نظریه مشورتی شماره 7/1400/1422

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1422

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1422


شماره نظریه:
7/1400/1422

شماره پرونده:
1400-168-1422 ک

تاریخ نظریه:
1400/11/17

استعلام
در صورتیکه دادگاه مجازات محکوم علیه را تعلیق نماید و داستان نسبت به تعلیق صورت گرفته وفق بند ب ماده 433 قانون دادرسی کیفری اعتراض نماید آیا دادگاه تجدیدنظر می تواند تعلیق مجازات را الغاء و حکم به اجرای مجازات بدهد و یا اینکه این امر تشدید مجازات محسوب و امکان تعلیق وجود ندارد./

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا منع تشدید مجازات تعزیری یا اقدام تامینی و تربیتی مذکور در ماده 458 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 عام است و حذف تعلیق اجرای برخی مجازات ها و یا لغو تعلیق اجرای تمام مجازات ها را نیز شامل می شود. ثانیا اصولا قرار تعلیق اجرای مجازات ناظر به اجرای حکم بوده و امری اجرایی محسوب می شود و مستقل از تعیین مجازات و صدور حکم محکومیت است؛ لذا با توجه به ماده 49 قانون قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 این قرار ممکن است ضمن حکم محکومیت یا پس از آن صادر شود. ثالثا با توجه به تبصره 2 ماده 427 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 قرار تعلیق اجرای مجازات از جمله آرای قابل تجدید نظر شناخته نشده است؛ بنابراین در فرض سوال چنانچه لغو قرار یادشده با توجه به ماده 55 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 ضرورت داشته باشد دادگاه تجدید نظر نیز به مانند دادستان یا قاضی اجرای احکام مربوطه مراتب را برای لغو قرار به دادگاه صادرکننده قرار اعلام می کند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 433 ـ اشخاص زیر حق درخواست تجدید نظر یا فرجام دارند: الف ـ محکوم علیه وکیل یا نماینده قانونی او ب ـ شاکی یا مدعی خصوصی و یا وکیل یا نماینده قانونی آنان پ ـ دادستان از جهت برائت متهم عدم انطباق رای با قانون و یا عدم تناسب مجازات

مشاهده ماده 433 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 458 ـ دادگاه تجدید نظر استان نمی تواند مجازات تعزیری یا اقدامات تامینی و تربیتی مقرر در حکم تجدید نظرخواسته را تشدید کند مگر در مواردی که مجازات مقرر در حکم نخستین برخلاف جهات قانونی کمتر از حداقل میزانی باشد که قانون مقرر داشته و این امر مورد تجدید نظر خواهی شاکی و یا دادستان قرار گرفته باشد. در این موارد دادگاه تجدید نظر استان با تصحیح حکم نسبت به تعیین حداقل مجازاتی که قانون مقرر داشته است اقدام می کند.

مشاهده ماده 458 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 427 ـ آراء دادگاههای کیفری جز در موارد زیر که قطعی محسوب می شود حسب مورد در دادگاه تجدید نظر استان همان حوزه قضایی قابل تجدید نظر و یا در دیوان عالی کشور قابل فرجام است: الف ـ جرایم تعزیری درجه هشت باشد. ب ـ جرایم مستلزم پرداخت دیه یا ارش درصورتی که میزان یا جمع آنها کمتر از یک دهم دیه کامل باشد. تبصره 1 ـ در مورد مجازات های جایگزین حبس معیار قابلیت تجدید نظر همان مجازات قانونی اولیه است. تبصره 2 ـ آراء قابل تجدید نظر اعم از محکومیت برائت یا قرارهای منع و موقوفی تعقیب اناطه و تعویق صدور حکم است. قرار رد درخواست واخواهی یا تجدید نظرخواهی درصورتی مشمول این حکم است که رای راجع به اصل دعوی قابل تجدید نظر خواهی باشد.

مشاهده ماده 427 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 55 ـ هرگاه پس از صدور قرار تعلیق دادگاه احراز نماید که محکوم دارای سابقه محکومیت کیفری موثر یا محکومیت های قطعی دیگری بوده است که در میان آنها محکومیت تعلیقی وجود داشته و بدون توجه به آن اجرای مجازات معلق شده است قرار تعلیق را لغو می کند. دادستان یا قاضی اجرای احکام نیز موظف است درصورت اطلاع از موارد فوق لغو تعلیق مجازات را از دادگاه درخواست نماید. حکم این ماده در مورد تعویق صدور حکم نیز جاری است.

مشاهده ماده 55 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM