخره به صورت رسمی ادامه خدمت داده اند. نتیجتا کارگران شاکی از ابتدا در کارخانجات ماشین سازی تبریز به عنوان دانشجو و بالاخره آزمایشی و رسمی پذیرفته شده اند که این دوران هر یک در جای خود حقوق و تکالیفی برای کارخانجات تبریز ایجاد کرده است که همگی با انتقال سهام به شرکت خصوصی منتقل شده است. ثالثاـ بر اساس ماده 112 قانون کار اشخاص حتی افراد بیکار که یا با قرارداد در آموزشگاه های خصوصی مشغول آموزش می شوند که شکات از جمله افراد مذکور محسوب می شوند مستحق بیمه می باشند. علیهذا با توجه به مراتب فوق و با توجه به اینکه کلیه تحصیلات و کارآموزی کارگران مذکور در اختیار شرکت شاکی قرار گرفته است و از آن منتفع شده اند و اعتراضات مندرج در دادخواست تجدیدنظر موجب نقض ر ای صادره از شعبه 18 را فراهم نکرده است و با توجه به اینکه رای مذکور منطبق با مقررات و رعایت آیین دادرسی صادر شده است لذا دادنامه معترض عنه عینا تایید می گردد. رای قطعی است.
رییس شعبه چهارم تجدیدنظر دیوان عدالت اداری ـ مستشار شعبه
جعفری ورامینی ـ اسکندری

قاضی:
کرمی , علی اصغرجعفری ورامینی , قاسم اسکندری

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 10ـ صلاحیت و حدود اختیارات دیوان به قرار زیر است: 1ـ رسیدگی به شکایات و تظلمات و اعتراضات اشخاص حقیقی یا حقوقی از: الف ـ تصمیمات و اقدامات واحدهای دولتی اعم از وزارتخانه ها و سازمانها و موسسات و شرکتهای دولتی و شهرداری ها و سازمان تامین اجتماعی و تشکیلات و نهادهای انقلابی و موسسات وابسته به آنها ب ـ تصمیمات و اقدامات ماموران واحدهای مذکور در بند «الف» در امور راجع به وظایف آنها 2 ـ رسیدگی به اعتراضات و شکایات از آراء و تصمیمات قطعی هیاتهای رسیدگی به تخلفات اداری و کمیسیون هایی مانند کمیسیون های مالیاتی هیات حل اختلاف کارگر و کارفرما کمیسیون موضوع ماده ( 100 ) قانون شهرداری ها منحصرا از حیث نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها 3ـ رسیدگی به شکایات قضات و مشمولان قانون مدیریت خدمات کشوری و سایر مستخدمان واحدها و موسسات مذکور در بند (1) و مستخدمان موسساتی که شمول این قانون نسبت به آنها محتاج ذکر نام است اعم از لشکری و کشوری از حیث تضییع حقوق استخدامی تبصره1 ـ تعیین میزان خسارات وارده از ناحیه موسسات و اشخاص مذکور در بندهای (1) و (2) این ماده پس از صدور رای در دیوان بر وقوع تخلف با دادگاه عمومی است. تبصره2 ـ تصمیمات و آراء دادگاهها و سایر مراجع قضائی دادگستری و نظامی و دادگاههای انتظامی قضات دادگستری و نیروهای مسلح قابل شکایت در دیوان عدالت اداری نمی باشد.

مشاهده ماده 10 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 65 ـ کلیه آراء شعب بدوی دیوان به درخواست یکی از طرفین یا وکیل یا قائم مقام و یا نماینده قانونی آنها قابل تجدیدنظر خواهی در شعب تجدیدنظر است. مهلت تجدیدنظر خواهی برای اشخاص مقیم ایران بیست روز و برای اشخاص مقیم خارج از ایران دو ماه از تاریخ ابلاغ است.

مشاهده ماده 65 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 2 ـ کارگر از لحاظ این قانون کسی است که به هر عنوان در مقابل دریافت حق السعی اعم از مزد حقوق سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار می کند.

مشاهده ماده 2 قانون کار

ماده 3 ـ کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگر به درخواست و به حساب او در مقابل دریافت حق السعی کار می کند. مدیران و مسئولان و به طور عموم کلیه کسانی که عهده دار اداره کارگاه هستند نماینده کارفرما محسوب می شوند و کارفرما مسئول کلیه تعهداتی است که نمایندگان مذکور در قبال کارگر به عهده می گیرند. در صورتی که نماینده کارفرما خارج از اختیارات خود تعهدی بنماید و کارفرما آن را نپذیرد در مقابل کارفرما ضامن است.

مشاهده ماده 3 قانون کار

ماده 12 ـ هر نوع تغییر حقوقی در وضع مالکیت کارگاه از قبیل فروش یا انتقال به هر شکل تغییر نوع تولید ادغام در موسسه دیگر ملی شدن کارگاه فوت مالک و امثال اینها در رابطه قراردادی کارگرانی که قراردادشان قطعیت یافته است موثر نمی باشد و کارفرمای جدید قائم مقام تعهدات و حقوق کارفرمای سابق خواهد بود.

مشاهده ماده 12 قانون کار

ماده 112 ـ از لحاظ مقررات این قانون کارآموز به افراد ذیل اطلاق می شود: الف ـ کسانی که فقط برای فرا گرفتن حرفه خاص بازآموزی یا ارتقاء مهارت برای مدت معین در مراکز کارآموزی و یا آموزشگاه های آزاد آموزش می بینند. ب ـ افرادی که به موجب قرارداد کارآموزی به منظور فرا گرفتن حرفه ای خاص برای مدت معین که زاید بر سه سال نباشد در کارگاهی معین به کارآموزی توام با کار اشتغال دارند مشروط بر آن که سن آنها از 15 سال کمتر نبوده و از 18 سال تمام بیشتر نباشد. تبصره 1 ـ کارآموزان بند الف ممکن است کارگرانی باشند که مطابق توافق کتبی منعقده با کارفرما به مراکز کارآموزی معرفی می شوند و یا داوطلبانی باشند که شاغل نیستند و راسا به مراکز کارآموزی مراجعه می نمایند. تبصره 2 ـ دستورالعملهای مربوط به شرایط پذیرش حقوق و تکالیف دوره کارآموزی داوطلبان مذکور در بند "ب" با پیشنهاد شورای عالی کار به تصویب وزیر کار و امور اجتماعی می رسد.

مشاهده ماده 112 قانون کار

ماده 148 ـ کارفرمایان کارگاه های مشمول این قانون مکلف هستند بر اساس قانون تامین اجتماعی نسبت به بیمه نمودن کارگران واحد خود اقدام نمایند.

مشاهده ماده 148 قانون کار

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM