رای قضایی شماره 9309970907400001

رای قضایی شماره 9309970907400001

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970907400001


شماره دادنامه قطعی:
9309970907400001

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/01/05

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
خروج مرور زمان از شمول اعاده دادرسی

پیام رای:
موضوع مرور زمان از شمول مقرارت مربوط به اعاده دادرسی منصرف است و در خصوص احکام قطعی از وظایف قاضی اجرای احکام است تا با انطباق قواعد مربوط به مرور زمان با قانون مجازات سابق و لاحق اقدام قانونی را معمول دارد.

رای خلاصه جریان پرونده
شعبه 28 دادگاه عمومی حقوقی تبریز به اتهام تعدادی متهم من جمله آقای ع.ن. فرزند م. دایر بر استفاده از سند مجعول موضوع کیفرخواست دادسرای تبریز رسیدگی و برابر استدلال مقید در دادنامه شماره 9000115 ــ 31/2/90 بزهکاری مشارالیه احراز و به استناد مواد 10 528 535 قانون مجازات اسلامی و مواد یک و دو قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء اختلاس و کلاهبرداری به دو سال حبس تعزیری محکوم و رای مرقوم به شرح دادنامه شماره 9000762ــ23/7/90 صادره از شعبه ششم دادگاه تجدیدنظر استان آذربایجان شرقی با رد اعتراض تایید و قطعی شده است. وکیل محکوم علیه به شرح لایحه تقدیمی و با استناد به مواد 173 و 257 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری مصوب 1378 با طرح موضوع مرور زمان تقاضای اعاده دادرسی نموده و رسیدگی پس از ثبت به کلاسه فوق به این شعبه محول شده است.
هییت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرایت گزارش آقای صابر عضو ممیز و بررسی اوراق پرونده و نظریه کتبی آقای جعفرزاده دادیار دیوان عالی کشور مبنی بر: «تقاضای اتخاذ تصمیم شایسته و قانونی دارم.»; مشاوره نموده چنین رای می دهد:

رای شعبه دیوان عالی کشور
در خصوص درخواست وکیل محکوم علیه ع.ن. فرزند م. مبنی بر اعاده دادرسی نسبت به دادنامه قطعی شماره 90000762ــ 23/7/90 صادره از شعبه ششم دادگاه تجدیدنظر استان آذربایجان شرقی با توجه به این که موارد اعلامی از سوی نامبرده با هیچ یک از بندهای ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری انطباق ندارد بنابراین درخواست متقاضی مردود اعلام می گردد. موضوع مرور زمان از شمول مقررات ماده 272 قانون یاد شده منصرف است و در خصوص احکام قطعی از وظایف قاضی اجرای احکام است تا با انطباق قواعد مربوط به مرور زمان با قانون مجازات اسلامی سابق و لاحق اقدام قانونی را معمول دارد.
رییس شعبه چهاردهم دیوان عالی کشور ـ مستشار
صابر ـ راضی

قاضی:
محمدرضا صابر , محمد حسین راضی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 10 ـ در مقررات و نظامات دولتی مجازات و اقدام تامینی و تربیتی باید به موجب قانونی باشد که قبل از وقوع جرم مقرر شده است و مرتکب هیچ رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل را نمیتوان به موجب قانون موخر به مجازات یا اقدامات تامینی و تربیتی محکوم کرد لکن چنانچه پس از وقوع جرم قانونی مبنی بر تخفیف یا عدم اجرای مجازات یا اقدام تامینی و تربیتی یا از جهاتی مساعدتر به حال مرتکب وضع شود نسبت به جرایم سابق بر وضع آن قانون تا صدور حکم قطعی موثر است. هرگاه به موجب قانون سابق حکم قطعی لازم الاجراء صادرشده باشد به ترتیب زیر عمل می شود: الف ـ اگر رفتاری که در گذشته جرم بوده است به موجب قانون لاحق جرم شناخته نشود حکم قطعی اجراء نمی شود و اگر در جریان اجراء باشد اجرای آن موقوف می شود. در این موارد و همچنین در موردی که حکم قبلا اجراء شده است هیچ گونه اثر کیفری بر آن مترتب نیست. ب ـ اگر مجازات جرمی به موجب قانون لاحق تخفیف یابد قاضی اجرای احکام موظف است قبل از شروع به اجراء یا در حین اجراء از دادگاه صادرکننده حکم قطعی اصلاح آن را طبق قانون جدید تقاضا کند. محکوم نیز می تواند از دادگاه صادرکننده حکم تخفیف مجازات را تقاضا نماید. دادگاه صادرکننده حکم با لحاظ قانون لاحق مجازات قبلی را تخفیف میدهد. مقررات این بند در مورد اقدام تامینی و تربیتی که در مورد اطفال بزهکار اجراء می شود نیز جاری است. در این صورت ولی یا سرپرست وی نیز می تواند تخفیف اقدام تامینی و تربیتی را تقاضا نماید. تبصره ـ مقررات فوق در مورد قوانینی که برای مدت معین و یا موارد خاص وضع شده است مگر به تصریح قانون لاحق اعمال نمی شود.

مشاهده ماده 10 قانون مجازات اسلامی

ماده 528 ـ هرگاه در اثر برخورد دو وسیله نقلیه زمینی آبی یا هوایی راننده یا سرنشینان آنها کشته شوند یا آسیب ببینند درصورت انتساب برخورد به هر دو راننده هر یک مسوول نصف دیه راننده مقابل و سرنشینان هر دو وسیله نقلیه است و چنانچه سه وسیله نقلیه با هم برخورد کنند هر یک از رانندگان مسوول یک سوم دیه راننده های مقابل و سرنشینان هر سه وسیله نقلیه می باشد و به همین صورت در وسایل نقلیه بیشتر محاسبه می شود و هرگاه یکی از طرفین مقصر باشد به گونه ای که برخورد به او مستند شود فقط او ضامن است.

مشاهده ماده 528 قانون مجازات اسلامی

ماده 535 ـ هرگاه دو یا چند نفر با انجام عمل غیرمجاز در وقوع جنایتی به نحو سبب و به صورت طولی دخالت داشته باشند کسی که تاثیر کار او در وقوع جنایت قبل از تاثیر سبب یا اسباب دیگر باشد ضامن است مانند آنکه یکی از آنان گودالی حفر کند و دیگری سنگی در کنار آن قرار دهد و عابری به سبب برخورد با سنگ به گودال بیفتد که در این صورت کسی که سنگ را گذاشته ضامن است مگر آنکه همه قصد ارتکاب جنایت را داشته باشند که در این صورت شرکت در جرم محسوب می شود.

مشاهده ماده 535 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM