نظریه مشورتی شماره 7/99/605

نظریه مشورتی شماره 7/99/605

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/605


شماره نظریه:
7/99/605

شماره پرونده:
99-168-605 ک

تاریخ نظریه:
1399/05/25

استعلام
در موضوعات اختلافی بین قضات چنان چه عقیده شعبه دیوان عالی کشور خلاف نظر دادگاه صادر کننده رای باشد آیا شعبه دیوان مجاز است حکم صادرشده را به دلیل آن که بر خلاف عقیده او است نقض کند؟ به عبارت دیگر اگر مجازات بر اساس عقیده دیگری به درستی تعیین شده باشد آیا حکم فرجام خواسته به دلیل اختلاف عقیده شعبه دیوان یا دادگاه بدوی قابل نقض است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
موارد نقض رای فرجام خواسته همان است که در بند «ب» ماده 469 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 ذکر شده است. بنابراین اگر حسب استنباط و تشخیص شعبه دیوان عالی کشور رای صادرشده مخالف قانون باشد شعبه دیوان ضمن نقض رای مطابق مقررات این ماده عمل می کند. بدیهی است در صورت وجود استنباط های گوناگون از قانون و صدور آراء متفاوت نسبت به موارد مشابه مطابق ماده 471 قانون پیش گفته رفتار می شود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 469 ـ در موقع رسیدگی عضو ممیز گزارش پرونده و مفاد اوراقی را که لازم است قرائت می کند و طرفین یا وکلای آنان در صورت حضور می توانند با اجازه رئیس شعبه مطالب خود را اظهار دارند. همچنین دادستان کل یا نماینده وی با حضور در شعبه به طور مستدل مستند و مکتوب نسبت به نقض یا ابرام رای معترض عنه یا فرجام خواسته نظر خود را اعلام می کند. سپس اعضای شعبه با توجه به محتویات پرونده و مفاد گزارش و مطالب اظهار شده با درج نظر دادستان کل کشور یا نماینده وی در متن دادنامه به شرح زیر اتخاذ تصمیم می کنند: الف ـ اگر رای مطابق قانون و ادله موجود در پرونده باشد با ابرام آن پرونده را به دادگاه صادرکننده رای اعاده می ـنمایند. ب ـ هرگاه رای مخالف قانون یا بدون توجه به ادله و مدافعات طرفین صادر شده باشد یا رعایت تشریفات قانونی نشده و آن تشریفات به درجه ای از اهمیت باشد که موجب بی اعتباری رای شود شعبه دیوان عالی کشور رای را نقض و به شرح زیر اقدام می کند: 1 ـ اگر عملی که محکوم علیه به اتهام ارتکاب آن محکوم شده به فرض ثبوت جرم نبوده یا به لحاظ شمول عفو عمومی و یا سایر جهات قانونی متهم قابل تعقیب نباشد رای صادره نقض بلا ارجاع می شود. 2 ـ اگر رای صادره از نوع قرار و یا حکمی باشد که به علت ناقص بودن تحقیقات نقض شده است برای رسیدگی مجدد به دادگاه صادرکننده رای ارجاع می شود. 3 ـ اگر رای به علت عدم صلاحیت ذاتی دادگاه نقض شود پرونده به مرجعی که دیوان عالی کشور صالح تشخیص می دهد ارسال می شود و مرجع مذکور مکلف به رسیدگی است. 4 ـ در سایر موارد پس از نقض رای پرونده به دادگاه هم عرض ارجاع می شود. تبصره ـ در مواردی که دیوان عالی کشور رای را به علت نقص تحقیقات نقض می کند مکلف است تمام موارد نقص تحقیقات را به تفصیل ذکر کند.

مشاهده ماده 469 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM