نظریه مشورتی شماره 7/94/0559

نظریه مشورتی شماره 7/94/0559

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/94/0559


شماره نظریه:
7/94/0559

شماره پرونده:
2326‏-‎1‏/‎168‏-‎93

تاریخ نظریه:
1394/03/03

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1-مستفاد از مواد 47و89 و تبصره ماده 226 قانون آئین دادرسی کیفری مصوب 1392 این است که بازپرس کشیک با توجه به عدم حضور دادستان (یا جانشین وی) در اوقات کشیک حق انجام تحقیقات و صدور دستورهای ضروری نسبت به پرونده­ها را تا حضور و ارجاع دادستان دارا می­باشد. 2-با توجه به ماده 88 قانون آئین دادرسی کیفری مصوب 1392 دادیار با ارجاع دادستان یا در غیاب وی تمام وظایف و اختیارات دادستان را دارا است بنابراین بین حضور دادستان یا دادیار در اوقات کشیک از این حیث تفاوتی وجود ندارد و لذا درصورت حضور بازپرس در اوقات کشیک دادیار مطابق ماده 92 قانون مارالذکر عهده دار امر ارجاع تحقیقات مقدماتی به بازپرس خواهد بود. درصورت نبودن بازپرس دادیار کشیک می ­ تواند مطابق ماده 92 قانون آئین دادرسی کیفری مصوب 1392 وظایف و اختیارات بازپرس را اعمال نماید؛ جز در موارد مذکور در ماده 302 این قانون که درخصوص آنها مطابق تبصره ماده  92مرقوم باید عمل گردد. ضمنا به منظور جلوگیری از ایجاد مشکل شایسته است در مواقعی که بازپرس کشیک در دادسرا حضور ندارد از دادرس دادگاه در ایام کشیک استفاده شود. 1

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 226 ـ متهمی که در مورد او قرار کفالت یا وثیقه صادر می شود تا معرفی کفیل یا سپردن وثیقه به بازداشتگاه معرفی می گردد؛ اما در صورت بازداشت متهم می تواند تا مدت ده روز از تاریخ ابلاغ قرار بازپرس نسبت به اصل قرار منتهی به بازداشت یا عدم پذیرش کفیل یا وثیقه اعتراض کند. تبصره ـ مرجع صادرکننده قرار و رئیس یا معاون زندان مکلفند تمهیدات لازم را به منظور دسترسی متهم به افرادی که وی برای یافتن کفیل یا وثیقه گذار معرفی می کند فراهم کنند و هر زمان متهم کفیل یا وثیقه معرفی نماید هرچند خارج از وقت اداری باشد درصورت وجود شرایط قانونی مرجع صادرکننده قرار یا قاضی کشیک مکلف به پذیرش آن هستند.

مشاهده ماده 226 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 88 ـ در اموری که از طرف دادستان به معاون دادستان یا دادیار ارجاع می شود آنان در امور محوله تمام وظایف و اختیارات دادستان را دارند و تحت تعلیمات و نظارت او انجام وظیفه می کنند. در غیاب دادستان و معاون او دادیاری که سابقه قضایی بیشتری دارد و در صورت تساوی دادیاری که سن بیشتری دارد جانشین دادستان می شود.

مشاهده ماده 88 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 92 ـ تحقیقات مقدماتی تمام جرایم بر عهده بازپرس است. در غیر جرایم مستوجب مجازات های مقرر در ماده (302) این قانون در صورت کمبود بازپرس دادستان نیز دارای تمام وظایف و اختیاراتی است که برای بازپرس تعیین شده است. در این حالت چنانچه دادستان انجام تحقیقات مقدماتی را به دادیار ارجاع دهد قرارهای نهائی دادیار و همچنین قرار تامین منتهی به بازداشت متهم باید در همان روز صدور به نظر دادستان برسد و دادستان نیز مکلف است حداکثر ظرف بیست و چهار ساعت در این باره اظهارنظر کند. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ در صورت عدم حضور بازپرس یا معذور بودن وی از انجام وظیفه و عدم دسترسی به بازپرس دیگر در آن دادسرا در جرایم موضوع ماده (302) این قانون دادرس دادگاه به تقاضای دادستان و تعیین رئیس حوزه قضایی وظیفه بازپرس را فقط تا زمان باقی بودن وضعیت مذکور انجام می دهد.

مشاهده ماده 92 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM