نظریه مشورتی شماره 7/99/207

نظریه مشورتی شماره 7/99/207

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/207


شماره نظریه:
7/99/207

شماره پرونده:
99-9/2-207ح

تاریخ نظریه:
1399/03/31

استعلام
فی ما بین زوجین گواهی عدم امکان سازش برای اجرای صیغه طلاق توافقی صادر کند و صیغه طلاق بین زوجین در دفترخانه با وکالتی که زوجه از زوج داشته اجرا شود و متعاقبا با شکایت زوج رای صادره در مرجع عالی نقض و نهایتا حکم بر بطلان دعوای طلاق توافقی صادر شود وضعیت حقوقی صیغه طلاق اجرا شده میان زوجین و تکلیف دادگاه نخستین چیست؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظر به حکم مقرر در ماده 24 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 مبنی بر آن که ثبت صیغه طلاق صرفا بعد از صدور حکم طلاق یا گواهی عدم امکان سازش تجویز شده است در فرض سوال که زوجه متعاقب صدور گواهی عدم امکان سازش برابر ماده 36 قانون یادشده اقدام به ثبت طلاق کرده است چنانچه گواهی یادشده که مبنای ثبت طلاق قرار گرفته است ابطال شود با لحاظ ملاک ماده 39 قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356 با دستور دادگاه نخستین صادرکننده رای صیغه طلاق جاری شده کان لم یکن تلقی و سند رسمی طلاق ابطال می شود؛ بدیهی است در این فرض زوجیت سابق استمرار دارد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 39 ـ هر گاه حکمی که به موقع اجرا گذارده شده بر اثر فسخ یا نقض یا اعاده دادرسی به موجب حکم نهایی بلااثر شود عملیات اجرایی به دستور دادگاه اجرا کننده حکم به حالت قبل از اجرا بر می گردد و در صورتی که محکوم به عین معین بوده و استرداد آن ممکن نباشد دادورز ( مامور اجرا) مثل یا قیمت آن را وصول می نماید. اعاده عملیات اجرایی به دستور دادگاه به ترتیبی که برای اجرای حکم مقرر است بدون صدور اجراییه به عمل می آید.

مشاهده ماده 39 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 24ـ ثبت طلاق و سایر موارد انحلال نکاح و نیز اعلام بطلان نکاح یا طلاق در دفاتر رسمی ازدواج و طلاق حسب مورد پس از صدور گواهی عدم امکان سازش یا حکم مربوط از سوی دادگاه مجاز است.

مشاهده ماده 24 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM