رای قضایی شماره 9209970270100633

رای قضایی شماره 9209970270100633

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970270100633


شماره دادنامه قطعی:
9209970270100633

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/06/12

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
تعدد مادی در ارتکاب جعل استفاده از سند مجعول و تحصیل مال از طریق نامشروع

پیام رای:
جعل و استفاده از سند مجعول به منظور تحصیل مال از طریق نامشروع از مصادیق تعدد مادی جرم است.

رای دادگاه بدوی
در خصوص شکایت خانم ف.الف. به وکالت از بانک صادرات تهران علیه آقای ح.ش. فرزند م. 30 ساله اهل و ساکن بوکان دایر بر جعل مدارک برای افتتاح حساب بانکی و استفاده از اسناد جعلی و تحصیل مال نامشروع به مبلغ 000/300/235 تومان از حساب ده نفر و اتهام آقای الف.ق. فرزند ص. 33 ساله اهل و ساکن بوکان دایر بر جعل اسناد مثل کارت ملی و جواز کسب هر دو متهم با وکالت آقای ف.ج. دادگاه با توجه به مجموع محتویات پرونده و تحقیقات انجام شده و مفاد کیفرخواست صادره و اقرار و اعتراف متهمین در جلسه دادگاه و ملاحظه لوایح و مدافعات وکیل آنان وقوع بزه انتسابی به نامبردگان را محرز و مسلم تشخیص و به استناد ماده 536 قانون مجازات اسلامی هر یک از متهمین فوق را از بابت جعل مدارک به شش ماه حبس تعزیری با احتساب ایام بازداشتی قبلی محکوم می نماید و متهم ح.ش. را از بابت استفاده از اسناد جعلی به دوازده میلیون ریال جزای نقدی در حق دولت و به استناد ماده 2 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری علاوه بر رد مبلغ 000/300/235 تومان در حق بانک صادرات تهران به دو سال حبس تعزیری با احتساب ایام بازداشتی قبلی محکوم می نماید. اما اتهام آقای ح.ش. را دایر بر معاونت در جعل و همچنین اتهام آقای الف.ق. را دایر بر استفاده از اسناد مجعول و معاونت در جعل و استفاده از آن و تحصیل مال نامشروع به مبلغ 000/500/1 تومان و معاونت در تحصیل مال نامشروع و همچنین اتهام آقای م.گ. را دایر بر معاونت در جعل و استفاده از آن و معاونت در تحصیل مال نامشروع با توجه به محتویات پرونده و تحقیقات انجام شده و اظهارات متهمین حاضر در جلسه دادگاه و مدافعات آنان محرز تشخیص نداده و به استناد اصل 37 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران حکم تبریه صادر می نماید. رای صادره حضوری و ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در محاکم تجدیدنظر تهران می باشد.
رییس شعبه 1005 دادگاه عمومی جزایی تهران ـ غفاری

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در این پرونده آقای ف.ج. به وکالت از آقایان ح.ش. و الف.ق. از دادنامه شماره 00272 مورخ 19/3/92 شعبه 1005 دادگاه عمومی جزایی تهران تجدیدنظرخواهی کرده است. به موجب دادنامه موصوف آقای ح.ش. از حیث بزه مشارکت در جـعل به تحمل شش ماه حبس و از جهت اتهام استفاده از سند مجعول به پرداخت مبلغ دوازده میلیون ریال جزای نقدی در حق صندوق دولـت و بابت تحصیل مـال از طریق نامشـروع به تحمل دو سال حبس با احتساب ایام بازداشت قبلی و رد مبلغ 000/300/235 تومان در حق بانک صادرات تهران هم چنین آقای الف.ق. از لحاظ مشارکت در جعل به تحمل شش ماه حبس با احتساب ایام بازداشت قبلی محکوم شده اند. دادگاه با توجه به بررسی اوراق و مستندات پرونده و مطالعه لوایح ابرازی وکیل تجدیدنظرخواهان در این مرحله ایراد و اعتراض موثر و مدللی که موجب نقض و بی اعتباری دادنامه تجدیدنظرخواسته را فراهم کند مطرح نشده است. درخواست تجدیدنظر منطبق با شقوق مندرج در ماده 240 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری نمی باشد در ارتباط با جرایم ارتکابی آقای ح.ش. مقررات ماده 134 قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/92 حاکم است اگر چه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نمی باشد و دادگاه بدوی نیز در جرایم اصل و استفاده از سند مجعول حداکثر مجازات را مورد حکم قرار نداده است اما با رعایت تبصره 3 ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب و ماده 134 قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/92 فقط مجازات اشد بزه تحصیل مال از طریق نامشروع قابل اجرا است. از این رو با رد تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظرخواسته به شرح فوق به استناد بند الف ماده 257 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری تایید و استوار می شود. این رای قطعی است.
رییس شعبه 56 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
اهوارکی ـ رمضانی

قاضی:
غفاری , اهوارکی , رمضانی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 536 ـ هرگاه در مورد ماده (535) این قانون عمل یکی از دو نفر غیرمجاز و عمل دیگری مجاز باشد مانند آنکه شخصی وسیله یا چیزی را در کنار معبر عمومی که مجاز است قرار دهد و دیگری کنار آن چاهی حفر کند که مجاز نیست شخصی که عملش غیرمجاز بوده ضامن است. اگر عمل شخصی پس از عمل نفر اول و با توجه به اینکه ایجاد آن سبب در کنار سبب اول موجب صدمه زدن به دیگران می شود انجام گرفته باشد نفر دوم ضامن است.

مشاهده ماده 536 قانون مجازات اسلامی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 2 ـ هر کس بنحوی از انحاء امتیازاتی را که به اشخاص خاص به جهت داشتن شرایط مخصوص تفویض می گردد نظیر جواز صادرات و واردات و آنچه عرفا موافقت اصولی گفته می شود در معرض خرید و فروش قرار دهد و یا از آن سوءاستفاده نماید و یا در توزیع کالاهایی که مقرر بوده طبق ضوابطی توزیع نماید مرتکب تقلب شود و یا بطور کلی مالی یا وجهی تحصیل کند که طریق تحصیل آن فاقد مشروعیت قانونی بوده است مجرم محسوب و علاوه بر رد اصل مال به مجازات سه ماه تا دو سال حبس و یا جریمه نقدی معادل دو برابر مال بدست آمده محکوم خواهد شد. تبصره ـ در موارد مذکور در این ماده در صورت وجود جهات تخفیف و تعلیق دادگاه مکلف به رعایت مقررات تبصره 1 ماده 1 این قانون خواهد بود.

مشاهده ماده 2 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری

اصل 37 ـ اصل برائت است و هیچ کس از نظر قانون مجرم شناخته نمی شود مگر این که جرم او در دادگاه صالح ثابت گردد.

مشاهده ماده 37 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

ماده 22 – (طبق ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در رابطه با امور کیفری نسخ شده است) رسیدگی دادگاه تجدیدنظر استان به درخواست تجدیدنظر از احکام قابل تجدیدنظر دادگاههای عمومی جزائی و انقلاب وفق مقررات قانونی آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری مصوب 28/6/1378 کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی با حضور دادستان یا یکی از دادیاران یا معاونان وی به عمل می آید و در مورد آراء حقوقی وفق قانون آئین دادرسی مربوط خواهد بود. تبصره 1 – اگر در دادگاه تجدیدنظر متهم بی گناه شناخته شود حکم بدوی فسخ و متهم تبرئه می گردد هر چند که درخواست تجدیدنظر نکرده باشد و در این صورت اگر متهم در زندان باشد فورا آزاد می شود. تبصره 2 – هرگاه دادگاه تجدیدنظر پس از رسیدگی محکوم علیه را مستحق تخفیف مجازات بداند ضمن تایید حکم بدوی مستدلا می تواند مجازات او را تخفیف دهد هرچند که محکوم علیه تقاضای تجدیدنظر نکرده باشد. تبصره 3 – در امور کیفری موضوع مجازاتهای تعزیری یا بازدارنده مرجع تجدیدنظر نمی تواند مجازات مقرر در حکم بدوی را تشدید کند مگر اینکه دادستان یا شاکی خصوصی درخواست تجدیدنظر کرده باشد. تبصره 4 – اگر حکم تجدیدنظر خواسته از نظر محاسبه محکوم به یا خسارات یا تعیین مشخصات طرفهای دعوا یا تعیین نوع و میزان مجازات و تطبیق عمل با قانون متضمن اشتباهی باشد که به اساس حکم لطمه ای وارد نسازد مرجع تجدیدنظر با اصلاح حکم آن را تایید می نماید و تذکر لازم را به دادگاه بدوی خواهد داد.

مشاهده ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM