رای قضایی شماره 9109970238001563

رای قضایی شماره 9109970238001563

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970238001563


شماره دادنامه قطعی:
9109970238001563

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/12/21

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
عدم پذیرش دادخواست اعسار از تاجر

پیام رای:
اشتغال به خرید و فروش وسایل دندانپزشکی عمل تجاری است و دعوای اعسار از تاجر پذیرفته نیست.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی آقای م.ع. به طرفیت آقای م.و. به خواسته اعسار از پرداخت هزینه دادرسی در مرحله واخواهی نسبت به دادنامه شماره 910306 با توجه به محتویات پرونده به لحاظ عدم ارایه دلیل محکمه پسند از سوی خواهان جهت اثبات ادعای اعسار و اینکه برگه ارایه شده ضمیمه دادخواست که عنوان استشهادیه را دارد نیز وافی به مقصود نیست؛ علاوه بر آن حسب استشهادیه تقدیمی خواهان در اجرای ماده 2 قانون تجارت شغل خود را خرید و فروش وسایل دندانپزشکی قرار داده که تاجر جزء تلقی می گردد. فلذا با عنایت به اصل ملایت و استناد به مواد 504 و 505 قانون آ.د.م حکم به بی حقی خواهان صادر می گردد. رای صادره قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان می باشد.
رییس شعبه 206 دادگاه عمومی حقوقی تهران - قربانی
در خصوص دعوی آقای م.و. به طرفیت آقای م.ع. به خواسته مطالبه مبلغ 000/000/630 ریال بابت سند عادی و چند فقره سفته به انضمام خسارات قانونی و هزینه های دادرسی و خسارات تاخیر تادیه به شرح محتویات پرونده نظر به اینکه مستندات ابرازی خواهان مصون از هرگونه تعرضی باقیمانده و علی رغم ابلاغ قانونی در جلسه دادگاه حاضر نشدند و لایحه ای هم تقدیم نکردند؛ لذا با عنایت به اصل صحت صدور اسناد و با توجه به وجود سند در ید خواهان که دلالت و ظهور بر اشتغال ذمه خوانده دارد؛ فلذا دادگاه نظر به اصل استصحاب دین دعوی خواهان را محمول بر صحت و مقرون به واقع و حقیقت تشخیص و به استناد مواد 197 و 198و 502 و 515 و 519 و 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی حکم بر محکومیت خوانده دعوی به پرداخت مبلغ 000/000/630 ریال بابت اصل خواسته و به پرداخت کلیه خسارات دادرسی و خسارت تاخیر تادیه در حق خواهان صادر واعلام می دارد. رای صادره غیابی و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل واخواهی در این دادگاه می باشد.
رییس شعبه 206 دادگاه عمومی حقوقی تهران - قربانی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در این پرونده م.ع. به طرفیت م.و. از دادنامه شماره 578 مورخ 17/7/1391 شعبه 206 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن حکم به بی حقی خواهان در دعوای اعسار از هزینه دادرسی صادرشده است تجدیدنظرخواهی نموده و جهت اعتراض او به شرح لایحه تقدیمی جدایی از همسرش و اختلافات خانوادگی داشتن و فرزند دانشجو عنوان نموده است. خلاصه لایحه تجدیدنظرخوانده نیز مشعر است بر تکذیب اظهارات خواهان نظربه این که استشهادیه تقدیمی خواهان به ضمیمه دادخواست اعسار واجد شرایط قانونی نبوده و دلیل دیگری نیز بر اثبات ادعای خود اقامه نکرده است؛ فلذا اعتراض وی وارد و موجه تشخیص داده نشده و نظر به این که تجدیدنظرخواهی با هیچ یک از جهات مصرح در ماده 348 از قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 انطباق ندارد و در این مرحله از رسیدگی اعتراض موثر و مدللی که موجبات نقض دادنامه را فراهم سازد مطرح نشده و به گونه ای نیست که به اساس آن خدشه وارد سازد؛ بنابراین با رد تجدیدنظرخواهی به استناد قسمت اخیر ماده 358 از قانون مذکور دادنامه تجدیدنظرخواسته با اصلاح عبارت در قسمت پایانی رای (نتیجه حکم) از حکم به بی حقی به حکم بطلان دعوا نتیجتا با اصلاحیه مذکور تایید و استوارگردید. این رای قطعی است.
رییس شعبه 55 دادگاه تجدیدنظر استان تهران - مستشار دادگاه
اصلان پور - مومنی

قاضی:
مومنی , اصلان پور , قربانی قادی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 2- معاملات تجارتی از قرار ذیل است: 1- خرید یا تحصیل هر نوع مال منقول به قصد فروش یا اجاره اعم از این که تصرفاتی در آن شده یا نشده باشد. 2- تصدی به حمل و نقل از راه خشکی یا آب یا هوا به هر نحوی که باشد. 3- هر قسم عملیات دلالی یا حق العمل کاری (کمیسیون) و یا عاملی و همچنین تصدی به هر نوع تاسیساتی که برای انجام بعضی امور ایجاد می شود از قبیل تسهیل معاملات ملکی یا پیدا کردن خدمه یا تهیه و رساندن ملزومات و غیره. 4- تاسیس و به کار انداختن هر قسم کارخانه مشروط بر این که برای رفع حوائج شخصی نباشد. 5- تصدی به عملیات جراحی. 6- تصدی به هر قسم نمایشگاه های عمومی. 7- هر قسم عملیات صرافی و بانکی. 8- معاملات برواتی اعم از این که بین تاجر یا غیر تاجر باشد. 9- عملیات بیمه بحری و غیر بحری. 10- کشتی سازی و خرید و فروش کشتی و کشتیرانی داخلی یا خارجی و معاملات راجعه به آنها.

مشاهده ماده 2 قانون تجارت

ماده 504 - معسر از هزینه دادرسی کسی است که به واسطه عدم کفایت دارایی یا عدم دسترسی به مال خود به طور موقت قادر به تادیه آن نیست.

مشاهده ماده 504 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 505 - ادعای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی ضمن درخواست نخستین یا تجدیدنظر یا فرجام مطرح خواهد شد. طرح این ادعا به موجب دادخواست جداگانه نیز ممکن است. اظهارنظر درمورد اعسار از هزینه تجدید نظرخواهی و یا فرجام خواهی با دادگاهی می باشد که رای مورد درخواست تجدید نظر و یا فرجام را صادر نموده است. تبصره ـ افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و مددجویان مستمری بگیر سازمان بهزیستی کشور با ارائه کارت مددجویی و تاییدیه رسمی مراجع مزبور از پرداخت هزینه دادرسی معاف می باشند. (الحاقی 18/12/1394)

مشاهده ماده 505 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 197 - اصل برائت است بنابراین اگر کسی مدعی حق یا دینی بر دیگری باشد باید آن را اثبات کند درغیر این صورت با سوگند خوانده حکم برائت صادر خواهد شد.

مشاهده ماده 197 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 502 - هزینه دادرسی عبارتست از: 1 - هزینه برگهایی که به دادگاه تقدیم می شود. 2 - هزینه قرارها و احکام دادگاه.

مشاهده ماده 502 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 522 - در دعاویی که موضوع آن د ین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون مدیون امتناع از پرداخت نموده در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

مشاهده ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM