رای قضایی شماره 9209970224501318

رای قضایی شماره 9209970224501318

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970224501318


شماره دادنامه قطعی:
9209970224501318

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/08/25

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
نقش حاکم در قبول ما بذل در طلاق خلع

پیام رای:
درصورت تحقق عسر و حرج و آمادگی زوجــه برای بذل مهریه و امتناع زوج از قبـول مابذل حاکم بر مبنای قاعــده« الحاکم ولی الممتنع»; مابذل را از سوی زوج قبول می کند

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی خانم ف.م. فرزند و. به طرفیت آقای م.ع. فرزند ر. دایر به صدور حکم طلاق و الزام زوج به اجرای آن که دادگاه جهت اصلاح ذات البین پس از صدور قرار ارجــاع امر به داوری در پاسخ توفیقی به دست نیاوردند و از آنجایی که طبق مقررات ماده 1133 قانون مدنی اختیار طلاق به دست زوج بوده و زوجه در شرایط عسر و حرج موضوع ماده 1130 قانون مدنی و تبصره الحاقی و تخلف زوج از شروط ضمن عقد می تواند با اجازه دادگاه خود را مطلقه نماید که در این جا در خصوص اعتیاد که هیچ گونه مستندی ارایه ننموده و در مورد نفقه هیچ حکمی ارایه ننموده و هم چنین راجع به تهدید و لذا دعوی خواهان غیرثابت تشخیص حکم بطلان آن صادر می گردد. این رای ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان می باشد.
رییس شعبه 281 دادگاه عمومی خانواده تهران ـ ملکی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در مورد تجدیدنظرخواهی خانم ف.م. از دادنامه 0783 مورخه 29/5/92 شعبه محترم 281 دادگاه خانواده تهران که به موجب آن در خصوص دعوی مطروحه مشارالیها به طرفیت شوهرش آقای م.ع. به خواسته طلاق حکم بر رد آن تصدیر گردیده دادگاه تجدیدنظرخواهی را وارد می داند زیرا دلایل ارایه شده و مستندات ابرازی حکایت از عسروحرج زوجه را وارد و ادامه زندگی مشترک با کیفیت یاد شده در پرونده نگاه داشتن زوجه است در حرج و مشقت که مورد نهی شرع و قـانون است قـوله تعالی«... لا یرید الله بکـم العسر... و لیس علیکم فی الدین من حرج و نیز ماده 1130 قانون مدنی اصلاحی 14/8/70 و تبصره الحاقی 29/4/81 مجتمع تشخیص مصلحت نظام و تبصره ماده 1133 اصلاحی 19/8/81 همین قانون و ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب مجمع و لحاظ تبصره های آن و با توجه به اینکـه مساعــی محکمه نیــز در ایــجاد صلـح و سازش فــی مابین به نتیجه ای نرسیده و اطرافیان بستگان زوجین نیز توفیقی در این خصوص نداشته اند و از طــرفـی زوجــه الحاح و اصــرار به تفارق از ایشان داشتند و حتی حاضر شده همه مهریه خویش را در قبال طلاق به وی بذل نماید و از سایرحقوق مالی خویش هم صرف نظر نموده دادگاه به موجب ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه ها در امور مدنی دادنامه معترض عنه را نقض و مستندا به مـواد مرقوم بر تفارق زوجین از همدیگر تحت عنوان طلاق خلعی صادر و اعلام می دارد. زوجه کل مهریه خویش را در قبــال طلاق بــذل و دادگـاه به اعتبار قـاعده الحاکم ولی الممتنع و الغایب قبول بذل می نماید زوجه راجع به جهازیه و سایر حقوق مـالی ادعایی ندارد پس از طلاق مشارالیها می بایست سه ماه عده نگه دارد و در این مدت مستحق نفقه نمی باشد زوجین دارای دو فرزند مشترک هستند که هر دو کبیرند زوجه حسب اقرارش حامـله نبوده ولی ارایه تست عدم بارداری به هنگام اجرای طلاق به محضر لازم است رای دادگاه با استناد به مواد 368 و 397 قانون آیین دادرسی یاد شده ظرف 20 روز قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است.
رییس شعبه 45 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشاران دادگاه
اصلانی ـ نحوی ـ غفاری

قاضی:
محسن ملکی , اصلانی , نحوی , غفاری

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1133 - مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید. تبصره - زن نیز می تواند با وجود شرایط مقرر در مواد 1119 1129 و 1130 این قانون از دادگاه تقاضای طلاق نماید.

مشاهده ماده 1133 قانون مدنی

ماده 1130 - در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد: 1 - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه. 2 - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. 3 - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر. 4 - ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. 5 - ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه ی صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود حکم طلاق صادر نماید.

مشاهده ماده 1130 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM