نظریه مشورتی شماره 7/1400/1441

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1441

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1441


شماره نظریه:
7/1400/1441

شماره پرونده:
1400-9/1-1441 ح

تاریخ نظریه:
1400/11/05

استعلام
رسیدگی به تعدیل نفقه فرزند در صلاحیت دادگاه ای است که رای نفقه سابق را صادر کرده است یا تابع قواعد عمومی صلاحیت است 2 آیا تبصره ماده 19 قانون حمایت خانواده سابق 1353 به قوت خود باقی است و دادگاه علی رغم عدم صلاحیت می تواند در راه سابق خود قرآن است تجدید نظر کند.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1 و 2- ماده 19 قانون حمایت خانواده مصوب 1353 در مقام احصای آرای قطعی در امور خانواده بوده که در بندهای 2 3 و 4 آن تعیین نفقه ایام عده و هزینه نگهداری اطفال حضانت اطفال و حق ملاقات با اطفال را قطعی اعلام نموده است و در تبصره این ماده در خصوص این 3 بند امکان تجدیدنظر دادگاه در تصمیم قبلی خود را پیش بینی کرده است. در شرایط فعلی دعاوی موضوع بندهای یاد شده به لحاظ غیرمالی بودن قطعی نیست؛ بنابراین تبصره این ماده که مبتنی بر قطعیت آراء مربوط به موضوع بندهای یاد شده است نیز فلسفه وجودی خود را از دست داده است. با این حال ماهیت حقوقی راجع به نفقه حضانت و ملاقات اطفال به گونه ای است که هیچ گاه مشمول اعتبار امر قضاوت شده نمی شود و به علت حدوث شرایط جدید امکان اتخاذ تصمیم جدید پس از طرح دعوای مربوط از سوی ذی نفع وجود دارد که در این صورت باید دعوای طرح شده به یکی از شعب دادگاه خانواده ارجاع شود. بنابراین گرچه شعبه ای که قبلا در این خصوص اتخاذ تصمیم کرده است به لحاظ اشراف بر موضوع در اولویت می باشد اما ارجاع آن به این شعبه الزامی نیست

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 19ـ مراکز مشاوره خانواده ضمن ارائه خدمات مشاوره ای به زوجین خواسته های دادگاه را در مهلت مقرر اجراء و در موارد مربوط سعی در ایجاد سازش می کنند. مراکز مذکور در صورت حصول سازش به تنظیم سازش نامه مبادرت و در غیر این صورت نظر کارشناسی خود در مورد علل و دلایل عدم سازش را به طور مکتوب و مستدل به دادگاه اعلام می کنند. تبصره ـ دادگاه با ملاحظه نظریه کارشناسی مراکز مشاوره خانواده به تشخیص خود مبادرت به صدور رای می کند.

مشاهده ماده 19 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM