نظریه مشورتی شماره 439/95/7

نظریه مشورتی شماره 439/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 439/95/7


شماره نظریه:
439/95/7

شماره پرونده:
59-281-802

تاریخ نظریه:
1395/03/03

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- با توجه به قانون تعزیرات حکومتی امور بهداشتی و درمان مصوب 23/12/1367 مجمع تشخیص مصلحت نظام و به ویژه فصل سوم این قانون و نیز ماده واحده قانون اصلاح قانون تعزیرات حکومتی مصوب 19/7/1373 و مواد 1 و 2 قانون مواد خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی مصوب 22/4/1346 و اصلاحات بعدی و ماده 73 قانون نظام صنفی مصوب 24/12/1382 و اصلاحات بعدی و تبصره 1 ماده 68 این قانون رسیدگی به تخلفات بهداشتی مربوط به صنوف در حوزه کالا و خدمات (به استثنای مواردی که به موجب قوانین خاص مقرر شده باشد) در صلاحیت شعب سازمان تعزیرات حکومتی و رسیدگی به جرایم مربوط به مواد خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی آنها مطابق ماده 301 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در صلاحیت دادگاه های کیفری دو می باشد. ضمنا رسیدگی به جرایم مربوط به عدم رعایت بهداشت فردی وضع ساختمانی وسایل کار و سایر موازین بهداشتی مربوط به کارگاه ها حسب مورد مطابق مواد 13 قانون مواد خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی مصوب 22/4/1346 و اصلاحات بعدی و 91 176 و 185 قانون کار مصوب 1369 در دادگاه های کیفری صورت می پذیرد. 2- ماده 17 قانون نظام صنفی افراد صنفی را مکلف به رعایت قوانین و مقرراتی نموده که در فعالیت صنفی موضوع ماده 2 قانون مذکور اعم از تولید تبدیل خرید فروش توزیع خدمات فنی باید مورد رعایت و اجرا قرار گیرد و در صورت تخلف طبق ماده 68 قانون مذکور به جریمه نقدی محکوم می شوند؛ در حالی که موارد اشاره شده در بند 2 استعلام یعنی مخلوط کردن مواد خارجی به جنس به منظور سوءاستفاده و به کار بردن رنگ ها و اسانس ها و سایر مواد اضافی غیرمجاز در مواد خوردنی یا آشامیدنی یا بهداشتی یا لوازم بازی کودکان طبق بندهای 2 و 5 ماده 1 قانون مواد خوردنی و آشامیدنی و بهداشتی مصوب 1346 با اصلاحات بعدی جرم محسوب و مرتکب حسب مورد به یکی از مجازات های مقرر در ماده 2 همین قانون محکوم خواهد شد. 3- همانطور که در بند 1 نیز بیان شد رسیدگی به جرایم موضوع قانون مواد خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی در صلاحیت دادگاه کیفری 2 و رسیدگی به تخلفات صنفی افراد صنفی طبق مقررات قانون نظام صنفی مصوب 1392 با اصلاحات بعدی صورت می گیرد؛ بنابراین مغایرتی بین قوانین یاد شده وجود ندارد. 4- چنانچه جوش شیرین از جمله مواد اضافی غیرمجاز باشد افزودن آن به خمیر نانوایی ها طبق بند 5 ماده 1 قانون مواد خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی جرم محسوب و حسب مورد مستوجب یکی از مجازات های ماده 2 قانون مذکور است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 301 ـ دادگاه کیفری دو صلاحیت رسیدگی به تمام جرایم را دارد مگر آنچه به موجب قانون در صلاحیت مرجع دیگری باشد

مشاهده ماده 301 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 1 ـ مرتکب هر یک از اعمال زیر در مواد خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی مجازاتهای مقرر در این قانون محکوم خواهد شد: 1 ـ عرضه یا فروش جنسی به جای جنس دیگر. 2 ـ مخلوط کردن مواد خارجی به جنس به منظور سوء استفاده. 3 ـ عدم رعایت استاندارد یا فرمول ثبت شده در مواردی که تعیین فرمول و رعایت آن و همچنین تعیین استاندارد و رعایت آن الزامی باشد. 4 ـ فروش و عرضه جنس فاسد و یا فروش و عرضه جنسی که موعد مصرف آن گذشته باشد. 5 ـ به کار بردن رنگها و اسانسها و سایر مواد اضافی غیر مجاز در مواد خوردنی یا آشامیدنی یا آرایشی یا بهداشتی و یا لوازم بازی کودکان. 6 ـ ساختن مواد تقلبی خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی. (الحاقی 18/12/1353)

مشاهده ماده 1 قانون مواد خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی

ماده 2 ـ ماده 2 ـ ارتکاب هر یک از اعمال مذکور در ماده یک حسب مورد مستوجب یکی از مجازاتهای زیر خواهد بود: (اصلاحی 18/12/1353) این که مصرف آن موجب بیماری یا آسیبی نگردد مجازات مرتکب سه ماه تا یک سال 1 ـ در مواردی که مواد مذکور در ماده یک به دست مصرف کننده نرسیده یا حبس جنحه ای خواهد بود که در هر حال سازنده یا تهیه کننده یا مخلوط کننده مواد تقلبی به حبس جنایی درجه 2 از دو تا پنج سال محکوم خواهد شد. 2 ـ در صورتی که مصرف مواد مذکور موجب بیماری مصرف کننده یا آسیبی گردد که معالجه آن کمتر از یک ماه باشد مجازات مرتکب شش ماه تا دو سال حبس جنحه ای خواهد بود و هرگاه مدت معالجه بیشتر از یک ماه باشد. مجازات مرتکب یک سال تا سه سال حبس جنحه ای است و در هر دو مورد سازنده یا تهیه کننده یا مخلوط کننده مواد تقلبی به حبس جنایی درجه یک از سه سال تا ده سال محکوم خواهد شد. 3 ـ در صورتی که مصرف مواد مذکور موجب نقض یکی از اعضای مصرف کننده گردد مجازات مرتکب با توجه به میزان نقض سه تا ده سال حبس جنایی درجه یک است و در این مورد سازنده یا تهیه کننده یا مخلوط کننده مواد تقلبی به حبس جنایی درجه یک از پنج سال تا پانزده سال محکوم می شود. 4 ـ در صورتی که مصرف مواد بهداشتی یا آرایشی موجب نقص زیبایی یا کراهت منظر شود مجازات مرتکب با توجه به میزان نقض یا کراهت یک تا سه سال حبس جنحه ای خواهد بود و در این مورد سازنده یا تهیه کننده یا مخلوط کننده آن با مواد خارجی به حبس جنایی درجه دو از دو سال تا ده سال محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 2 قانون مواد خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی

ماده 13 ـ تخلف از مقررات بهداشتی نظیر عدم رعایت بهداشت فردی وضع ساختمانی وسایل کار ممنوع است و مستوجب مجازات می باشد. مقررات بهداشتی مربوط به مراکز تهیه و تولید نگهداری توزیع فروش و حمل و نقل مواد خوردنی آشامیدنی آرایشی و بهداشتی و اماکن عمومی در آیین نامه اجرائی این ماده تعیین خواهد شد. تخلف از مقررات مذکور مستوجب مجازاتهای بازدارنده از صد و نود هزار (190.000) ریال تا سه میلیون و هفتصد هزار (3.700.000) ریال جریمه نقدی به ازای هر مورد نقض مقررات بهداشتی خواهد بود. میزان مجازاتهای یاد شده بر اساس نرخ تورم ( هر سه سال یک بار) بنا به اعلام بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و تایید هیات وزیران قابل افزایش است. (اصلاحی 16/11/1392) مامورینی که از طرف وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی برای نظارت بهداشتی اماکن و مراکز موضوع این ماده تعیین می شوند مکلفند متخلفین از مقررات بهداشتی را با ذکر موارد تخلف با تنظیم گزارشی به مسوول بهداشت محل معرفی نمایند. مسوول بهداشت محل در صورت تایید گزارش به صاحب مرکز و یا مسوولین مربوطه اخطار می نماید تا نسبت به رفع نواقص بهداشتی در مهلت تعیین شده اقدام کند در صورت عدم رفع موارد تخلف دستور تعطیل محل و مهر و موم و یا لاک و مهر آنرا صادر می نماید و پس از برطرف شدن نواقص و تایید مسوول بهداشت محل از واحد مربوطه رفع تعطیل و فک مهر و موم خواهد شد. در تمام موارد مذکور پرونده جهت رسیدگی به دادگاه صالحه ارجاع می گردد. مقررات بهداشتی وظایف و مسوولیت های مسوول بهداشت محل و مامورین نظارت مدت زمانهای لازم برای رفع نواقص بهداشتی و سایر امور مربوطه در اجرای این ماده واحده در آیین نامه اجرائی این قانون مشخص خواهد شد. (اصلاحی 13/09/1379) تبصره 1 ـ صاحبان مراکز مزبور در صورتی که اقدامات انجام شده را خلاف قانون و مقررات مربوطه بدانند می توانند به مرجع قضائی صالح شکایت نمایند. (الحاقی 13/09/1379) تبصره 2 ـ مامورین انتظامی موظفند در تمام مراحل اجرای عملیات بازرسی تعطیل و مهر و موم یا لاک و مهر کردن محل همکاری لازم را با مامورین وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی به عمل آورند. (الحاقی 13/09/1379) تبصره 3 ـ آیین نامه اجرائی این قانون توسط وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی تدوین می گردد. (الحاقی 13/09/1379)

مشاهده ماده 13 قانون مواد خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM