نظریه مشورتی شماره 7/99/177

نظریه مشورتی شماره 7/99/177

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/177


شماره نظریه:
7/99/177

شماره پرونده:
99-186/2-177ک

تاریخ نظریه:
1399/02/29

استعلام
مشاور املاک با اذن مالک یک دستگاه آپارتمان را به موجب قرارداد اجاره به دیگری واگذار می کند. در زمان قرارداد اجاره شخصی به عنوان میهمان با اذن مستاجر وارد ملک می شود و در غیاب مستاجر بر اثر گازگرفتگی در حمام منزل فوت می کند. دادگاه موضوع را به کارشناسی ارجاع و نظریه هیات کارشناسی حکایت از تقصیر متوفی به میزان سی درصد به لحاظ استفاده چندین ساله از آبگرمکن در شرایط مشابه وقوع حادثه و مراجعه متوفی به محل با میل و اراده و مواد یافت شده در ادرار متوفی شامل مرفین آمفتامین و. .. و تاثیر آن در تصمیم گیری و سطح هوشیاری؛ و همچنین تقصیر مستاجر به میزان سی درصد به لحاظ عدم رفع مشکل آبگرمکن به صورت اطمینان بخش و فراهم نکردن شرایط حضور متوفی در محل وقوع حادثه؛ و تقصیر هر یک از مالک و مشاور املاک به عنوان نماینده مالک به میزان بیست درصد به لحاظ نصب آبگرمکن در سنوات قبل توسط مالک ساختمان دارد. ضمنا مستاجر در مراحل تحقیقات به اطلاع از مشکل آبگرمکن اذعان کرده است. با توجه به مقررات ناظر به تسبیب در جنایات در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 موضوع مشمول کدام مقرره قانونی است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا تطبیق رفتار ارتکابی با مواد قانونی و عناوین مجرمانه مقرر در قانون در هر مورد با قاضی رسیدگی کننده است و در فرض سوال نیز قاضی باید حکم قضیه و این که موضوع مشمول کدام یک از مواد قانونی است را با توجه به قانون به ویژه قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 خصوصا فصل ششم موجبات ضمان از ماده 492 به بعد پیدا کند. ثانیا مداخله عوامل مختلف در وقوع جنایت با توجه به فروض مختلف (جمع بین مباشرین یا مسببین یا جمع بین سبب و مباشر) حسب مورد با مواد قانونی مربوطه نظیر مواد 453 526 و 533 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 منطبق است؛ به طور مثال در جمع بین مباشرین یا مسببین به نحو اشتراک مسوولیت قانونی هر یک از آن ها به ترتیب مطابق مواد 453 و 533 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 به نسبت مساوی است و آنچه در ماده 526 قانون موصوف آمده است فرض جمع بین مباشرین و مسببین است که در صورت وجود استناد جنایت به تمام عوامل مذکور میزان مسوولیت هر یک مساوی خواهد بود؛ مگر این که میزان تاثیر رفتار مرتکبان متفاوت باشد که در این صورت هر یک به میزان تاثیر رفتارشان مسوول هستند. در صورت انطباق فرض مطروحه با شرایط ماده 526 قانون یادشده میزان تاثیر هر یک از عوامل بر اساس نظریه کارشناسی که مورد وثوق دادگاه بوده و منطبق با اوضاع و احوال قضیه باشد تعیین می شود و به هر صورت نظریه کارشناس طریقیت دارد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 453 ـ هرگاه دو یا چند نفر به نحو اشتراک مرتکب جنایت موجب دیه گردند حسب مورد هریک از شرکاء یا عاقله آنها به طور مساوی مکلف به پرداخت دیه است.

مشاهده ماده 453 قانون مجازات اسلامی

ماده 526 ـ هرگاه دو یا چند عامل برخی به مباشرت و بعضی به تسبیب در وقوع جنایتی تاثیر داشته باشند عاملی که جنایت مستند به اوست ضامن است و چنانچه جنایت مستند به تمام عوامل باشد به طور مساوی ضامن می باشند مگر تاثیر رفتار مرتکبان متفاوت باشد که در این صورت هریک به میزان تاثیر رفتارشان مسوول هستند. در صورتی که مباشر در جنایت بی اختیار جاهل صغیر غیرممیز یا مجنون و مانند آنها باشد فقط سبب ضامن است.

مشاهده ماده 526 قانون مجازات اسلامی

ماده 533 ـ هرگاه دو یا چند نفر به نحو شرکت سبب وقوع جنایت یا خسارتی بر دیگری گردند به طوری که آن جنایت یا خسارت به هر دو یا همگی مستند باشد به طور مساوی ضامن می باشند.

مشاهده ماده 533 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM