نظریه مشورتی شماره 7/99/691

نظریه مشورتی شماره 7/99/691

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/691


شماره نظریه:
7/99/691

شماره پرونده:
99-62-691 ع

تاریخ نظریه:
1399/06/17

استعلام
با توجه به تصویب آیین نامه شیوه رسیدگی و اجرای آرای کمیسیون های استانی و ملی جبران خسارت ناشی از بازداشت موضوع ماده 261 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1395/10/1 ریاست محترم قوه قضاییه: 1- با توجه به این که وفق بند «پ» ماده 8 آیین نامه مذکور یکی از موارد لازم که باید در درخواست جبران خسارت قید شود میزان و نوع خسارت وارده است: اولا آیا از باب هزینه دادرسی باید این دعوی را مالی تلقی و بر اساس میزان خواسته هزینه دادرسی وصول شود یا این که بر اساس بخشنامه ریاست محترم قوه قضاییه تحت عنوان سایر دعاوی لحاظ و بر آن اساس هزینه دادرسی وصول شود؟ ثاینا شیوه محاسبه میزان خسارت مادی چگونه است؟ آیا بر اساس روزانه چهارصد ریال محاسبه می شود یا مستلزم ارجاع به کارشناسی است یا به شیوه دیگری محاسبه می شود؟ 2- با توجه به ماده 255 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و آیین نامه اجرایی فوق خسارت معنوی و منافع ممکن الحصول ناشی از بازداشت قابل مطالبه در کمیسیون استانی جبران خسارت است؟ در صورت مثبت بودن پاسخ شیوه احتساب این دو از سوی کمیسیون چگونه است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- الف - با توجه به این¬که کمیسیون¬های موضوع مواد 257 و 258 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 دادگاه تلقی نمی¬شود و رسیدگی این کمیسیون¬ها نیز برابر آیین¬نامه «شیوه رسیدگی و اجرای آراء کمیسیون¬های استانی و ملی جـبران خسـارت ناشـی از بازداشـت» مصـوب 1/10/1395 ریاسـت محترم قوه قضاییه موضوع ماده 261 قانون یاد شده انجام می¬گیرد تقاضای رسیدگی از کمیسیون¬های مذکور مستلزم تقدیم دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی نیست. 1- ب - محاسبه خسارت مادی در کمیسیون¬های مذکور وفق آیین¬نامه یاد شده انجام می¬گیرد و در مقررات به ازای هر روز بازداشت مبلغ معینی به¬ عنوان خسارت پیش¬بینی نشده است؛ لذا کمیسیون مذکور با لحاظ شغل مدعی خسارت و دیگر اوضاع و احوال قضیه میزان خسارت را تعیین می¬کند. 2- با توجه به ارجاع خسارت موضوع ماده 255 یاد شده به ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در خصوص انواع خسارت و شیوه¬های جبران آن خسارات و معیارهای مقرر در ماده 14 مذکور و تبصره¬های آن ملاک عمل کمیسیون قرار می¬گیرد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 261 ـ شیوه رسیدگی و اجرای آراء کمیسیون های موضوع مواد (257) و (258) این قانون به موجب آیین نامه ای است که ظرف سه ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزیر دادگستری تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد.

مشاهده ماده 261 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 255 ـ اشخاصی که در جریان تحقیقات مقدماتی و دادرسی به هر علت بازداشت می شوند و از سوی مراجع قضایی حکم برائت یا قرار منع تعقیب در مورد آنان صادر شود می توانند با رعایت ماده (14) این قانون خسارت ایام بازداشت را از دولت مطالبه کنند.

مشاهده ماده 255 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 257 ـ شخص بازداشت شده باید ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ رای قطعی حاکی از بی‏گناهی خود درخواست جبران خسارت را به کمیسیون استانی متشکل از سه نفر از قضات دادگاه تجدید نظر استان به انتخاب رئیس قوه قضاییه تقدیم کند. کمیسیون در صورت احراز شرایط مقرر در این قانون حکم به پرداخت خسارت صادر می کند. در صورت رد درخواست این شخص می تواند ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ اعتراض خود را به کمیسیون موضوع ماده (258) این قانون اعلام کند.

مشاهده ماده 257 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 258 ـ رسیدگی به اعتراض شخص بازداشت شده در کمیسیون ملی جبران خسارت متشکل از رئیس دیوان عالی کشور یا یکی از معاونان وی و دو نفر از قضات دیوانعالی کشور به انتخاب رئیس قوه قضاییه به عمل می آید. رای کمیسیون قطعی است.

مشاهده ماده 258 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 14 ـ شاکی می تواند جبران تمام ضرر و زیانهای مادی و معنوی و منافع ممکن الحصول ناشی از جرم را مطالبه کند. تبصره 1 ـ زیان معنوی عبارت از صدمات روحی یا هتک حیثیت و اعتبار شخصی خانوادگی یا اجتماعی است. دادگاه می تواند علاوه بر صدور حکم به جبران خسارت مالی به رفع زیان از طرق دیگر از قبیل الزام به عذرخواهی و درج حکم در جراید و امثال آن حکم نماید. تبصره 2 ـ منافع ممکن الحصول تنها به مواردی اختصاص دارد که صدق اتلاف نماید. همچنین مقررات مرتبط به منافع ممکن الحصول و نیز پرداخت خسارت معنوی شامل جرایم موجب تعزیرات منصوص شرعی و دیه نمی شود.

مشاهده ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM