نظریه مشورتی شماره 7/99/1692

نظریه مشورتی شماره 7/99/1692

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/1692


شماره نظریه:
7/99/1692

شماره پرونده:
99-94-1692 ع

تاریخ نظریه:
1400/01/31

استعلام
همان گونه که مستحضرید ماده 60 قانون الحاقی برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت 2 مصوب 1393/12/4 مقرر می دارد: متن زیر به عنوان یک تبصره به ماده 71 مکرر قانون محاسبات عمومی کشور الحاق می شود: دریافت و پرداخت هر گونه وجهی تحت هر عنوان توسط دستگاه های اجرائی موضوع ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری و ماده 5 قانون محاسبات عمومی باید در چارچوب قوانین موضوعه کشور باشد و هرگونه دریافت و پرداخت بر خلاف مفاد این ماده در حکم تصرف غیر قانونی در اموال دولتی است کلیه مسئوولان و مقامات ذی ربط مدیران ذی حسابان و مدیران مالی حسب مورد مسئول اجرای این حکم می باشند. در ماده قانونی فوق این ابهام وجود دارد که منظور از عبارت. .. این ماده. .. ماده 60 قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت 2 مصوب 1393/12/4 است یا منظور از ماده 71 مکرر قانون محاسبات عمومی کشور؟ توضیح این که قبل از عبارت این ماده در ماده 60 قانون الحاق 2 عبارت هر گونه دریافت و پرداخت آورده شده است در حالی که ماده 71 مکرر قانون محاسبات عمومی کشور الحاق به موجب ماده 5 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب 1380 فقط ناظر بر پرداخت ها است فلذا اگر عبارت. .. این ماده. .. ناظر بر ماده 71 مکرر قانون محاسبات عمومی کشور تلقی شود نتیجتا عبارت هر گونه دریافت و پرداخت عبث و بیهوده جلوه می کند فلذا به پیوست با ارسال مقررات مرتبط خواهشمند است نظریه مشورتی آن اداره کل در خصوص ابهام فوق اعلام گردد.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
ماده 71 مکرر مصوب 1380 قانون محاسبات عمومی کشور مصوب 1366 ناظر به پرداخت هرگونه وجه توسط وزارتخانهها موسسات و شرکتهای دولتی به دستگاههای اجرایی به عنوان کمک یا هدیه است و تبصره الحاقی به این ماده وفق ماده 60 قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب 1393 ناظر به «دریافت و پرداخت هرگونه وجه تحت هر عنوان توسط دستگاههای اجرایی» است و فارغ از اینکه تبصره الحاقی مزبور باید به عنوان مادهای مستقل تصویب میشد وفق ماده 60 یادشده این تبصره به ماده 71 مکرر الحاق شده و در هر صورت تفسیر تبصره با توجه به ماده آن است. لذا عبارت «این ماده» در تبصره الحاقی ماده 71 مکرر چه ناظر به ماده 60 قانون الحاق باشد و چه ماده 71 مکرر در نهایت یک مفهوم یعنی « لزوم انطباق هرگونه دریافت و پرداخت دستگاههای اجرایی با قوانین موضوعه» را افاده میکند و صرف ذکر پرداخت در ماده 71 مکرر «دریافت و پرداخت» مذکور در تبصره الحاقی را لغو و بیهوده نمینماید. ضمن اینکه ماده 60 قانون الحاق به تنهایی تفسیری نداشته و جز از طریق ارتباط تبصره الحاقی با ماده 71 مکرر امکان تفسیر ندارد. بنابراین وفق ماده 71 مکرر قانون محاسبات عمومی کشور و تبصره الحاقی آن افزون بر آن که پرداخت دولت به دستگاه های اجرایی تحت عنوان کمک جز در موارد مصرحه قانونی ممنوع است کلیه دریافت ها و پرداخت های دولت نیز باید وفق قوانین موضوعه باشد و ارتباط عبارت مورد سوال با هر دو فرض یک نتیجه را درپی دارد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 5- دستگاه اجرایی: کلیه وزارتخانه ها موسسات دولتی موسسات یا نهادهای عمومی غیردولتی شرکت های دولتی و کلیه دستگاه هایی که شمول قانون بر آنها مستلزم ذکر و یا تصریح نام است از قبیل شرکت ملی نفت ایران سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران بانک مرکزی بانک ها و بیمه های دولتی دستگاه اجرایی نامیده می شوند.

مشاهده ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری

ماده 5 ـ متن زیر به عنوان ماده (71 مکرر) به قانون محاسبات عمومی کشور مصوب 1366.6.1 الحاق می گردد : ماده71مکرر ـ پرداخت هرگونه وجهی توسط وزارتخانه ها موسسات دولتی و شرکتهای دولتی موضوع ماده (2) این قانون به دستگاههای اجرائی به عنوان کمک یا هدیه به صورت نقدی و غیرنقدی به جز در مواردی که در مقررات قانونی مربوط تعیین شده یا می شود ممنوع است. هدایای نقدی که با رعایت ماده (4) این قانون برای مصارف خاص به وزارتخانه ها موسسات دولتی و شرکتهای دولتی اهداء می شود باید تنها به حساب بانکی مجاز که توسط خزانه داری کل کشور برای دستگاههای مذکور افتتاح شده یا می شود واریز گردد. مصرف وجوه مذکور با رعایت هدفهای اهداءکننده برابر آئین نامه ای خواهد بود که توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه و به تصویب هیات وزیران می رسد هدایایی که به طور غیرنقدی به وزارتخانه ها و موسسات دولتی اهداء می گردد مشمول مقررات اموال دولتی خواهد بود و شرکتهای دولتی این گونه موارد را باید طبق اصول حسابداری در دفاتر خود ثبت نمایند. هدایای اهداء شده به سازمان بهزیستی کشور و کمیته امداد امام خمینی (ره) هدایای خاص تلقی می شود و چنانچه اهداءکننده هدف خود را اعلام نکند با نظر شورای مشارکت مردمی با سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) به مصرف خواهد رسید. اجراء تعهدات معموله قبل از تصویب این قانون بلامانع است. (اصلاحی 16/04/1387)

مشاهده ماده 5 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت

ماده 60ـ متن زیر به عنوان یک تبصره به ماده (71 مکرر) قانون محاسبات عمومی کشور الحاق می شود: تبصره ـ دریافت و پرداخت هر گونه وجهی تحت هر عنوان توسط دستگاه های اجرایی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری و ماده (5) قانون محاسبات عمـومی باید در چارچوب قوانین موضـوعه کشور باشد و هـر گونه دریافت و پرداخت بر خلاف مفاد این ماده در حکم تصرف غیرقانونی در اموال دولتی است. کلیه مسوولان و مقامات ذی ربط مدیران ذی حسابان و مدیران مالی حسب مورد مسوول اجرای این حکم می باشند.

مشاهده ماده 60 قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2)

ماده 2ـ شرکت های سرمایه پذیر مکلفند سود سهام عدالت تقسیم شده مصوب مجامع عمومی موضوع فصل ششم قانون اجرای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی را تا تسویه حساب کامل اقساط از زمان تصویب قانون یاد شده به سازمان خصوصی سازی پرداخت نمایند. سازمان مذکور می تواند جهت وصول سود سهام موضوع این ماده و سایر اقساط معوق شرکت های واگذار شده از طریق ماده (48) قانون محاسبات عمومی کشور مصوب 1366 اقدام نماید. اجراییات سازمان امور مالیاتی کشور موظف است خارج از نوبت درخصوص وصول این اقساط با سازمان خصوصی سازی همکاری کند.

مشاهده ماده 2 قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2)

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM