نظریه مشورتی شماره 7/95/982

نظریه مشورتی شماره 7/95/982

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/95/982


شماره نظریه:
7/95/982

شماره پرونده:
95-168/1-414

تاریخ نظریه:
1395/04/29

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا منظور از "خسارت وارده" در فرض استعلام ضرر و زیان ناشی از جرم موضوع ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی است. ثانیا با توجه به قاعده کلی مذکور در ماده 15 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی صدور حکم به جبران خسارت جز در مواردی که مقنن به صدور چنین احکامی بدون تقدیم دادخواست تصریح نموده است نیازمند تقدیم دادخواست می­باشد؛ بنابراین صرف ذکر عبارت    « علاوه بر جبران خسارات وارده» در قانون به معنای نفی نیاز به مطالبه و نیز رعایت تشریفات مربوط نمی­باشد

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 14 ـ شاکی می تواند جبران تمام ضرر و زیانهای مادی و معنوی و منافع ممکن الحصول ناشی از جرم را مطالبه کند. تبصره 1 ـ زیان معنوی عبارت از صدمات روحی یا هتک حیثیت و اعتبار شخصی خانوادگی یا اجتماعی است. دادگاه می تواند علاوه بر صدور حکم به جبران خسارت مالی به رفع زیان از طرق دیگر از قبیل الزام به عذرخواهی و درج حکم در جراید و امثال آن حکم نماید. تبصره 2 ـ منافع ممکن الحصول تنها به مواردی اختصاص دارد که صدق اتلاف نماید. همچنین مقررات مرتبط به منافع ممکن الحصول و نیز پرداخت خسارت معنوی شامل جرایم موجب تعزیرات منصوص شرعی و دیه نمی شود.

مشاهده ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 15 ـ پس از آنکه متهم تحت تعقیب قرار گرفت زیان دیده از جرم می تواند تصویر یا رونوشت مصدق تمام ادله و مدارک خود را جهت پیوست به پرونده به مرجع تعقیب تسلیم کند و تا قبل‏ از اعلام‏ ختم‏ دادرسی دادخواست ضرر و زیان خود را تسلیم دادگاه کند. مطالبه ضرر و زیان و رسیدگی به آن مستلزم رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی است.

مشاهده ماده 15 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM