رای قضایی شماره 9109970902003627

رای قضایی شماره 9109970902003627

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970902003627


شماره دادنامه قطعی:
9109970902003627

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/12/20

گروه رای:
اداری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عدالت اداری

عنوان رای:
رابطه کارگزاران دفاتر مخابرات روستایی با شرکت مخابرات

پیام رای:
کارگزاران دفاتر مخابرات روستایی کارگر محسوب نشده و واجد رابطه کار با شرکت مخابرات نیستند

رای شعبه دیوان عدالت اداری
نظر به شرح شکایت شرکت سهامی مخابرات و توجه به اوراق و محتویات پرونده متشکله در اداره کار و توجه به خصوصی شدن شرکت مذکور در اجرای اصل 44 قانون اساسی در آبان ماه 1388 و دولتی بودن شرکت مذکور قبل از این تاریخ و با توجه به تبصره ماده 4 لایحه قانونی استخدام کشوری و ماده 3 مقررات استخدام شرکت های دولتی که مرجع تشخیص و تعیین مشاغل کارگری وزارتخانه ها و سازمان ها و ادارات دولتی سازمان امور اداری و استخدامی کشوری می باشد که به موجب نامه مورخه 7/4/1372 مرجع مذکور به عنوان شرکت مخابرات شغل کارگزاران دفاتر مخابرات روستایی کارگری شناخته نشده است؛ همچنین با لحاظ رای وحدت رویه شماره 86 مورخه 30/3/81 صادره از هیات عمومی دیوان عدالت اداری در ابطال بخشنامه شماره 11584ت مورخ 5/4/79 و 31911/ت مورخ 19/6/79 مدیر کل دفتر تنظیم روابط کار وزارت کار و امور اجتماعی که کارگزاران دفاتر مذکور را کارگر اعلام نموده است. از طرفی توجه به ماهیت کار کارگزاران دفاتر مخابراتی روستایی که متعهد به انجام کار صرفا متعهد به انجام نتیجه هستند و مباشرت و انجام کار توسط شخص کارگزار شرط نشده است؛ از جهت تبعیت اقتصادی نیز واقع امر آن است که این پیمانکار می-باشد که می بایستی سهم شرکت مخابرات از درآمد حاصله را بر اساس جداول مورد نظر به حساب مخابرات واریز نماید که با وصف فوق تبعیت اقتصادی نیز منتفی است. از طرفی مقررات قانون کار و از جمله ماده 10 آن از جهت میزان ساعت کار موظف و مرخصی و امثالهم نیز در قرارداد کار این قبیل پیمانکاران با مخابرات وجود ندارد که نشانگر آزادی کارگزار و پیمانکار در انجام کار است و اصولا اقتضای فعالیت دفاتر خدمات روستایی این چنین بوده است زیرا به حسب نوع فعالیت روستاییان که در ساعات عادی روزانه در مشاغل روستایی نظیر کشاورزی و دامداری حضور داشته اند و اکثرا نزدیک به غروب به این قبیل دفاتر مراجعه می کرده اند؛ ضمنا ماده واحده قانون بیمه کارگزاران مخابرات روستایی مصوب 12/10/1388 مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام مبین عدم رابطه کارگری و کارفرمایی این قبیل افراد با شرکت مخابرات بوده است. نظر به مراتب اظهر من الشمس است که کارگزاران دفاتر مخابراتی روستایی کارگر محسوب نمی گردند و رای صادره از هیات حل اختلاف کار مورد اعتراض مخابرات به شرح ستون خواسته بر خلاف مقررات و صلاحیت ذاتی آن هیات حاصل از مواد 1 2 3 و 188 قانون کار است. علیهذا حکم به ورود شکایت شاکی و ابطال رای مورد اعتراض صادر و اعلام می دارد. رای صادره قطعی است.
رییس شعبه 20 دیوان عدالت اداری ـ مستشار شعبه
کلی وند ـ توکلی دهاقانی

قاضی:
علی ناصر کلی وند , توکلی دهاقانی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1 ـ کلیه کارفرمایان کارگران کارگاه ها موسسات تولیدی صنعتی خدماتی و کشاورزی مکلف به تبعیت از این قانون می باشند.

مشاهده ماده 1 قانون کار

ماده 2 ـ کارگر از لحاظ این قانون کسی است که به هر عنوان در مقابل دریافت حق السعی اعم از مزد حقوق سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار می کند.

مشاهده ماده 2 قانون کار

ماده 3 ـ کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگر به درخواست و به حساب او در مقابل دریافت حق السعی کار می کند. مدیران و مسئولان و به طور عموم کلیه کسانی که عهده دار اداره کارگاه هستند نماینده کارفرما محسوب می شوند و کارفرما مسئول کلیه تعهداتی است که نمایندگان مذکور در قبال کارگر به عهده می گیرند. در صورتی که نماینده کارفرما خارج از اختیارات خود تعهدی بنماید و کارفرما آن را نپذیرد در مقابل کارفرما ضامن است.

مشاهده ماده 3 قانون کار

ماده 188 ـ اشخاص مشمول قانون استخدام کشوری یا سایر قوانین و مقررات خاص استخدامی و نیز کارگران کارگاه ها خانوادگی که انجام کار آنها منحصرا توسط صاحب کار و همسر و خویشاوندان نسبی درجه یک از طبقه اول وی انجام می شود مشمول مقررات این قانون نخواهند بود. تبصره ـ حکم این ماده مانع انجام تکالیف دیگری که در فصول مختلف نسبت به موارد مذکور تصریح شده است نمی باشد.

مشاهده ماده 188 قانون کار

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM