نظریه مشورتی شماره 7/99/440

نظریه مشورتی شماره 7/99/440

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/440


شماره نظریه:
7/99/440

شماره پرونده:
99-186/2-440ک

تاریخ نظریه:
1399/04/23

استعلام
اولا:با توجه به ماده 467 آیا تفاوتی بین ارش و دیه وجود دارد؟ آیا می توان طفل را در جنایت کمتر از موضحه به پرداخت ارش محکوم کرد؟ ثانیا: چنانچه طفل به پرداخت دیه یا ارش محکوم شود و اموالی از وی یافت نشود مطابق اصول حقوقی و قانونی از جمله قانون مسئولیت مدنی آیا می توان در پرونده کیفری از اموال ولی توقیف و نسبت به پرداخت دین طفل اقدام کرد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا با توجه به ماده 449 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 «ارش دیه غیر مقدر است... و مقررات دیه مقدر در مورد ارش نیز جریان دارد مگر این که در قانون ترتیب دیگری مقرر شده باشد»؛ بنابراین حکم مقرر در ماده 467 قانون یاد شده مبنی بر این که «عاقله مکلف به پرداخت دیه جنایت های کمتر از موضحه نیست هر چند مرتکب نابالغ یا مجنون باشد» به ارش نیز تسری دارد. ثانیا در مواردی که قانونا خود طفل ضامن پرداخت دیه (دیه جراحات کمتر از موضحه) است دادگاه اطفال و نوجوانان با دعوت ولی یا قیم وی و استماع مدافعات آن ها حکم به پرداخت دیه از اموال طفل را صادر می کند. ضمنا با توجه به مواد 1183 و 1216 قانون مدنی ولی طفل ملزم نیست خسارات وارده از ناحیه طفل را از مال خود جبران کند؛ مگر این که مورد مشمول ماده 7 قانون مسوولیت مدنی مصوب 1339 باشد. لذا در صورت وجود مسوولیت مدنی طفل در پرداخت خسارت ادای آن از مال طفل بر عهده ولی اوست و چون ولی شخصا متهم نیست موجب قانونی جهت محکومیت وی نیز وجود ندارد و صرفا عهده دار پرداخت خسارت خواهد بود مفاد ماده 416 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 نیز موید این مطلب است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 1183 - در کلیه ی امور مربوط به اموال و حقوق مالی مولی علیه ولی نماینده قانونی او می باشد.

مشاهده ماده 1183 قانون مدنی

ماده 1216 - هر گاه صغیر یا مجنون یا غیررشید باعث ضرر غیر شود ضامن است.

مشاهده ماده 1216 قانون مدنی

ماده 7 - کسی که نگاهداری یا مواظبت مجنون یا صغیر قانونا یا بر حسب قرارداد به عهده او می باشد در صورت تقصیر در نگاهداری یا مواظبت مسئول جبران زیان وارده از ناحیه مجنون و یا صغیر می باشد و در صورتی که استطاعت جبران تمام یا قسمتی از زیان وارده را نداشته باشد از مال مجنون یا صغیر زیان جبران خواهد شد و در هر صورت جبران زیان باید به نحوی صورت گیرد که موجب عسرت و تنگدستی جبران کننده نباشد.

مشاهده ماده 7 قانون مسئولیت مدنی

ماده 449 ـ ارش دیه غیرمقدر است که میزان آن در شرع تعیین نشده است و دادگاه با لحاظ نوع و کیفیت جنایت و تاثیر آن بر سلامت مجنی علیه و میزان خسارت وارده با در نظر گرفتن دیه مقدر و با جلب نظر کارشناس میزان آن را تعیین می کند. مقررات دیه مقدر در مورد ارش نیز جریان دارد مگر اینکه در این قانون ترتیب دیگری مقرر شود.

مشاهده ماده 449 قانون مجازات اسلامی

ماده 416 ـ به دادخواست ضرر و زیان ناشی از جرم که در دادگاه اطفال و نوجوانان مطرح می گردد طبق مقررات قانونی رسیدگی و حکم مقتضی صادر می شود. در هنگام رسیدگی به دعوای ضرر و زیان حضور طفل لازم نیست مگر در صورتیکه توضیحات وی برای صدور رای ضروری باشد.

مشاهده ماده 416 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM