نظریه مشورتی شماره 7/99/1258

نظریه مشورتی شماره 7/99/1258

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/1258


شماره نظریه:
7/99/1258

شماره پرونده:
99-168-1258 ک

تاریخ نظریه:
1399/09/15

استعلام
با توجه به مواد 92 و 116 قانون آیین دادرسی کیفری در صورتی که در دادسرا بازپرس و دادیار به اندازه کافی حضور داشته باشد آیا دادستان یا معاون او می تواند شخصا تحقیقات پرونده را انجام داده و قرار تامین بازداشت موقت یا وثیقه منجر به بازداشت و قرار جلب به دادرسی صادر کند؟ آیا این فرض از موارد نقص است؟ تکلیف دادگاه در این مورد چیست؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
با توجه به ماده 92 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 تشخیص «کمبود بازپرس» با دادستان است. بنابراین در فرضی که دادستان یا معاون وی در غیر جرایم موضوع ماده 302 قانون فوق الذکر مبادرت به انجام تحقیقات مقدماتی و صدور قرار جلب به دادرسی کرده است مفروض بر این است که دادستان شرایط قانونی مذکور در ماده 92 قانون یادشده را احراز کرده است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 92 ـ تحقیقات مقدماتی تمام جرایم بر عهده بازپرس است. در غیر جرایم مستوجب مجازات های مقرر در ماده (302) این قانون در صورت کمبود بازپرس دادستان نیز دارای تمام وظایف و اختیاراتی است که برای بازپرس تعیین شده است. در این حالت چنانچه دادستان انجام تحقیقات مقدماتی را به دادیار ارجاع دهد قرارهای نهائی دادیار و همچنین قرار تامین منتهی به بازداشت متهم باید در همان روز صدور به نظر دادستان برسد و دادستان نیز مکلف است حداکثر ظرف بیست و چهار ساعت در این باره اظهارنظر کند. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ در صورت عدم حضور بازپرس یا معذور بودن وی از انجام وظیفه و عدم دسترسی به بازپرس دیگر در آن دادسرا در جرایم موضوع ماده (302) این قانون دادرس دادگاه به تقاضای دادستان و تعیین رئیس حوزه قضایی وظیفه بازپرس را فقط تا زمان باقی بودن وضعیت مذکور انجام می دهد.

مشاهده ماده 92 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 116 ـ بازپرس در حوزه قضایی محل ماموریت خود با رعایت مفاد این قانون ایفای وظیفه می کند و در صورت وجود جهات قانونی در موارد زیر شروع به تحقیق می نماید: الف ـ جرم در حوزه قضایی محل ماموریت او واقع شود. ب ـ جرم در حوزه قضایی دیگری واقع گردد و در حوزه قضایی محل ماموریت او کشف یا متهم در آن حوزه دستگیر شود. پ ـ جرم در حوزه قضایی دیگری واقع شود اما متهم یا مظنون به ارتکاب جرم در حوزه قضایی محل ماموریت او مقیم باشد.

مشاهده ماده 116 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM