نظریه مشورتی شماره 7/99/1902

نظریه مشورتی شماره 7/99/1902

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/1902


شماره نظریه:
7/99/1902

شماره پرونده:
99-168-1902 ک

تاریخ نظریه:
1399/12/16

استعلام
در ماده 478 قانون آیین دادرسی کیفری در موضوع اعاده دادرسی قانونگذار اخذ تامین از متهمی که فاقد تامین است یا تامین وی منتفی شده است را از وظایف دادگاه می داند. در فرضی که متهم با صدور قرار بازداشت موقت از ابتدای امر تحقیق در زندان به سر می برد و پس از وصول حکم قطعی محکومیت و آغاز عملیات اجرایی حکم رای دیوان عالی کشور مبنی بر تجویز اعاده دادرسی واصل شود و یا در فرضی که متهم با قرار تامین آزاد بوده و در مرحله اجرای حکم با احضار یا جلب به زندان معرفی و از قرار تامین وی رفع اثر شده است و در این مرحله رای تجویز اعاده دادرسی واصل شود تکلیف قاضی اجرای احکام در رابطه با آزاد کردن متهم را اعلام کنید؛ که آیا به محض وصول رای مذکور قاضی اجرای احکام مکلف به آزادی بی قید و شرط متهم از زندان و اعاده پرونده به دادگاه جهت ارجاع به شعبه هم عرض است؟ یا در خصوص آزادی تکلیفی نداشته و مکلف است صرفا پرونده را به دادگاه اعاده کند؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
موارد الغای قرار تامین کیفری در ماده 251 قانون آیین دادرسی کیفری بیان شده است و رای دیوان عالی کشور مبنی بر تجویز اعاده دادرسی از موجبات لغو قرار تامین کیفری نیست. با این وجود مطابق ماده 478 قانون یادشده دادگاهی که پس از تجویز اعاده دادرسی به موضوع رسیدگی می کند اگر تامین ماخوذه را متناسب نداند می تواند نسبت به متناسب سازی قرار تامین و ایجاد مقدمات آزادی محکوم با اخذ تامین خفیف تر اقدام کند. همچنین در صورتی که از محکوم تامین اخذ نشده و یا تامین منتفی شده باشد تامین لازم اخذ می شود. بنابراین موضوع استعلام از شمول ماده 507 قانون آیین دادرسی کیفری خارج است و قاضی اجرای احکام کیفری در این خصوص وظیفه ای ندارد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 478 ـ هرگاه رای دیوان عالی کشور مبنی بر تجویز اعاده دادرسی باشد یا طبق ماده (477) اعاده دادرسی پذیرفته شده باشد اجرای حکم تا صدور حکم مجدد به تعویق می افتد و چنانچه از متهم تامین اخذ نشده و یا تامین منتفی شده باشد یا متناسب نباشد دادگاهی که پس از تجویز اعاده دادرسی به موضوع رسیدگی می کند تامین لازم را اخذ می نماید. تبصره ـ در صورتی که مجازات مندرج در حکم از نوع مجازات سالب حیات یا سایر مجازات های بدنی یا قلع و قمع بنا باشد شعبه دیوان عالی کشور با وصول تقاضای اعاده دادرسی قبل از اتخاذ تصمیم درباره تقاضا دستور توقف اجرای حکم را می دهد. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 478 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 251 ـ هرگاه متهم یا محکوم علیه در مواعد مقرر حاضر شود یا پس از آن حاضر و عذر موجه خود را اثبات کند با شروع به اجرای حبس و تبعید یا اقامت اجباری و با اجرای کامل سایر مجازات ها و یا صدور قرارهای منع و موقوفی و تعلیق تعقیب تعلیق اجرای مجازات و مختومه شدن پرونده به هر کیفیت قرار تامین و نظارت قضایی لغو می شود. تبصره ـ در صورت الغاء قرار تامین یا نظارت قضایی این امر بلافاصله به مراجع مربوط اعلام می شود.

مشاهده ماده 251 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 507 ـ چنانچه اجرای مجازات مستلزم دسترسی به محکوم علیه به دفعات باشد و محکوم علیه در پرونده فاقد قرار تامین بوده و یا قرار صادره متناسب نباشد قاضی اجرای احکام کیفری مطابق مقررات قرار تامین متناسب صادر می کند.

مشاهده ماده 507 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM