نظریه مشورتی شماره 7/99/2022

نظریه مشورتی شماره 7/99/2022

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/2022


شماره نظریه:
7/99/2022

شماره پرونده:
99-168-2022 ک

تاریخ نظریه:
1400/01/16

استعلام
در دادگاه بخش علیه «الف» به اتهامات آدم ربایی و زنای به عنف شکایتی مطرح شده که با توجه به تغییر درجه مجازات آدم ربایی و این که رئیس دادگاه بخش در این مورد دیگر جانشین بازپرس محسوب نمی شود (ماده 337 قانون ایین دادرسی کیفری ) بدون انجام تحقیقات مقدماتی پرونده در مورد هر دو بزه با قرار عدم صلاحیت به دادگاه کیفری یک ارسال شده است. نظر به مقررات مواد 22 89 92 3374 382 313 و تبصره یک آن و ماده 314 قانون آیین دادرسی کیفری: 1- تحقیقات مقدماتی در خصوص بزه آدم ربایی به عهده کدام مرجع است؛ دادگاه بخش یا دادسرای مقر دادگاه کیفری یک شهرستان؟ 2- آیا دادگاه بخش می تواند به این اعتبار که بزه مستوجب سلب حیات که در آن حوزه اتفاق افتاده تحقیقات مقدماتی را در خصوص هر دو جرم به جانشینی از بازپرس و تحت نظر دادستان شهرستان انجام دهد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
در فرضی که متهم علاوه بر ارتکاب جرائمی نظیر زنای به عنف که مستقیما در دادگاه کیفری یک قابل طرح است به ارتکاب جرائم دیگر نظیر آدم ربایی (داخل در صلاحیت دادگاه کیفری دو) نیز متهم باشد با لحاظ ماده 313 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و مواد 89 92 و 337 همین قانون قاضی دادگاه بخش باید با توجه به لزوم رسیدگی توامان به اتهامات متهم واحد نسبت به انجام تحقیقات مقدماتی به جانشینی بازپرس در خصوص اتهامات مطروحه علیه متهم (زنای به عنف و آدم ربایی) اقدام و در نهایت پرونده را با صدور قرار نهایی نزد دادستان مرکز شهرستان ارسال کند. بدیهی است که در صورت صدور کیفرخواست پرونده جهت رسیدگی نسبت به همه جرائم وفق تبصره های 1 و2 ماده 314 قانون فوق الذکر در دادگاه صالح مطرح خواهد شد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 314 ـ هر کس متهم به ارتکاب جرایم متعدد باشد که رسیدگی به بعضی از آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک و دو و بعضی دیگر در صلاحیت دادگاه انقلاب یا نظامی باشد متهم ابتداء در دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به مهمترین اتهام را دارد محاکمه می شود و پس از آن برای رسیدگی به اتهام دیگر به دادگاه مربوط اعزام می شود. در صورتیکه اتهامات از حیث مجازات مساوی باشد متهم حسب مورد به ترتیب در دادگاه انقلاب نظامی کیفری یک یا کیفری دو محاکمه می شود. تبصره 1 ـ هرگاه شخصی متهم به ارتکاب جرایم متعددی باشد که رسیدگی به بعضی از آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک و رسیدگی به بعضی دیگر در صلاحیت دادگاه کیفری دو و یا اطفال و نوجوانان است به تمام جرایم او در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود. تبصره 2 ـ چنانچه جرمی به اعتبار یکی از بندهای ماده (302) این قانون در دادگاه کیفری یک مطرح گردد و دادگاه پس از رسیدگی و تحقیقات کافی و ختم دادرسی تشخیص دهد عمل ارتکابی عنوان مجرمانه دیگری دارد که رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاه کیفری دو است دادگاه کیفری یک به این جرم رسیدگی و حکم مقتضی صادر می نماید.

مشاهده ماده 314 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 313 ـ به اتهامات متعدد متهم باید با رعایت صلاحیت ذاتی توامان و یکجا در دادگاهی رسیدگی شود که صلاحیت رسیدگی به جرم مهمتر را دارد.

مشاهده ماده 313 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM