رای قضایی شماره 9109970223701538

رای قضایی شماره 9109970223701538

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970223701538


شماره دادنامه قطعی:
9109970223701538

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/12/27

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
اقامه دعوای ورشکستگی صادرکننده چک به علت برگشت خوردن چک

پیام رای:
به صرف برگشت خوردن یک فقره چک نمی توان حکم به اعلام ورشکستگی صادر کننده چک صادر نمود. ولی چنانچه دادگاه به واسطه عدم پرداخت به عدم توانایی تاجر از پرداخت علم حاصل نماید می تواند حکم ورشکستگی صادر نماید.

رای دادگاه بدوی
آقای م.س.با وکالت آقایان م.ن. و ی.پ. به طرفیت شرکت پ. دعوای صدور حکم ورشکستگی و مهر و موم و توقیف و بازداشت مدیران را اقامه نمودند. اولا: بازداشت مدیران بدون تعیین مشخصات مدیران فاقد مبنای قانونی در دادگاه حقوقی است و این بخش از خواسته خواهان به استناد ماده2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی منتهی به صدور قرار رد می گردد. ثانیا: هر چند احراز ورشکستگی واقعی تاجر شرط صدور حکم ورشکستگی است و الا به صرف برگشت خوردن یک چک دارنده چک نمی تواند بدون طرح دعوا و اثبات طلبکار بودن خود و به جای مطالبه وجه چک که یک دعوای مالی است به نهاد ورشکستگی متمسک شود از همین روی است که در ماده 315 قانون تجارت آمده است که طلبکار می تواند تقاضای صدور حکم ورشکستگی را بنماید نه مدعی طلب و چه بسا تاجر با دارنده سند تجاری یا هر مدعی طلبی اختلاف حساب داشته باشد. لکن دادگاه مترتب بر صدور قرار ارجاع امر به کارشناسی احراز نمود که خوانده از تحویل دفاتر تجاری خود به کارشناس امتناع می ورزد و این قرینه ای است بر صحت ادعای خواهان که با توجه به گواهی نامه عدم پرداخت یک فقره چک بانکی به شماره 401638 مورخ 20/10/86 برای دادگاه ایجاد علم می نماید و قسمت اخیر ماده210 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی نیز موید همین امر است بنابر مراتب مذکور دادگاه دعوای خواهان را محمول بر صحت و متکی به دلیل تشخیص می دهد و به استناد مواد 412 - 416 -417 و 433 قانون تجارت حکم بر اعلام ورشکستگی شرکت خوانده با تاریخ توقف 20/10/86 صادر و اعلام می نماید و نیز قرار مهر و موم اموال دعوای خوانده مندرج در ماده 438 قانون تجارت را نیز صادر و اعلام می نماید. دفتر رونوشت از رای صادر شده به اداره تصفیه امور ورشکستگی ارسال شود. رای صادر شده با وصف معرفی دو وکیل از سوی خوانده و مطالعه پرونده به تاریخ 27/7/89 حضوری است و ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در دادگاه تجدید نظر تهران است.
رییس شعبه 27 دادگاه عمومی حقوقی تهران - کلانتریان

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی شرکت پ. با وکالت آقای م.ح. و خانم س.ش. به طرفیت آقای م.س. از دادنامه شماره 9009970228700435 مورخ 12/5/1390 صادره از شعبه 27 دادگاه عمومی حقوقی تهران می باشد که به موجب آن حکم بر اعلام ورشکستگی شرکت تجدیدنظرخواه با تاریخ توقف 20/10/86 صادر و اعلام گردید و نیز قرار مهر و موم اموال شرکت تجدیدنظرخواه مندرج در ماده 438 قانون تجارت نیز صادر و اعلام شده است. از توجه به محتویات پرونده و مفاد لایحه اعتراضی وکلای شرکت تجدیدنظرخواه حسب اعلام کارشناس شرکت تجدیدنظرخواه از تحویل دفاتر تجاری خود به کارشناس امتناع نمود لذا بنا به مراتب فوق نظر به اینکه دادنامه فوق الاشعار وفق مقررات و موازین قانونی اصدار یافته و ایراد و اعتراض و اشکال موثری که مستوجب نقض دادنامه مرقوم گردد به نظر نمی رسد؛ علی هذا به استناد قسمت اخیر ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی ضمن رد اعتراض معنونه حکم بر تایید دادنامه مرقوم صادر و اعلام می گردد.
این رای قطعی است.
رییس شعبه 37 دادگاه تجدیدنظر استان تهران - مستشار دادگاه
دیو سالار - دقیقی

قاضی:
دیوسالار , دقیقی , سید مفید کلانتریان

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 315 ـ اگر چک در همان مکانی که صادر شده است باید تادیه گردد دارنده چک باید در ظرف پانزده روز از تاریخ صدور وجه آن را مطالبه کند و اگر از یک نقطه به نقطه دیگر ایران صادر شده باشد باید در ظرف چهل و پنج روز از تاریخ صدور چک مطالبه شود. اگر دارنده چک در ظرف مواعد مذکوره در این ماده پرداخت وجه آن را مطالبه نکند دیگر دعوی او بر علیه ظهرنویس مسموع نخواهد بود و اگر وجه چک به سببی که مربوط به محال علیه است از بین برود دعوی دارنده چک بر علیه صادرکننده نیز در محکمه مسموع نیست.

مشاهده ماده 315 قانون تجارت

ماده 412 ـ ورشکستگی تاجر یا شرکت تجارتی در نتیجه توقف از تادیه وجوهی که بر عهده او است حاصل می شود. حکم ورشکستگی تاجری را که حین الفوت در حال توقیف بوده تا یک سال بعد از مرگ او نیز می توان صادر نمود.

مشاهده ماده 412 قانون تجارت

ماده 416 ـ محکمه باید در حکم خود تاریخ توقف تاجر را معین نماید و اگر در حکم معین نشد تاریخ حکم تاریخ توقف محسوب است.

مشاهده ماده 416 قانون تجارت

ماده 417 ـ حکم ورشکستگی به طور موقت اجرا می شود.

مشاهده ماده 417 قانون تجارت

ماده 433 ـ محکمه در حکم ورشکستگی امر به مهر و موم را نیز می دهد.

مشاهده ماده 433 قانون تجارت

ماده 438 ـ انبارها و حجره ها و صندوق و اسناد و دفاتر و نوشتجات و اسباب و اثاثیه تجارتخانه و منزل تاجر باید مهر موم شود.

مشاهده ماده 438 قانون تجارت

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 210 - چنانچه یکی از طرفین به دفتر بازرگانی طرف دیگر استناد کند دفاتر نامبرده باید در دادگاه ابراز شود. درصورتی که ابراز دفاتر در دادگاه ممکن نباشد دادگاه شخصی را مامور می نماید که با حضور طرفین دفاتر را معاینه و آنچه لازم است خارج نویسی نماید. هیچ بازرگانی نمی تواند به عذر نداشتن دفتر از ابراز و یا ارائه دفاتر خود امتناع کند مگر این که ثابت نماید که دفتر او تلف شده یا دسترسی به آن ندارد. هرگاه بازرگانی که به دفاتر او استناد شده است از ابراز آن خودداری نماید و تلف یا عدم دسترسی به آن را هم نتواند ثابت کند دادگاه می تواند آن را از قرائن مثبته اظهار طرف قراردهد.

مشاهده ماده 210 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM