رای قضایی شماره 9109972130601470

رای قضایی شماره 9109972130601470

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109972130601470


شماره دادنامه قطعی:
9109972130601470

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/11/29

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
مطالبه شرط تقاضای خسارت تاخیر تادیه

پیام رای:
مطالبه داین و امتناع مدیون از موجبات و شرایط استحقاق خسارت تاخیر تادیه وجه نقد است. لذا مادام که این دو شرط به اثبات نرسیده تقاضای خسارت تاخیر تادیه منتفی است.

رای دادگاه بدوی
خ.س. فرزند الف. به خواسته صدور حکم مبنی بر محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ 210 میلیون ریال وجه التزام عدم تعهد و خسارت تاخیر تادیه موضوع تعهد انتقال سند رسمی از تاریخ 5/7/90 لغایت 4/2/91 به مدت 210 روز و روزانه یک میلیون ریال و پرداخت کلیه خسارات دادرسی. وکیل خواهان اظهار داشته است موکل یک واحد آپارتمان از خوانده خریداری کرده است علی رغم اینکه خوانده متعهد شده بود در مهلت مقرر جهت تنظیم سند در دفترخانه مورد نظر حاضر شود (4/2/91) ایشان در تاریخ 5/7/90 ملک مورد نظر را به نام موکل انتقال داده است حسب توافق خوانده متعهد شده است بابت هر روز تاخیر در انجام تعهد یک میلیون ریال به موکل پرداخت نماید خوانده در مقام دفاع اظهار داشت علت تاخیر کارهای مربوط به شهرداری بوده است ولی آپارتمان مورد معامله را زودتر از موعد تحویل داده ام. توجها به موارد ذیل 1. تعهد خوانده به عنوان فروشنده در قرارداد استنادی به پرداخت روزانه مبلغ یک میلیون ریال به عنوان خسارت تاخیر اجرای تعهد بند 1-6 ماده 1 قرارداد 2.گواهی عدم حضور فروشنده در دفتر اسناد رسمی شماره 1436 تهران به موجب نامه شماره 727/90 مورخ 5/7/91 3. عدم ارایه دلیل از سوی خوانده مبنی بر انجام تعهد در موعد مقرر دادگاه دعوی خواهان را وارد تشخیص استنادا به مواد 219 و 226 و 230 قانون مدنی و مواد 198 و 519 و 522 قانون آیین دادرسی مدنی خوانده به پرداخت مبلغ 210 میلیون ریال به عنوان خسارت تاخیر در اجرای تعهد و مبلغ 4205000 ریال به عنوان هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل طبق تعرفه در حق خواهان محکوم می نماید. اجرای احکام مکلف است تا تاخیر تادیه از تاریخ 2/7/91 لغایت زمان اجرای حکم را با رعایت تغییر شاخص قیمت سالانه محاسبه و از خوانده وصول و به خواهان ایصال نماید. صدور اجراییه منوط به پرداخت مابه التفاوت هزینه دادرسی می باشد. رای صادره حضوری و ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظر در محاکم تجدیدنظر استان تهران است.
قاضی مامور در شعبه 208 دادگاه حقوقی تهران - ترکی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی آقای خ.س. به طرفیت آقای م.ص. با وکالت آقای م.د. از دادنامه شماره 482 مورخ 17/7/91 شعبه محترم 208 محاکم عمومی حقوقی تهران که متضمن محکومیت وی در پرداخت خسارت عدم تعهد قراردادی موضوع مبایعه نامه شماره 2028مورخ 5/4/90 در بند 7 ماده 6 آن می باشد به نظر وارد و موجه نیست چه اولا: عدم اجرای تعهد قراردادی به نحو مطلق و ناظر بر تمامی مفاد مبایعه نامه فی مابین متعاقدین مورد تراضی قرار گرفته و احتساب خسارت تاخیر روزانه به مبلغ یک میلیون ریال مبتنی بر تخلف هر یک از متعاملین می باشد. ثانیا: توافق طرفین در تنظیم سند مورد معامله مورخ 5/7/90 بوده که گواهی عدم حضور فروشنده به وسیله دفترخانه مثبت تخلف تلقی شده که در قبال عدم اعتبار آن دلیلی اقامه نشده است. ثالثا: صورت مجلس تکمیلی قرارداد در مورخ 4/2/91 فقط مشعر بر تسویه حساب طرفین قرارداد بوده و نافی مطالبه خسارت کنونی خریدار تلقی نخواهد شد. بنابراین الزام مقید در دادنامه تجدیدنظرخواسته برای فروشنده در پرداخت خسارت تاخیر در اجرای تعهد قراردادی به مبلغ دویست و ده میلیون ریال به انضمام خسارات دادرسی منطبق با موازین حقوقی تشخیص و این مرجع در این خصوص با عدم انطباق موضوع تجدیدنظرخواهی با شقوق ذیل ماده 348 از قانون آیین دادرسی مدنی مستندا به ماده 358 همان قانون دادنامه معترض عنه را در بخش خسارت تاخیر و خسارات دادرسی تایید و استوار می نماید. النهایه راجع به موضوع مطالبه خسارت تاخیر تادیه مصادیق و شرایط اعمال ماده 522 از قانون مار الذکر در قضیه فراهم نبوده و مقوله مطالبه داین و امتناع مدیون به علاوه اساس دین در آن مفقود می باشد از این حیث دادنامه بدوی مخدوش تشخیص و در قبال آن ضمن نقض دادنامه مزبور به استناد صدر ماده 197 قانون قبل الذکر حکم به بطلان دعوی صادر و اعلام می گردد. این رای قطعی است.
رییس شعبه61 دادگاه تجدیدنظر استان تهران - مستشار دادگاه
ربیع پور - صداقتی

قاضی:
ربیع پور , صداقتی , بابک ترکی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 219 - عقودی که بر طبق قانون واقع شده باشد بین متعاملین و قائم مقام آن ها لازم الاتباع است مگر این که به رضای طرفین اقاله یا به علت قانونی فسخ شود.

مشاهده ماده 219 قانون مدنی

ماده 226 - در مورد عدم ایفای تعهدات از طرف یکی از متعاملین طرف دیگر نمی تواند ادعای خسارت نماید مگر این که برای ایفای تعهد مدت معینی مقرر شده و مدت مزبور منقضی شده باشد و اگر برای ایفای تعهد مدتی مقرر نبوده طرف وقتی می تواند ادعای خسارت نماید که اختیار موقع انجام با او بوده و ثابت نماید که انجام تعهد را مطالبه کرده است.

مشاهده ماده 226 قانون مدنی

ماده 230 - اگر در ضمن معامله شرط شده باشد که در صورت تخلف متخلف مبلغی به عنوان خسارت تادیه نماید حاکم نمی تواند او را به بیشتر یا کمتر از آنچه که ملزم شده است محکوم کند.

مشاهده ماده 230 قانون مدنی

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 522 - در دعاویی که موضوع آن د ین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون مدیون امتناع از پرداخت نموده در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

مشاهده ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM