رای قضایی شماره 9309970906801192

رای قضایی شماره 9309970906801192

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970906801192


شماره دادنامه قطعی:
9309970906801192

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/12/05

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
مرجع صالح رسیدگی به درخواست رفع حجر

پیام رای:
درخواست رفع حجر از امور مربوط به قیمومت نیست و رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاه محل اقامت قیم است نه محل اقامت محجور؛ چرا که بعد از صدور حکم حجر و تعیین قیم برای محجور اقامتگاه وی همان اقامتگاه قیم خواهد بود.

رای خلاصه جریان پرونده
در تاریخ 1383/5/27 آقای ر.ن. مقیم اندیشه.. . دادخواستی به طرفیت فرزندش آقای م.ن. به همان آدرس خواهان به خواسته صدور حکم حجر خوانده تقدیم نموده که جهت رسیدگی به شعبه ششم دادگاه عمومی شهریار ارجاع گردیده و دادگاه پس از رسیدگی لازم سرانجام به موجب دادنامه شماره 1281 و 1282 مورخ 1383/5/31 حکم به حجر خوانده از سال 1381 صادر نموده است و متعاقبا حسب دادنامه شماره 1464- 1383/6/28 بنا به پیشنهاد دادستان دادسرای عمومی و انقلاب شهریار رای بر انتصاب آقای ر.ن. به سمت قیم بر محجور یادشده صادر کرده است. سپس در تاریخ 1383/10/7 قیم مذکور لایحه ای به امور سرپرستی دادسرای عمومی و انقلاب شهریار تقدیم و ادعا کرده که فرزندش محجور نبوده و مفادا تقاضای رفع حجر ایشان و ابطال قیم نامه خود را نموده که در جریان تحقیقات محجور فوق الذکر شخصا لایحه ای به دادستان محترم شهریار تقدیم و طی آن اعلام نموده که محل سکونت و آسایشگاه وی تهران بوده و تقاضا کرده که پرونده به امور سرپرستی دادسرای تهران ارسال گردد و آقای دادستان در ذیل آن به امور سرپرستی دستور داده که وفق ماده 48 قانون امور حسبی اقدام گردد و سپس دایره سرپرستی دادسرای عمومی و انقلاب شهریار در تاریخ 1392/6/2 با اعلام اینکه محل سکونت قیم در تهران می باشد و طبق ماده 1006 قانون مدنی محل سکونت محجور همان محل سکونت قیم می باشد پرونده را به امور سرپرستی دادسرای عمومی و انقلاب تهران ارسال نموده که جهت رسیدگی به شعبه هشتم دادیاری ناحیه 25 دادسرای عمومی و انقلاب تهران ویژه امور سرپرستی و محجورین ارجاع گردیده که متعاقب آن آقای ر.ن. به عنوان قیم محجور به شرح برگ 43 پرونده آدرس خود را اندیشه.. . خیابان... اعلام داشته است. دادیار شعبه هشتم ناحیه 25 دادسرای تهران به شرح تصمیم مورخ 1392/8/26 با اعلام اینکه به شرح برگ 37 پرونده قیم تغییر آدرس نداشته و صرفا تقاضای ابطال قیم نامه را داشته و به شرح برگ 41 پرونده محجور تغییر آدرس داده است و حسب ماده 1006 قانون مدنی اقامتگاه محجور همان اقامتگاه قیم می باشد و نشانی محل سکونت و اقامتگاه قیم به نام آقای ر.ن. شهر اندیشه.. . خیابان... می باشد لذا به استناد ماده 54 قانون امور حسبی پرونده امر در صلاحیت دادسرای عمومی و انقلاب شهریار می باشد که عینا جهت اقدامات مقتضی ارسال می گردد. دایره سرپرستی دادسرای عمومی و انقلاب شهریار پس از یک سلسله اقدامات سرانجام در اجرای دستور معاون دادسرا مبنی بر اینکه مطابق ماده 48 قانون امور حسبی دادگاه محل اقامت محجور دادگاه صالح بوده نه دادگاه محل اقامت قیم پرونده را به اعتبار محل سکونت محجور در تهران جهت اقدام مقتضی به امور سرپرستی دادسرای عمومی و انقلاب تهران ارسال نموده که جهت رسیدگی به شعبه هفتم دادیاری ناحیه 25 دادسرای عمومی و انقلاب تهران ارجاع گردیده و آقای دادیار پس از اقداماتی سرانجام به شرح تصمیم مورخ 1393/10/66 با اعلام اینکه آدرس قیم محجور شهر اندیشه و اقامتگاه محجور در آسایشگاه س. واقع در تهران می باشد و حسب ماده 1006 قانون مدنی و ماده 48 قانون امور حسبی اقامتگاه محجور همان اقامتگاه قیم است در اجرای ماده 27 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی پرونده را جهت حل اختلاف در صلاحیت به دیوان عالی کشور ارسال که پس از وصول جهت رسیدگی و حل اختلاف به این شعبه ارجاع گردیده است.

رای شعبه دیوان عالی کشور
در خصوص اختلاف در صلاحیت فی مابین دایره سرپرستی دادسرای عمومی و انقلاب شهریار و دادیار شعبه هفتم ناحیه 25 دادسرای عمومی و انقلاب تهران در رسیدگی به درخواست رفع حجر از محجور به نام م.ن. با توجه به محتویات پرونده و نظر به اینکه مطابق ماده 48 قانون امور حسبی رسیدگی به امور قیمومت منحصرا در صلاحیت دادگاهی که اقامتگاه محجور در حوزه آن دادگاه واقع بوده می باشد و امور قیمومت هم به اموری که در مواد بعد آن تا ماده 102 قانون امور حسبی به آن اشاره گردیده از قبیل تعیین قیم و عزل و تعیین قیم جدید و درخواست حجر برای محجور تحت قیمومت از طرف قیم و غیره اطلاق می گردد و درخواست رفع حجر محجوری که قبلا حکم حجر وی صادر و برای محجور قیم منصوب گردیده از امور مربوطه به قیمومت محسوب نمی گردد و چون این امر منصرف از امور قیمومت محسوب بوده و اقامتگاه محجور تا زمانی که حکم حجر وی صادر نشده و برای ایشان قیم تعیین نگردیده ملاک قانونی در تشخیص صلاحیت دادگاه بوده و بعد از صدور حکم حجر و تعیین قیم برای محجور اقامتگاه محجور مطابق ماده 1006 قانون مدنی همان اقامتگاه قیم وی خواهد بود و در نتیجه در دادخواست رفع حجر از محجور اقامتگاه قیم به عنوان اقامتگاه قانونی محجور ملاک قانونی در تشخیص صلاحیت دادگاه بوده و هرگونه اقامتگاه دیگری به عنوان اقامتگاه محجور در خصوص مورد موثر در مقام نخواهد بود بنابراین در خصوص رسیدگی به درخواست رفع حجر مطروحه در صلاحیت دادگاه محل اقامت قیم محجور بوده و چون حسب محتویات پرونده اقامتگاه قیم محجور با توجه به آدرس اعلامی در حوزه قضایی دادگاه عمومی شهرستان شهریار بوده لذا رسیدگی به درخواست مطروحه به اعتبار محل اقامت قیم محجور در صلاحیت دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان شهریار خواهد بود فلذا در اجرای تبصره ماده 27 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی با تایید صلاحیت دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان شهریار در رسیدگی به درخواست مطروحه حل اختلاف می گردد مقرر می دارد پرونده از موجودی کسر و به مرجع ذی ربط اعاده گردد.
رییس و مستشار شعبه 8 دیوان عالی کشور
عباسیان- کریم پور نطنزی

قاضی:
حسن عباسیان , کریمپور نطنزی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1006 - اقامتگاه صغیر و محجور همان اقامتگاه ولی یا قیم آن ها است.

مشاهده ماده 1006 قانون مدنی

ماده 27 - درصورتی که دادگاه رسیدگی کننده خود را صالح به رسیدگی نداند با صدور قرار عدم صلاحیت پرونده را به دادگاه صلاحیتدار ارسال می نماید. دادگاه مرجوع الیه مکلف است خارج از نوبت نسبت به صلاحیت اظهارنظر نماید و چنانچه ادعای عدم صلاحیت را نپذیرد پرونده را جهت حل اختلاف به دادگاه تجدیدنظر استان ارسال می کند. رای دادگاه تجدیدنظر در تشخیص صلاحیت لازم الاتباع خواهد بود. تبصره - درصورتی که اختلاف صلاحیت بین دادگاههای دو حوزه قضایی از دو استان باشد مرجع حل اختلاف به ترتیب یادشده دیوان عالی کشور می باشد.

مشاهده ماده 27 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 48- امور قیمومت راجع به دادگاه شهرستانی است که اقامتگاه محجور در حوزه آن دادگاه است و اگر محجور در ایران اقامتگاه نداشته باشد دادگاهی که محجور در حوزه آن دادگاه سکنی دارد برای امور قیمومت صالح است.

مشاهده ماده 48 قانون امور حسبی

ماده 54- عزل و تعیین قیم جدید و تعیین قیم موقت و سایر امور محجور که راجع به دادگاه است با دادگاهی است که بدوا تعیین قیم کرده است.

مشاهده ماده 54 قانون امور حسبی

ماده 102- محجور می تواند در موارد رفع حجر اعلام خروج از قیمومت را از دادگاه بخواهد و دادگاه پس از رسیدگی و احراز موجب رفع حجر خروج محجور را از تحت قیمومت اعلام می نماید.

مشاهده ماده 102 قانون امور حسبی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM