رای قضایی شماره 9209970224001538

رای قضایی شماره 9209970224001538

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970224001538


شماره دادنامه قطعی:
9209970224001538

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/09/17

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
تقاضای طلاق زوج به علت عدم شروع زندگی مشترک

پیام رای:
گذشت مدت زمان قابل توجه از زمان وقوع عقد و عدم اقدام زوج به آغاز زندگی مشترک از مصادیق عسر و حرج زوجه بوده و وی می تواند بر اساس آن تقاضای طلاق کند.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دادخواست خواهان خانم م.ک. فرزند ع. به طرفیت خوانده آقای م.الف. فرزند م. به خواسته صدور گواهی عدم امکان سازش و الزام زوج به حضور در یکی از دفاتر رسمی و اجرای صیغه طلاق به شرح دادخواست تقدیمی؛بدین شرح که خواهان مدعیست همسرم چند ماه قبل به موجب پرونده 911349 در همین شعبه دادخواست فسخ نکاح داد که دادگاه ادعای وی را غیرموجه تشخیص داده و حکم بر بطلان دعوی صادر کرد که همسرم از زمان عقد سراغ مرا نگرفته و تمایلی برای گرفتن عروسی و بردن من سرزندگی مشترک ندارد.. .نظر به مجموع اوراق و محتویات پرونده؛و احراز رابطه زوجیت دایم بین طرفین به واسطه سند نکاحیه به شماره 17271 مورخ 27/4/91استماع اظهارات خواهان؛ موضوع خواسته عدم حضور خوانده مدارک ایداعی از سوی زوجه و تحقیقات انجام شدهارجاع امر به داوری و عدم تفاهم در آن مرحله جهت اخذ طلاق و نظر به سایر دلایل و قراین موجود؛ با توجه به تخلف زوج از بندهای 1 و2و8 {سوء رفتار و ترک نفقه و عدم اقدام به آغاز زندگی مشترک علی رغم گذشت بیش از یک سال از زمان وقوع عقد}شرط بند ب مندرج در عقدنامه ولحوق عسر و حرج شدید بر زوجه و با استناد به ماده1130و تبصره آن از قانون مدنی حکم به اجبار زوج به طلاق زوجه صادر و به استناد ماده1119 همان قانون ناظر به شرط بند ب ضمن عقد مندرج در سند نکاحیه در صورت عدم اجرای صیغه طلاق توسط زوج از باب قاعده الحاکم ولی الممتنع به زوجه اجازه داده می شود با مراجعه به یکی از دفاتر رسمی طلاق و بذل نفقه معوقه خود را به وکالت از طرف زوج با حق توکیل به غیر نسبت به قبول بذل و اجرای صیغه طلاق باین و ثبت آن اقدام نماید.جهیزیه نزد زوجه می باشد.بدیهی است احراز شرایط شرعی اجرای صیغه طلاق بر عهده سردفتر مجری صیغه طلاق خواهد بود.زوجه بنا به جوابیه آزمایشگاه تخصصی باردار نمی باشد. رای صادره با توجه به ابلاغ واقعی نسبت به زوج حضوری تلقی و ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 241 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ مقدم

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص دادخواست تجدیدنظرخواهی م.الف. به طرفیت م.ک.نسبت به دادنامه 1549 مورخ 22/7/1392 در پرونده کلاسه 00425 صادره از شعبه 241 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن حکم به گواهی عدم امکان سازش به استناد ماده 1130 قانون مدنی صادر گردید و برابر دادنامه اصلاحی شماره 1676 مورخ 11/8/92 که زوجه 5 قطعه سکه طلای بهای آزادی در قبال طلاق به زوج بذل نموده است و با عنایت به محتویات پرونده و صورت جلسه 24/10/92 دادگاه محترم بدوی و ملاحظه اظهارات طرفین در پرونده کلاسه 1344 که تصویر آن در صفحه 21 پرونده منعکس می باشد و اینکه زوجه باکره می باشد استمرار این وضعیت از مصادیق عسر و حرج تلقی می شود لذا ایراد تجدیدنظرخواهی وارد نمی باشد زیرا دادنامه تجدیدنظر خواسته بر اساس محتویات پرونده و دلایل و مدارک ابرازی صحیحا و مطابق مقررات قانونی و خالی از هرگونه اشکال صادرشده و تجدیدنظرخواه در این مرحله از رسیدگی دلیل یا مدرک قانع کننده و محکمه پسندی که نقض و بی اعتباری دادنامه معترض عنه را ایجاب نماید ابراز ننموده و لایحه اعتراضیه متضمن جهت موجه نیست و تجدیدنظرخواهی با هیچ یک از شقوق ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی مطابقت ندارد لذا دادگاه ادعای تجدیدنظرخواه را وارد و محمول بر صحت تشخیص نداده دادنامه مورد اعتراض را منطبق با مقررات و اصول دادرسی می داند مستندا به مواد 351 و 358 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن رد دادخواست تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظر خواسته را نوع طلاق باین که به لحاظ غیر مدخوله بودن می باشد تایید می نماید. این رای ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است..
رییس شعبه 40 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
خالقی ـ نجفی سواد رودباری

قاضی:
مقدم , محمد خالقی , نجفی سوادرودباری

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1130 - در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد: 1 - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه. 2 - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. 3 - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر. 4 - ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. 5 - ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه ی صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود حکم طلاق صادر نماید.

مشاهده ماده 1130 قانون مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM